arrow_drop_down_circle

Reklam! Denna kampanj är ett betalt samarbete med Outnorth.se och innehåller reklam för Outnorth.se.

Utforska naturen tillsammans – En “utmaning” till alla föräldrar under 2020 för att låta naturen bli en del av barnens vardag!

I samarbete med Outnorth.se (en av Skandinaviens ledande nätbutiker med produkter inom friluftsliv och outdoor) presenterar vi denna kampanj och föräldrautmaning för 2020 som vi valt att kalla ”Utforska naturen tillsammans”. Vår förhoppning är att kunna inspirera och uppmuntra varandra till att vara utomhus tillsammans med våra barn.

Hitta en lagom nivå för er familj

Många frågar oss om tips på aktiviteter och äventyr för barnfamiljer och givetvis delar vi gärna med oss av förslag, tankar och idéer och vad som har fungerat för oss. Men som med så mycket annat så gäller det att hitta någonting som passar just dig, dina barn och er familj. Att hitta rätt nivå och anpassa aktiviteter efter barnens förutsättningar är viktigt, annars kan resultatet bli tvärtemot vad man önskar. Lägg inte ribban för högt till att börja med, utan börja på en lagom nivå.

Låt ditt barn guida dig och upptäck/ återupptäck naturen tillsammans

Det är en häftig upplevelse att få upptäcka naturen tillsammans med sina barn. För vissa är det kanske första gången man upptäcker naturen och då är barnen den bästa guide man kan få, de har nämligen en fantastisk förmåga att stanna upp, se de där små detaljerna och låta fantasin styra. De är också till skillnad från oss vuxna inte så målinriktade utan ser vägen mot målet som en del av äventyret, där har vi som vuxna faktiskt mycket att lära oss av våra barn.

För andra är det kanske så att man får möjlighet att återupptäcka alla de där minnena, upplevelserna och äventyren från sin egen barndom tillsammans med sina egna barn. Att ta med sina barn ut i naturen på samma sätt som de egna föräldrarna gjorde en gång i tiden och låta kunskaper och upplevelser gå i arv till nästa generation.

Ge barnen en god grund som kan växa på sikt

Oavsett ambitionsnivå så finns det ett tips som vi tror att alla föräldrar kan ta till sig, det som vi har haft som en av våra grundfilosofier när det gäller vårt föräldraskap. Fokusera huvudsakligen på att lära barnen att tycka om att vara utomhus, att låta naturen vara en del av barnens vardag och att inte göra det till en så stor och omständlig sak. Håll det enkelt, bli en medupptäckare och utforska naturen tillsammans med ditt barn. Och vänta inte, ju förr desto bättre. Ta med barnen ut i naturen och lär dem att uppskatta att vistas där, vänta inte till de har blivit äldre och annat lockar och konkurrerar.

Som vi ser det så behöver man inte vara en extrem outdoor- och äventyrsfamilj för att ha ett aktivt familjeliv och kalla sig en aktiv familj. Det handlar som vi ser på det mer om att göra saker tillsammans som familj, och att hitta de där små äventyren i vardagen. Vår filosofi är dessutom att det är just precis i dessa små vardagsäventyr i närområdet som ni sår små frön hos era barn som sedan kan växa till ett brinnande natur, fritid och outdoorintresse i framtiden.

Vår förhoppning är att kampanjen kan vara till hjälp och inspiration för dig att komma ut och utforska naturen tillsammans med ditt/dina barn under 2020!

Månadens “utmaning”

Augusti

Gör en vattenaktivitet

Att cykla hör verkligen sommaren till, och frågan är om cykling någonsin har varit lika populärt som det är just nu? Att cykla är ett perfekt sätt att komma ut tillsammans som familj och utforska naturen på. Mindre barn kan åka med i en cykelbarnstol eller cykelvagn, och äldre barn kan cykla för egen maskin. Helt plötsligt öppnas nya möjligheter att ta sig ut i naturen och göra små utflykter som kan bli stora äventyr och minnen för livet. Att cykla är dessutom ett perfekt sätt att ta sig till platser eller utflyktsmål istället för att åka bil. Under augusti vill vi utmana dig att ta med dig familjen ut på en cykelutflykt. Cykla i skogen, längst den där vackra grusvägen eller varför inte i en pump-track om du har en sådan i närheten. Cykla till stranden och bada eller cykla till skogen och bygg en koja och grilla korv. Ja du bestämmer själv hur och var du vill cykla – men glöm inte cykelhjälmen och att anpassa äventyret efter barnens ålder.

