Lofsdalen

fjällen

Det här är vår upplevelse efter att ha tillbringat en långhelg, tors-sön, i familjevänliga Lofsdalen. Lofsdalen mötte oss i vinterskrud, kallt men otroligt vackert. Under hela vistelsen snöade det stora flingor som långsamt dalade mot marken. Lofsdalen bjöd på härligt snösprutande puderåkning, sköna svängar i välpreppade pister, bandvagnstur till våffelstuga och längdskidåkning för hela familjen. Vi bodde i en 6-bäddars stuga ett stenkast från slalombacken. 

familjevänligt

Lofsdalen är en liten by i Härjedalsfjällen omgiven av flera fjäll. Här finns möjlighet till skidåkning som passar hela familjen, allt från utmanande branter till flacka barnbackar och dessutom gott om andra aktiviteter för barn. Det finns även ett brett utbud av längdskidturer, både elljusspår på gångavstånd och turer för den som vill komma ut på fjället. Det finns också gott om skoterleder och utflyktsmål, restauranger. I Lofsdalen finns även en liten ICA-butik som trots sin storlek har ett riktigt välsorterat utbud och bra priser. 

Winter wonderland

Något som verkligen gjorde vår helg var all den snö som kom. Allra mest snöade det natten mellan fredag och lördag vilket gjorde att det var fina förutsättningar för lite lössnöåkning även i pisterna. Inramningen av omgivningarna som snön gav var nästintill magisk, som att få tillbringa dagar i en sagovärld.

puderåkning

barn i fjällen

Skidåkning i Lofsdalen

Anläggningen har 25 st nedfarter, med stor variation på svårighetsgrad. Långa fina pister med åkning för hela familjen, det finns även parker och skicrossbana för den som vill ha lite större utmaningar. Två stycken 6-stolsliftar, ena går halva vägen upp och den andra tar dig hela vägen upp på toppen. Kolla in pistkartan.

pistkarta

fjällen

Väderförutsättningarna är något man inte riktigt rår på när man är på fjällsemester. (Det går ju naturligtvis att välja när på säsongen man vill åka, och det påverkar vädret till viss del) De där dagarna med strålande solsken och nästintill vindstilla och några få minusgrader är ganska lätträknade. Så hittar man på dem får man njuta i fulla drag! Däremot kan man påverka sin inställning till vädret, och det smittar av sig mer än man tror på barnen. Se till att klä barnen efter vädret. Det är nyckeln, att hålla barnen är varma och bekväma (och glöm inte dig själv!!), gör några extra värmepauser så behöver dåligt väder inte påverka er dag! Även om januari har sin nackdel med många minusgrader och lite snålblåsigt så är det stora fördelen underlaget i backen, stor chans till fin åkning och eftersom fjällanläggningarna har lågsäsong gott om utrymme i pisterna/värmestugorna/restauranger och inga liftköer!

Boende

Vi bodde i en stuga inte långt från slalombacken. 6 bäddar fördelade på 3 rum, en dubbelsäng, och två rum med våningssängar. Stina och Hilding delade rum och Nils var lycklig över att få sova mellan mamma och pappa. Lofsdalen erbjuder många olika typer av boenden, allt från hotell, lägenheter, stugor till riktigt lyxiga hus. 

Stugan var utrustad med bastu, rymligt badrum och gott om förvaringsutrymme för utrustning och kläder. Ett stort kombinerat vardagsrum och kök för umgänge! Soffgrupp med braskamin och TV. Som barnfamilj uppskattas en bra umgänges- och mysmöjlighet eftersom man då helst spenderar kvällarna hemma i stugan.

För enkelhetens skull, och för att slippa bära, tog vi bilen de två minutrarna upp till parkeringen vid pisterna. Det blir ju en hel del utrustning och när man dessutom har en 2-åring som inte orkar ta sig upp för en snöig backe på egen hand i pjäxor. Det gäller att hitta en lagom nivå av curling, lite får barnen bita ihop och kämpa på men samtidigt vill man att de ska ha så roligt som möjligt! 

längskidor familj

På lördag eftermiddag bytte vi slalomskidorna mot längdskidorna. Vi började med sagospåret där vi läste om figurerna som bodde längs med rundan. Barnen tyckte det var spännande och var ivriga att fortsätta till nästa figur, och fortare än vi kunde ana hade vi hunnit varvet runt, 650m, det orkar även den minsta skidåkaren. Vi kände att både vi och barnen hade mer ork i benen och tog en lite längre runda också, spåret på 2,8km.

thule chariot

thule chariot

Nils passade på att ta en liten tupplur i Thule-vagnen. Skidtillsatsen har vi redan använt så många fler gånger än vi trott, så smidigt och kul att kunna komma iväg hela familjen. Och Nils älskar sin vagn, han är nöjd att få hänga med bakom mamma eller pappa. Lofsdalen har välskötta spår med många valmöjligheter i vilken längd man vill åka. Finns också gott om möjligheter för den som vill ta sig ut på fjället, att göra en halvdagstur och t.ex. göra paus vid en grillkåta eller vindskydd.

