Små tips i småbarns vardagen

Här kommer 10 tips eller trix i vardagen med små barn som vi ofta använder oss av.

1. Förbered barnet. ’Om tio minuter ska vi åka hem´ Då följer våra nästan alltid med utan problem för de har hunnit vänja sig vid tanken. ’Ni får se färdigt på detta program, sedan är det dags att gå och lägga sig’, Att säga redan på morgonen att ’Ikväll är dags att duscha och tvätta håret med schampoo.’ Ibland är det bra att förbereda i god tid. Olika barn ogillar olika saker, men plötsliga avbrott kan ofta slå bakut.

Ska ni ut på något nytt äventyr, förklara för barnet vad ni ska göra och visa gärna bilder på hur det ser ut. Världen är stor och läskig för barn som inte har en aning om vad som ska hända, däremot vet de att de har det bra där de är just nu och kanske inte alls vill åka till något helt okänt.

2. Barn som inte vill äta. Något som vi använt oss mycket av är att vi låtsas att olika djur (barnet) kommer och äter maten på skeden när mamma eller pappa tittar bort. Vips så är maten i magen.

3. Säg tvärtemot vad du vill få barnet att göra
’Du får A B S O L U T    I N T E  ta på dig pyjamasen.’  Säg det med bestämd röst med mycket glimt i ögonen. Kan användas till det mesta.

4. LEK! LEK! LEK!
Lek, det fungerar nästan alltid.  Engagera dig och var med i leken, det har barnet svårt att motstå. Låtsas att ni är tigrar som ska handla mat till ett stort kalas, lek spioner som obemärkt ska ta sig förbi den andra föräldern och borsta tänderna och ta på pyjamas. Orkar barnet inte gå kan man hoppa över krokodiler och ormar som korsar vägen, eller leka inte nudda streck, eller hoppa i alla vattenpölar man ser för att ta reda på vilken som skvätter bäst.

5. Tandtrollsjakt
Jaga tandtroll i olika färger på barnet som inte vill borsta tänder. ’Åh, jag såg ett tandtroll med gul keps, gapa stort så jag kan få tag i honom. Nej nu smet han upp… Yes! Nu fick jag honom.

6. Städsång
På förskolan har de en ’städsång’, när de sjunger denna börjar barnen som i trans att plocka undan. Det fungerar även hemma hos oss. ’Plocka tillbaks *smack* *smack*, plocka tillbaks *smack* *smack*. ’ Till och med 1,5 åringen smackar med tungan och plockar tillbaka leksakerna. Det är som magi! Behöver introduceras och har en viss inkörstid, men sen så, välj vilken låt du vill eller hitta på en liten trudelutt/ramsa att sjunga.
Ett annat städtips är att låta barnen välja en låt, sätt på och städa så mycket ni hinner medan låten spelar, det kan bli en himla fart och sedan när ni är klara dansar ni loss till nästa låt som för att fira att ni städat klart. (Okej ni hinner kanske inte få undan allt men mer än vad ett surt tjatande skulle åstadkomma.

7. Begränsa antalet valmöjligheter och ställ bara frågor du är beredd att ta konsekvensen av. Istället för ’Vad vill du ha till mellis?’ Ställ frågan ’Vill du banan eller äpple till mellis idag?’ Istället för ’Ska vi gå upp och lägga oss?’, ’Ska du rida på min rygg upp till toaletten eller vill du gå själv?

8. Uppmuntra positivt beteende.
Föreställ dig scenen att ni kommer hem och din 3,5 åring börjar klä av sig. Mössa, vantar, overall, alla kläder hamnar i en stor hög mitt på golvet. Istället för att sucka djupt över högen, lyft barnet för att det har klätt av sig själv. Jag LOVAR att du kommer vinna på detta i det långa loppet.

9. Toalett taxi
Barn som potttränar och precis blivit av med blöjan vill inte alltid gå på toaletten när man ber dem. Då kan man hugga tag i första bästa filt, lägg den på golvet och ropa, ’Avgång till toaletten’, och så får de åka filt, eller toalett taxi, till toaletten.

10. Sista tipset är kanske uttjatat, men grunden för ett bra föräldraskap. Ta hand om dig själv, träna regelbundet och ät bra, det ökar chanserna för ett gott tålamod vilket är ovärderligt med småbarn. Barnen har tusen känselspröt och känner av din minsta obalans och sätter sig på tvären i reaktion.

Vad är dina bästa tips/lifehacks för småbarnslivet?

För dig som vill höra mer om barn, kan jag tipsa om dessa poddar,

Kära Barn, med Lousie Hallin och Lina von Heidenstam.

https://itunes.apple.com/se/podcast/k%C3%A4ra-barn/id1045983946?l=en&mt=2

Life with Kids, ett härligt gäng föräldrar som delar sina erfarenheter i vardagen med barn och också tar in experter på olika områden.

0 0 Röster
Inläggsbetyg
Föregående inlägg
En bättre lördag
Nästa inlägg
Att landa i någon form av vardag
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x