Juniutmaningen – Titta närmare på naturen tillsammans.

Sommaren är här och naturen är full av liv och rörelse. Det finns många olika sätt att utforska naturen tillsammans. Under juni månad vill vi utmana dig att titta närmare på naturen och utforska naturens fantastiska detaljrikedom, alla de där små sakerna som vi annars så lätt missar. Naturen är full av små detaljer och liv som man sällan tar sig tid att utforska. Att utforska naturens minsta detaljer blir ett stort och spännande äventyr.

Bli en medupptäckare och låt barnet guida dig

Barn är generellt bättre än oss vuxna på att utforska naturen på närmare håll och på att använda sina sinnen både medvetet och omedvetet. De ser och upptäcker små detaljer som vi vuxna ofta missar och inte lägger märke till i naturen.

Denna utmaning är därför ett perfekt tillfälle att låta barnen få vara er ”guide” och att bli en medupptäckare tillsammans med ditt/dina barn.

Det kräver egentligen inga kunskaper utan huvudsaken är att du är närvarande, nyfiken och tillsammans med ditt/dina barn utforskar naturen, något som faktiskt blir lättare om du som förälder inte redan kan allt om naturen. Fråga barnet, samtala, undersök och lär er tillsammans.

Det finns många olika sätt att utforska naturen närmare på. Ett tips kan vara att köpa en naturuppslagsbok/ insektsbok (eller låna helt gratis på närmaste bibliotek) och ta med er ut i naturen så kan ni tillsammans leta efter de djur och växter som ni ser.

Ett annat tips är att köpa en luppburk (vi har köpt dessa till våra barn som vi tycker fungerar bra) som är perfekt att använda till exempelvis blommor, myror, sniglar, daggmaskar, skalbaggar, vattendjur, kottar, mossa och allt annat smått annat spännande som man vill undersöka närmare i naturen. Det är spännande och fascinerande att tillsammans utforska allt det där som våra ögon annars inte ser och naturens fantastiska detaljrikedom.

Våra barn har även uppskattat att ”håva” vattendjur på sommaren. Vi har köpt dem en varsin håv som de kan fånga små fiskar, räkor och andra vattendjur med. Det är alltid lika spännande att se vad man lyckas fånga för små vattenvarelser.

Någonting som också kan vara spännande är att följa en myras väg. Märk en myra med lite mjöl på ryggen och se vart den tar vägen.

Följ en myra

Ta med dig familjen ut på insektsjakt

Vi har tagit fram en krysslista som vi har fyllt med olika insekter som man kan hitta ute i naturen. Tanken är att du ska kunna ladda ner denna lista, skriva ut den och sedan ta med dig ditt/dina barn ut på insektsjakt! Ett litet äventyr för stora och små upptäckare nu under sommaren och dessutom ett perfekt sätt att utforska naturen tillsammans och titta närmare på naturen. Ladda ner vår krysslista och ta sedan med dig familjen ut i naturen. Åk till en blomstrande sommaräng och spana efter fjärilar, humlor, spindlar och bin eller leta efter andra små kryp under stock och sten. Vi testade denna insektsjakt tillsammans med våra barn och de tyckte att det var både roligt, intressant och spännande.

Naturbingo

Vi har sedan tidigare gjort ett naturbingo som vi släppte i samband med höstlovet 2019. Vi håller på att göra en sommarversion som vi tror kommer att bli perfekt för sommarlovet som snart är här! Så håll utkik här på sidan. Naturbingo är dessutom ett perfekt sätt att utforska och titta närmare på naturen tillsammans på!

Du laddar enkelt ner ”bingobrickan” här. Sedan skriver du ut den och klistrar den på insidan av locket i en äggkartong (12 ägg). Varje fack blir små rum för att stoppa fynden barnen gör i naturen. I locket på äggkartong finns bilder på vad som ska stoppas i varje fack. Ett, två, tre, börja samla! Perfekt sätt att titta närmare på naturen tillsammans. Givetvis kan du också skapa din egen bingobricka.

Passar bra för barn i alla åldrar

Vi tror att den passar bra för barn i alla åldrar. Givetvis får man anpassa utmaningen beroende på barnens ålder, men även större barn tycker ofta att det är både spännande och intressant att få fånga små djur och titta närmare på dem.

Under utmaningen kommer barnets egna upplevelser, upptäckter och sinnesintryck i fokus. Och genom att vara ute och utforska naturen tillsammans ökar barnens välmående och upptäckarlusten stimuleras.

Regler för utmaningen

Det finns egentligen bara tre (3) huvudregler för denna utmaning:

  1. Var nyfiken. Din inställning och dina egna känslor inför naturen kommer att smitta av sig på barnen.
  2. Låt det få ta tid. Ha inte bråttom och stressa inte utan låt nyfikenheten och utforskarglädjen få finnas och ta er tid att bara vara tillsammans och utforska.
  3. Inte störa – inte förstöra! Visa hänsyn till natur och djurliv. Om ni fångar insekter, vattendjur eller plockar blommor och växter så tänk på att vara försiktiga så att ni inte skada insekterna/djuren eller plocka blommor och växter som är fridlysta. Var rädda om naturen.

Delta gärna med er av era utforskaräventyr!

Lycka till med utmaningen! Dela gärna med er av era utforskaräventyr via instagram och inspirera/tipsa andra genom att tagga era bilder med #utforskanaturentillsammans så att vi kan peppa och inspirera varandra!

0 0 Röster
Inläggsbetyg
insekter, luppburk, naturbingo, titta närmare på, utforska, utforska naturen tillsammans
Föregående inlägg
Tälta med små barn
Nästa inlägg
Insektsjakt
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x