Sångbäcksfallet

Omgivningarna runt Vemdalen är välkända för sina vackra vattenfall . Sångbäcksfallet är ett av de mest lättillgängliga men gör det inte mindre vackert för det och helt klart värt ett besök även om man redan sett flera vattenfall. Ett mysigt och perfekt utflyktsmål även för barnfamiljer med mindre barn som inte orkar gå så långt eller för den som vill ha en lite kortare kvällsutflykt.

Från parkeringen är det ca 500 m lätt promenad ner till fallet, som avslutas med en lång trappa ner mot fallet. Ovanför trappan finns en iordningställd grillplats och bänkar. Fram till grillplatsen ovanför fallet är det lättillgängligt att ta sig och möjligt att ta med barnvagn etc.

Den korta leden ner till fallet är tydligt skyltad. Följ till att börja med den bommade grusvägen ner från parkeringen. När vägen svänger höger väljer du stigen in till vänster och där sitter denna skylt.

Vi valde att göra en eftermiddagstur efter att vi ätit middag. Populära och lättillgängliga utflyktsmål blir ofta välbesökta under högsäsong men om man väljer tidpunkt kan man faktiskt få stället nästan för sig själv. Vilket vi hade turen att få!

På vägen ner passerar stigen en bit från fallets högsta punkt. Man kan enkelt göra en liten avstickare för att kika på fallet i ovanifrån. En lätt svindlande känsla att luta sig lite fram och kika ner där vattnet dundrar ner för kanten. Men var försiktig med barn för här finna inget staket mot fallet och man kommer riktigt nära.

Att gå ut ovanför vattenfallet är en hissnande upplevelse. Men se till att ha koll på barnen om ni går ut på klippan ovanför fallet. Här finns inga staket och från klippan är det stup rakt ner.

Man kan ta sig ner vid sidan av fallet men det är ingenting vi rekommenderar att göra med små barn då den vägen är väldigt brant. Vi rekommenderar istället att man följer huvudstigen en bit till så kommer man fram till nybyggda trappor som tar er ner nedanför fallet. Därifrån är det sedan relativt enkelt att ta sig hela vägen fram till fallet om man så önskar.

Naturen runtom fallet är nästan regnskogslik, svensk regnskog, kanske är detta vad man kallar trollskog. Otroligt vackert, grönt och frodigt. Det är som att marken skulle vara extra näringsrik.

Efter fallet fortsätter en lugn, ganska vid grund bäck vidare ner genom skogen. Sommartid är detta ett perfekt ställe för badsugna barn, kanske inte de allra minsta men med lite hjälp kan de också få svalka sig.

Vid fallets slut finns en liten ”pool” där man kan ta sig ett dopp varma sommardagar eller varför inte duscha i vattenfallet? Även om man står bredvid fallet får man sig en liten dusch konstaterade vi.

Vi letade oss riktigt nära där vattenfallet slutar, vågade oss nära och fick en fin dusch. Säkert också skönt en varm sommardag. Ljudet är öronbedövande men mer liksom ett skönt ljud.

Barnen älskar att hoppa och klättra på stenar, tröttnar aldrig, så detta var ett toppenställe för utflykt.

Hitta hit:

Sångbäcksfallet ligger nära infartsvägen upp till Storhogna. Parkera på parkeringsfickan, vid infarten till Sångbäcksvallens fjällby (väg 315). Vandringen startar direkt från parkeringen och lyssnar man noga kan man höra bruset från vattenfallet redan från parkeringen.

Följ till att börja med den bommade grusvägen ner. När vägen svänger höger väljer du stigen in till vänster. Följ stigen och snart hör du bruset från fallet. Det tar inte lång stund att ta sig fram till fallet och det är tydligt skyltat.

5 1 Röst
Inläggsbetyg
fjällen, fjällresa, sångbäcksfallet, vattenfall, vemdalen
Föregående inlägg
Septemberutmaningen- Plocka, laga och smaka på naturen
Nästa inlägg
I björnens spår
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x