Aktivitetshuset

Precis intill backarna ligger Aktivitetshuset med restaurang, lekland och bowling. Vi besökte leklandet och vilken hit hos ungarna, det passade precis i ålder för våra barn. Efter bilresan upp var det en perfekt aktivitet för små med alldeles för mycket spring i benen. Stina var lyrisk, det här är SÅ kul! Även Nils uppskattade leklandet och ville inte åka hem. Precis lagom stort för att han inte skulle kunna komma vilse bland alla tunnlar, rutschkanor och bollhav. Eftersom barnen hade så roligt gjorde vi ett till besök på lördagkväll, efter en dag i backen och ett sista ryck i leklandet som de helt klart gott sedan! Genialisk kombo med restaurang och lekland, vi vuxna kan sitta och äta maten i lugn och ro och faktiskt hinna prata lite medan barnen har hur kul som helst, bara en liten bit bort från den lugna mysiga restaurang miljön. Annars är ju restaurangbesök med små barn sällan en riktig hit, utan snarare något man drar sig för. 

lofsdalen

aktivitetshuset

Skidåkning med små barn

Att åka slalom med en 2-åring är inte självklart. Vår minsting Nils är 2,5 år och det märks att han varken har ork eller lust att åka lika mycket som de andra två. (5,5 och 7år) Det är lite av en balansgång och väldigt olika från dag till dag hur mycket åkning det blir. Men ändå över förväntan, han gillar skidåkning mer än vi vågat hoppats på. Vi har försökt att börja dagen tillsammans och göra några åk tillsammans hela familjen, perfekt med sittlift och att kunna åka upp hela gänget tillsammans. Vilken känsla att för första gången göra det! Det som varit klurigast för oss med Nils är att han fryser så lätt. Och med tio minusgrader och vind på det kyls han av snabbt.

små skidåkare

värmestuga

Lofsdalen har mysiga värmestugor när man behöver en paus, vila trötta ben, lite energi påfyllning eller bara värma frusna fingrar och tår. 

Utrusta dig själv med ett glatt humör och ditt bästa tålamod! Gå ut med inställningen att alla åk som blir av är bra. Peppa och låt barnet styra och gör det som är roligast, även om det innebär att åka samma knapplift och krama alla figurerna i slalombanan sjuttioelvatusen gånger. Var lyhörd och ta paus/avbryt innan sammanbrottet kommer. Ett knep som vi använt oss av är att stoppa någon gott i overallfickan att mumsa på med vi åker lift. Sedan har han fått ha nappen emellanåt när vi upplevt att det behövts. Och räkna med rejäl påkänning i lårmusklerna, att ploga efter en liten skidåkare kan ge bendarr även på den mest vältränade…

hjälmfoting

Aktiviteter för de minsta skidåkarna

Här finns gott om aktiviteter för barn förutom skidåkning. Lofsdalens maskot Loffe har många roliga aktiviteter under veckan. Skattjakt, skidskola, after ski, skidtävling som man kan anmäla sig till mot en kostnad.

Lofsdalen har en stor bred barnbacke med snäll lutning för den som är nybörjare. Backen har två liftar, en knapplift som är lätt för barnen att ta själva. Och ett rullband i en tunnel för de allra minsta.

Nils älskade att åka i tunneln under ormen och att krama djuren i slalombanan. Bra träning för honom att lära sig svänga, när han vill åka mot nästa djur i banan. Han kan inte vrida själv men i lagom lutning kan man släppa honom och han får träna på att styra skidorna dit han vill.

Precis intill barnbacken ligger en liten karusell med ringar att åka på i snön. Här spenderade Hilding en hel timma en eftermiddag och hade hur kul som helst. Det finns även en stor lekplats intill barnbacken med möjlighet att grilla korv.

barnbacke

Med det som vi verkligen uppskattade var att kunna ta sittliften upp hela familjen tillsammans. För härifrån fanns flera pister med lagom lutning (grön och blå) som även Nils kunde åka.

