SUP äventyr i Voxnan

Paddla SUP

Vi firar ett år som SUP-frälsta!

Det är ganska precis ett år sedan vi skaffade vår första Stand Up Paddlebord (SUP) och blev SUP-frälsta. Ja, för det är någonting speciellt med att nästan ljudlöst glida fram stående precis över vattenytan, nästan som att gå på vatten.

Du har väl inte missat vår bloggserie om just SUP här på sidan? Vill du veta mer om SUP, vilken bräda man ska köpa, hur man pumpar en bräda, hur man paddlar o.s.v.? Då har du mycket matnyttigt information, fakta och tips där!

paddla SUP
Det är någonting speciellt med att nästan ljudlöst glida fram stående precis över vattenytan.

Äntligen ett riktigt SUP-äventyr

Vi har under det här året paddlat mycket både i havet, sjöar, tjärnar och andra mindre vattendrag. Men det har mest blivit lite kortare turer och vi har aldrig gjort något länge paddlingsäventyr. Vi har längre pratat om att vi borde paddla en sträcka efter älven Voxnan som rinner rakt igenom Edsbyn där vi bor, och förra helgen blev det så äntligen av. Tillsammans med barnens farbror och hans sambo så gjorde vi en dryga 7 km lång paddling genom de blå bergens dalgångar i ett högsommargrönskande Hälsingelandskap.

När man paddlat färdigt är det enkelt att släppa ut luften, packa ner brädan och tillbehören i väskan och sedan gå hem igen.
Med SUP-brädorna på ryggen och barnen i handen så promenerade vi sista biten ner till startpunkten.

Vi började med att åka bil längst med Voxnan till vi kom fram till platsen som vi bestämt oss att utgå ifrån. Där fick vi promenera en liten bit ner till älven. Väl framme vid vår startplats så var det så dags att förbereda allt och börja pumpa upp våra SUP brädor. Många har undrat hur lång tid det tar att pumpa upp en bräda. För oss tar det ca 5 minuter och ju fler gånger man har gjort det desto snabbare går det.

Pumpar upp en uppblåsbar SUP bräda
Dags att pumpa upp brädorna och förbereda utrustningen.

Dags att påbörja färden

När vi så var färdiga var det så dags att kliva ombord på brädorna och påbörja paddlingen nedströms. Vi är sammanlagt fyra vuxna och tre barn som beger oss ut på paddlingen fördelade på tre SUP-brädor. Barnen har lärt sig att uppskatta våra SUP äventyr och de sitter utan problem på brädan, vi åker in till strandkanten efter vägen för att titta på olika saker och plocka någon näckros som sedan kan användas som båt på släp efter brädan. Vi har skrivit det många gånger tidigare men det tål att upprepas, när man gör äventyr tillsammans med barn är det viktigt att som vuxen ha gott om tid, vara lyhörd och låta barnen vara med och styra äventyret. Ofta blir upplevelsen dessutom mycket bättre även för oss vuxna om vi vågar stanna upp, se saker genom barnens ögon och inte alltid vara så målinriktade som vi lätt blir annars.

Utrustningen är färdig och vi är redo att börja paddla nedströms längst Voxnan
Hela paddelgänget redo vid startplatsen.

Voxnan kantas av grönskande träd, buskar och åkermark och slingrar sig fram genom det vackra Hälsingelandskapet. Fågelvägen är sträckan 3,5 km men eftersom älven slingrar sig fram så blir sträckan den dubbla. Ibland behöver man se sina omgivningar från ett annat perspektiv för att inse hur vackert det är, och just precis det slår oss när vi paddlar fram – Hälsingland är kanske som vackrast just dessa veckor runt midsommar.

