Navigera med karta och kompass

Idag använder de flesta sig av GPS-funktioner i bl.a. mobiltelefoner för att navigera. En karta och kompass kan dock vara nödvändiga hjälpmedel framförallt om du vandrar mycket ute i skogen eller i berg och fjäll där täckningen kanske inte alltid är den bästa eller om mobilens batteri tar slut. Om detta händer kan det vara bra att veta hur man kan navigerar med karta och kompass. Många tror att det är komplicerat att navigera med hjälp av karta och kompass. Men faktum är att det är mycket enklare än vad man kan tro. I denna guide går vi igenom hur man använder karta och kompass för att ta sig från en punkt till en annan.

ANNONSSAMARBETE SILVA


Hur fungerar en karta?

En karta ger dig en översikt över ett område och ger dig information om vad som finns runt omkring dig, inklusive terräng och hur långt avståndet är mellan olika punkter. Men tänk på att kartor är färskvara och att stigar, leder och olika riktmärken förändras över tid. Så använd alltid den senaste upplagan när du är ute och vandrar.

Innan du kan börja använda en karta så kan det vara bra att veta vad de olika symbolerna på kartan betyder, då dessa kommer att kunna hjälpa dig att orientera dig emot ditt mål. Ett tips kan vara att ta hjälp av en expert. På många orter finns det exempelvis orienteringsklubbar som ofta har nybörjarträningar där man kan få hjälp att lära sig att läsa och tolka en kartas olika tecken. Ofta har orienteringsklubbarna också särskilda träningar för barn och ungdomar vilket gör att barnen får lära sig att använda karta och kompass redan som barn.

Det är också bra att veta hur du ska kunna räkna ut avståndet på en karta för att uppskatta avstånd och planera hur man ska gå. För att kunna göra det så behöver du först lista ut vilken skala den är på, vilket vanligast är 1:50 000 eller 1:100 000. På en karta som har skalan 1:50 000 så betyder det att avståndet är alltså 50 000 gånger större i verkligheten eller vad det är i verkligheten. Med andra ord så är till exempel 1 cm på din karta, är 500 meter i verkligheten, och så vidare. På många kompass finns det dessutom linjaler som du kan använda för att mäta ett exakt avstånd mellan två punkter vilket underlättar när man är ute och vandrar.

Ett tips är att ha med karta och kompass även när man är ute på kortare turer i skogar där du hittar och känner dig trygg för att öva på att navigera. Ju mer du över desto lättare blir det för varje gång. Ett annat tips är också att öva på att hitta bra riktmärken på kartan som till exempel vattendrag, hus, elledningar eller vägar. Detta är perfekt att lära sig och ha som riktpunkter så att det blir enklare att peka ut på kartan var du befinner dig.

Hur fungerar en kompass?

Det finns många olika kompasser, men de fungerar alla på liknande sätt. Vi tänkte nu förklara hur du ska göra för att använda en kompass när du är ute i naturen. Här följer nu några grundläggande punkter

Så här använder du en kompass för att navigera i skogen

Det bästa sättet att hitta i en skog är med hjälp av karta och kompass. Att använda karta och kompass är inte alls så komplicerat som många tror. Med hjälp av nedanstående steg så kommer du relativt fort att lära dig hur du ska hantera en kompass vilket också skapar helt nya förutsättningar för att röra dig fritt i naturen.

  1. Till att börja med ska du hitta den position på kartan där du befinner dig (A), samt den plats du vill vandra till (B).
  2. Placera kompassen på kartan så att linjalens kant bildar en rak linje mellan A och B (det spelar ingen roll vilken sida av kompassen du använder). Du har nu lagt kompassen i färdriktningen.
  3. Håll sedan kompassen stilla i positionen på kartan och vrid kompasshuset tills den röda delen av norrpilen (ej kompassnålen) och kompasshusets hjälplinjer är parallella med kartans meridianer (hjälplinjerna som går genom kartan från norr till söder). Norrpilen ska peka åt norr på kartan. Norr på kartor är alltid tydligt markerad och är oftast uppe på kartan, så om du tittar på texten på kartan så vet du vilket håll du ska hålla kartan.
  4. Lyft sedan kompassen från kartan och håll den horisontellt i handen. Vrid kroppen och kompassen så att den röda änden på kompassnålen linjerar med den röda norrpilen. Nu pekar riktningslinjen och kompassets kurspil mot den plats du ska gå till (B).
  5. Ta ett riktmärke i naturen (exempelvis ett träd, sten eller liknande) i rätt riktning och börja förflytta dig mot riktmärket så behöver du inte behöver hålla uppe kompassen hela tiden när du går. När du kommer fram till riktmärket tar du ut ett nytt riktmärke längre bort i färdriktningen. Det är viktigt att du använder kompassen varje gång du tar ut en ny riktpunkt, eftersom minst lilla avvikelse ökas på successivt vilket kan göra att du missar den destination som du vill vandra till. Längden till riktmärket får du anpassa beroende på naturen. I öppna landskap som uppe på fjäll kan man ha ett riktmärke längre bort. Men om man vandrar i tät skog behöver man ha kortare avstånd mellan riktmärkena.

OBS: Tänk på är att elektrisk spänning, magneter och järnföremål i närheten av kompassen kan påverka kompassen så den ej visar rätt kurs. Så undvik att ha mobiltelefoner eller likande i närheten av kompassen när du navigerar.

Kompasskola på silva.se

Vill du få mer smarta tips kring navigation, och lära dig mer om hur du ska använda kompass? Då vill vi rekommendera kompassskolan på silva.se. Svenska företaget Silva inspirera fler nyfikna äventyrare som nyligen hittat sitt outdoor-intresse att lära sig mer om karta, kompass och navigering. Silva har därför nylanserar sin stora kompasskola för att inspirera fler att lära sig navigera med karta och kompass. I kompasskolan delar Silva med sig av sin mångåriga kunskap om kompasser och navigation, perfekt för dig som är sugen på att lära dig mer om att navigera med hjälp av karta och kompass.

5 2 Röster
Inläggsbetyg
karta, kompass, navigera
Föregående inlägg
Packa lätt, smart och torrt med drybags
Nästa inlägg
Orsa Grönklitt
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x