Senaste blogginläggen

Utmaningar 2020

Under 2020 kommer vi varje månad kommer att släppa en ny “utmaning”. Givetvis ska detta ses enbart som en rolig grej, som en inspirationskampanj där du får konkreta tips på aktiviteter och INTE som ett tvång eller krav. Det är inte heller meningen att det ska upplevas som ett misslyckande om man inte klarar av eller orkar med alla utmaningar. Se det istället som så att du under året kommer att få förslag på spännande aktiviteter att göra med dina barn, känns de som någonting som du vill testa så kör! I samband med dessa utmaningar kommer vi även att publicera bligginlägg med lite konkreta tips, tankar och idéer. Hoppas att du vill anta utmaningen och följa med oss ut på äventyr under 2020!

Vi kommer också att i samarbete med Outnorth.se ordna lite tävlingar under året. Så håll utkik här på hemsidan och via våra sociala medier. 

Januari

Gör en vinteraktivitet

Januari månad är ju en riktig vintermånad och förhoppningsvis kommer det att finnas tillgång till snö i hela landet. Vi älskar att bo i ett land med fantastiska variationer och den förvandling som årstiderna innebär. Alla årstider har sina fördelar och när det gäller vintern så finns det ingen anledning att hålla sig inomhus bara för att det blir snö och minusgrader. Det finns massor av roliga aktiviteter att göra tillsammans med hela familjen.

Februari

Bygg en koja

Alla små (och stora) äventyrare behöver en bas att utgå ifrån när de ska ut på sina upptäcktsfärder och äventyr. En koja är det perfekta lägret. Att bygga en koja tillsammans och sedan leka i det färdiga resultatet är dessutom en fantastisk aktivitet som brukar uppskattas av både stora och små. En annan sak som är bra med kojor är att de kan byggas året runt oberoende av väder vilket gör att alla kan delta i denna utmaning.

Mars

Bestig en topp

Det är något speciellt med att bestiga en topp, att för egen maskin ta sig hela vägen upp och att stå och blicka ut över vyerna och omgivningarna. Känslan av att det inte går att komma högre på just den här platsen, den känslan är fantastisk. Det spelar ofta ingen roll om toppen är hög eller låg. För målet är nått. Denna känsla är någonting som i under historien har lockat stora och små äventyrare till att bestiga stora och små toppar.

April

Ät mat utomhus

Mat smakar bäst ute, ja det är något speciellt med att tillaga och äta maten utomhus! Oavsett om du planerar äventyr runt husknuten eller långt ut i skogen så blir det alltid lite trevligare om man har med sig något ätbart på vägen. Att tillaga och sedan äta mat ute är ett enkelt sätt att göra utflykten lite mera äventyrlig. Du kanske tror att det är svårt och krångligt att laga mat ute? Sanningen är att det inte behöver vara jobbigare och mer omständigt än att göra det hemma, men upplevelsen blir ofta så mycket större. Det är ett fantastiskt sätt att sätta guldkant på tillvaron och njuta av naturen.

Maj

Övernatta ute i naturen

Det är någonting speciellt med att spendera natten utomhus, ett äventyr som ofta ger en stor upplevelse för både stora och små äventyrare. Att få krypa ner i en sovsäck i ett tält, i ett vindskydd, i en hammock/hängmatta eller kanske direkt under bar himmel. Att ligga där och höra hur vindens sus bland trädtopparna, bäcken som porlar eller fågelsången i gryningen är en upplevelse som inspirerar och ger avkopplande stimulans för alla sinnen. Ja det är ett perfekt sätt att få uppleva naturen nära och en upplevelse som alla borde prova på någon gång under livet och som efterlämnar minnen och upplevelser för livet.

Juni

Titta närmare på naturen

Sommaren är här och naturen är full av liv och rörelse. Det finns många olika sätt att utforska naturen tillsammans. Under juni månad vill vi utmana dig att titta närmare på naturen och utforska naturens fantastiska detaljrikedom, alla de där små sakerna som vi annars så lätt missar. Naturen är full av små detaljer och liv som man sällan tar sig tid att utforska. Denna utmaning är ett perfekt tillfälle att låta barnen få vara er guide och att bli en med upptäckare tillsammans med ditt/dina barn. Att utforska naturens minsta detaljer blir ett stort och spännande äventyr.