Få saker klår en härlig SUP paddling!
Att paddla med sina barn är ett härligt äventyr

Underskatta aldrig en fikapaus

Efter att ha paddlat i ca en timme och uppskattningsvis kommit halvvägs är det så dags att göra en liten paus för att sträcka på benen, vila, kissa och fylla på med lite vätska och energi. Vi hittade passande nog en brygga vid strandkanten som vi lånade och ovanför fanns det dessutom ett bord som vi kunde sitta vid. Den här gången hade vi med oss nybakat bananabread som är en favorit från vårt äventyr i Australien förra åren.

SUP brädor
Brädorna fick vila på bryggan medan vi tog en fikapaus.
Man ska aldrig underskatta en fikapaus
Nybakat bananbread är inte fy skam.
Det är viktigt att fylla på med vätska när man är ute och paddlar
Att padla SUP är mer krävande än vad man kanske tror, det är viktigt att fylla på med vätska precis som när man håller på med andra former av fysiska aktiviteter.

Liten börjar bli stor

När vi hade vilat en stund så fortsatte vi sedan vårt äventyr nedströms längst Voxnan. Stina som är sju år har blivit riktigt duktig på att paddla och vill självklart också prova att paddla en bit medan mamma Elin får sitta och vila en stund. Ibland slås man av hur fort tiden går, att barnen blir stora så snabbt och att man inte riktigt hänger med. Tillfällen som dessa blir det extra påtagligt, och man blir stolt samtidigt som man önskar att man hade n pausknapp så att man fick ha dem små ett litet tag till.

Hon är duktig att paddla vår Stina
Stina behärskar den dryga 4 m långa brädan utan problem.

Vyerna öppnar upp våra ögon och gör oss till lokalpatrioter

När vi närmade oss Edsbyn så fick barnen syn på vår slalombacke och ropade förtjusta att ”där är slalombacken!” och det slår oss då hur fantastiskt vi faktiskt har det. Här paddlar vi SUP efter en älv som rinner precis rakt igenom centrala Edsbyn. Här ser vi slalombacken som ligger bara några minuters bilfärd hemifrån, här på åkrarna som kantar Voxnan spåras det längdskidspår på vintrarna som vi har tillgång till på promenadavstånd och på somrarna kan samma stigar användas för traillöpning och cykling. Här i älven som vi paddlar fram längst är vattnet rent och klart, här kan vi bada, fiska och paddla kanot/SUP.

Paddla SUP i Voxnan
Där rakt framför oss skymtar du Gårdtjärnsberget med Edsbybacken, vår egna slalombacke med fina pister och ingen liftkö!

Tänk vilken förmån att få leva och bo här. Ibland är det nyttigt att stanna upp och påminna sig om hur bra man faktiskt har det. Men också om hur viktigt det är att vi vårdar och tar hand om naturen så att kommande generationer också kan ta del av allt detta som vi så lätt tar för givet.

Det är svårt att inte förtrollas av Hälsingland såhär i högsommartider.

Målet i sikte

Efter ca 2 timmar och dryga 7 km SUP paddling så ser vi broarna över älven som förbinder centrala Edsbyns norra och södra sida, vi har nått vårt mål!

Vi närmar oss målet, efter nästa kurva kan vi skymta Edsbyn.

Detta var ett härligt äventyr och barnen klagade faktiskt inte en enda gång under vägen utan uppskattade turen minst lika mycket som oss vuxna. Så givetvis får man mersmak efter äventyr som detta och vi lovar att det inte var sista gången vi paddlar längst Voxnan, nästa gång kanske vi ska paddla lite längre och ta med oss tält och sovsäckar?

Tillbaka hemma så var det dags att låta brädorna torka för att sedan packa ner dem i transportväskorna i väntan på nästa paddeläventyr!
0 0 Röster
Inläggsbetyg
Edsbyn, hälsingland, paddla SUP, paddling, standuppaddle, standuppaddleboard, standuppaddleboarding, SUP, SUP paddling, voxnan
Föregående inlägg
Bäckmete i Hälsingeskogarna
Nästa inlägg
Kosafari – en guidad tur i kohagen
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x