Plupps stig i Storhogna

Plupps stig i Storhogna är en lättsam barnvandring med pluppiga äventyr längs med stigen. Gå balansgång, hoppa på stenar, smaka fjällvattnet ur en porlande källa och kryp in i den lilla kåtan. Den lilla vandringen fick högt betyg av barnen som vandringled i Vemdalen. Och vi föräldrar kunde återigen konstatera att det ofta är det enkla som tilltalat barnen lite extra.

Väcker barndomsminnen

Vi föräldrar kan tydligt minnas den lilla figuren Plupp från vår barndom, och hur våra föräldrar läste högt för oss om den mysiga och omtänksamma lilla filuren som bodde uppe på fjället i en kåta. Djuren i fjällen är Plupps bästa vänner. Plupp är kompis med hermelinen Hermelin och lämmeln Lämmel, men också med bävrar, ripor, tranor, älgar och björnar. Har du inte läst om plupp så kan vi varmt rekommendera dessa böcker.

När vi kom till Vemdalen så besökte vi turistinformationen på Vemdalstorget och Plupp fanns både som figur och på vykort och böcker och väckte barnens nyfikenhet. När vi då upptäcke att det fanns en Plupp stig blev barnen genast taggade att få vandra där. Och visst älskar man som föräldrar när ens barn får uppleva en liten del av sin egen barndom.

En enkel vandring som passar alla

En enkel vandring på knappt 2km med många roliga aktivitets stopp på vägen. Eftersom Storhogna redan ligger högt beläget är känslan att man snabbt kommer ut på högfjällsområdet. Vi passade på att ta en liten extratur ut på fjället bara för att njuta lite extra i kvällssolen.

Från parkeringen vid Storhogna kommer du snabbt ut på fjället ovanför trädgränsen. Ett enkelt sätt om du vill komma ut på fjället tillsammans med familjen.
Plupps stig är kantad av små ”utmaningar” som balansgång eller stenar/stubbar att hoppa mellan. Någonting som uppskattades av våra barn.

Trots att vi gjorde en kvällstur med något trötta barn, gick det som hejsan längs med leden. Barnen hade så roligt när de tog sig fram mellan aktiviteterna längs stigen att de inte märkte att vi tog oss framåt. Tre-åringen såväl som åtta-åringen uppskattade Pluppstigen och de olika aktiviteterna. Alla tre uppskattade hindren och fann sätt att göra leken lagom utmanande. Något charmigt den här sommaren var att barnen upptäckte tjusningen med att dricka fjällvatten.

Så snart tillfället dök upp skulle det avnjutas fjällvatten! Och dessutom uttrycktes det högt och tydligt hur ooootroooligt goooott det smakade. Och enligt barnen var fjällvattnet som allra godast just här i Pluppskälla.

Vid Plupps kåta skulle barnen ha kunnat stannat hur länge som helst.

Enkelt och genuint

Allra mysigast tyckte nog barnen det var att hälsa på inne i kåtan hos Plupp. Provsitta hans stol och kolla in i eldstaden. ”Snälla mamma kan vi inte stanna och tända elden!!??” Det som man som vuxen verkligen uppskattar är när miljön/naturen runtomkring passar in. Inte som en uppbyggd värld, utan placerat i den miljö där sagan utspelar sig. Det känns så genuint! (Muminvärlden i Nådendal, finska skärgården, är ett annat exempel på just en sådant utflyktsmål som är placerat i just rätt omgivning)

En mysig vandring som verkligen uppskattades av barnen.

Hitta hit; Leden startar från parkeringen vid Storhogna Högfjällshotell och Spa. Tyvärr var skyltningen från parkeringen inte så tydlig men ta sikte mot lekplatsen så hittar ni rätt.

Sista biten av leden går efter låga sträckor med träspång. Roliga att springa på tyckte barnen.
5 3 Röster
Inläggsbetyg
Föregående inlägg
I björnens spår
Nästa inlägg
Blåbärsbakelser
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x