Juli

Gör en vattenaktivitet

Svensk högsommar är svårslagen, en fantastisk tid att vara utomhus, umgås och att utforska naturen tillsammans. Under juli månad vill vi därför utmana dig att ta med dig familjen och göra en vattenaktivitet tillsammans. Att åka ut till en strand, ägna sig åt strandaktiviteter och bada är ju en självklarhet under varma julidagar och kan vara ett äventyr stort nog för framförallt mindre barn. Men har du möjlighet så prova på någon aktivitet som du tidigare inte har provat som att exempelvis snorkla, paddla kanot, kajak eller Stand Up Paddleboard (SUP), åka vattenskidor eller varför inte segla om du har möjlighet till det. Ja det finns massor av spännande vattenaktiviteter att prova på. Det är ett fantastiskt sätt att utforska naturen tillsammans på och att se naturen från ett lite annorlunda perspektiv.

Augusti

Gör en cykelutflykt

Att cykla hör verkligen sommaren till, och frågan är om cykling någonsin har varit lika populärt som det är just nu? Att cykla är ett perfekt sätt att komma ut tillsammans som familj och utforska naturen på. Mindre barn kan åka med i en cykelbarnstol eller cykelvagn, och äldre barn kan cykla för egen maskin. Helt plötsligt öppnas nya möjligheter att ta sig ut i naturen och göra små utflykter som kan bli stora äventyr och minnen för livet. Att cykla är dessutom ett perfekt sätt att ta sig till platser eller utflyktsmål istället för att åka bil. Under augusti vill vi utmana dig att ta med dig familjen ut på en cykelutflykt. Cykla i skogen, längst den där vackra grusvägen eller varför inte i en pump-track om du har en sådan i närheten. Cykla till stranden och bada eller cykla till skogen och bygg en koja och grilla korv. Ja du bestämmer själv hur och var du vill cykla – men glöm inte cykelhjälmen och att anpassa äventyret efter barnens ålder.

Blogginlägg

Här kan du läsa lite blogginlägg som vi kommer att skriva kopplade till temat på kampanjen men också kopplade till de “utmaningar” som vi kommer att presentera varje månad. Hoppas att dessa inlägg ska vara inspirerande. Dela gärna och kommentera gärna med dina tankar och synpunkter.

Midsommarbingo

Midsommarbingo

Midsommar närmar sig och det ser ut att för en gångs skull bli en skön och varm midsommar i stora delar av landet. Vi har gjort ett litet midsommarbingo men 24 “utmaningar” som vi tänkte att du kan utmana familj, släkt och vänner med under midsommarafton. Ladda ner vårt midsommarbingo…
Läs mer
Insektsjakt

Insektsjakt

Ta med dig familjen ut på insektsjakt Ladda ner vår krysslista och ta sedan med dig familjen ut i naturen och bege er till närmste skog eller äng på insektsjakt – för att leta insekter i naturen.  Att utforska naturens minsta detaljer blir ett stort och spännande äventyr. Vi har…
Läs mer
Tälta med små barn

Tälta med små barn

Med lite planering behöver det inte alls vara krångligt att komma ut och tälta som familj. Det är riktigt mysigt! Känslan att ligga i en sovsäck och lyssna till naturen utanför; fågelkvitter, vindens sus i träden, regnets smattrande mot tält duken eller vågskvalp är oslagbar! Vårt allra bästa tips när…
Läs mer
Skallabergsgrottan (Trollhålet)

Skallabergsgrottan (Trollhålet)

När jag var barn tog mina föräldrar med mig till Skallabergsgrottan eller “Trollhålet” som det också kallas, en spännande utflykt som jag fortfarande kan minnas såhär 30 år senare. Därför känns det roligt att nu få ta med sig sina egna barn och återupptäcka/återuppleva sin barndoms äventyr och upplevelser. Skallabergsgrottan…
Läs mer
Äta utomhus med familjen

Äta utomhus med familjen

Denna inlägg är ett betalt samarbete med friluftsbutiken Outnorth.se och kan innehålla reklam. Mat smakar bäst ute, det är känt sedan länge! Här kommer våra bästa tips för att äta utomhus med familjen. Det är något speciellt med att tillaga och äta maten utomhus! Oavsett om du planerar äventyr runt…
Läs mer

#utforskanaturentillsammans på Instagram

Tagga dina bilder med #utforskanaturentillsammans och hjälp oss att inspirera andra.

Something is wrong.
Instagram token error.
Meny