Bandvagn upp till våffelstugan i Lofsdalen

På andra sidan dalen från slalombacken sett ligger en mysig liten våffelstuga uppe på fjället, Mossaruet. Det går att ta sig hit med längd/turskidor, skoter eller som vi med bandvagn. En 20 minuters färd över isen på Lofssjön och sedan upp på fjället. Barnen som inte hade en aning om vad en bandvagn är, var mycket spända på att få se fordonet. Det skumpade och skramlade bra där bak i vagnen, men vi satt skönt på mjuka säten och det var varmt och gott därinne.

lofsdalen

Eftersom det snöade idylliskt med stora flingor missade vi den magnifika utsikten från våffelstugan. Ägaren till våffelstugan var nöjd över all snö, det behövdes för att hålla skoterleder och skidspåren fina framåt säsongen. På uteserveringen framåt vårkanten är det säkert alldeles ljuvligt att sitta och njuta i solen och äta våffla!

Barnen drack varm choklad och varsin våffla med jordgubbssylt, vi vuxna valde den lyxigare varianten med rökt renkött och pepperotsgrädde. Serveringen hade fin utsikt. Om vädret är klart ska man kunna se de norska fjällen i väster, Härjedalens fjäll Hovärken, Sånfjället i norr och hela Lofsdalens dalgång nedanför.

lofsdalen

Biljetterna till bandvagnsturen köper man på Karins sportbod, en mysig liten butik med både inredning kläder och utrustning. Väl värd ett besök även om man inte tänker sig ut på bandvagnstur. 

karins sportbod

Att göra någons dag

Efter att vi mätta och glada ätit varsin våffla gick vi ut en sväng för att upptäcka omgivningarna och kika på den långa raden med skotrar som barnen spanat in genom fönstret. Precis som vi hunnit ut kommer ytterligare ett gäng skotrar in från fjället för att äta våffellunch. Barnen står och kikar med stora ögon. En man ser deras intresserade blickar och frågar glatt om de vill hänga med på en tur, vilket de ju självklart vill! De får hoppa upp på skotern och försvinner iväg i ett litet snömoln. Fem minuter senare kommer de tillbaka, med leenden som räcker från öra till öra. Detta gjorde deras dag! Jag älskar när främmande människor vågar bjuda till och göra något för att glädja någon annan! Nästa gång är det kanske du eller jag som får göra någons dag, det behöver inte ta mer än fem minuter av din tid.

skoteråkning

vinter

Vi gillar den gemenskap och öppenhet som människor man möter ute i naturen äger. Det är ofta en väldigt god stämning! Det är något som vi också tycker är viktigt att lära barnen, hur man är mot människor man möter i sin omgivning.

Våra 5 bästa från vår helg i Lofsdalen;

1. Bandvagns turen till Våffelstugan i Lofsdalen

2. Nedfarten ’Äventyret’ 
En 2km lång ”pist” med rolig åkning för hela familjen. Hopp, svängar och åkning som uppmanar till lekglädje i pisten. Utmaning på barnens nivå. Eftersom vi hade turen med massor av nysnö fick vi fin ”offpist” åkning ner genom skogen.

äventyret

3. Ta sittliften hela vägen upp på toppen av Hovärken (1125m.ö.h.) och njuta av utsikten.

hovärken

4. Att kunna åka sittlift hela familjen och att många pister därifrån passar även 2-åringen.

sittlift med barn

5. Friheten med närheten till både utförsåkning och längd och tur spår som räcker ut på fjället!

familjevänlig skidåkning

Barnens 5 bästa lista;

1. Leklandet på aktivitets huset
2. Våffla med sylt i våffelstugan
3. Skidåkningen i nedfarten Äventyret
4. Att få åka skoter uppe på fjället vid våffelstugan
5. Att få träffa Loffe!

skiduthyrning

Kolla gärna den lilla film från våra härliga dagar i Lofsdalen! Och alla fina bilder längst ner i inlägget!

5 1 Röst
Inläggsbetyg
familj, familjesemester, familjevänligt, fjällen, fjällen med barn, fjällresa, fjällsemester, friluftsbarn, lofsdalen, semester, skidåkning, skidåkning med barn, skidor, småbarnsliv, sportlovsresa, svenska fjälllen, utebarn, vintersemester
Föregående inlägg
Packlista för vintersemester i fjällen med barn
Nästa inlägg
Sportlovshelg på hemmaplan
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Kommentarer
äldsta
senaste poppuläraste
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
Robban
Robban
4 år sedan

Väldigt bra och informativ läsning! Vi ska upp i sommar så det lär väl kanske inte bli någon skidåkning. Vem hyrde ni stugan av? Vi hyr av Kommunal och de brukar ha en god standard på sina stugor.

Christian Olars
Admin
4 år sedan
Reply to  Robban

Hej Robban, tack. Roligt att du uppskattade vårt inlägg. Stugan hyrdes via Lofsdalens hemsida men jag tror att det var privata stugor som hyrs ut via destination lofsdalen. Hur som helst ett fantastiskt ställe så hoppas att ni får en härlig vistelse och jag hoppas att det inte är skidväder när ni är där 🙂

2
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x