Stenatjärnarna

Ett av våra absoluta favoritställen i Ovanåkers kommun är omgivningarna runt Stenatjärnarna som ligger strax söder om Edsbyn. Ett besök till Stenatjärnarna är ett perfekt äventyr för barnfamiljer som tycker om att göra lite äventyrligheter tillsammans. Man kan göra en dagsutflykt, utforska naturen, laga mat och sedan leka och utforska omgivningarna.

Vi älskar de vackra tallhedarna och alla de spår som inlandsisen lämnade efter sig i form av rullstensåsar, flyttblock och små tjärnar utan synligt till- eller frånflöde som regleras av grundvattennivån. Här finns förutom vacker natur också flera spännande platser som vi ofta återkommer till. Ska vi göra en utflykt och frågar barnen var de vill åka kommer alltid Stenatjärnarna på tal. Vi besöker denna plats året runt och här har vi exempelvis vandrat, tältat, plockat bär och svamp, cyklat MTB och paddlat SUP på sommaren och åkt skridskor på isarna på vintern.

Hitta till Stenatjärnarna

För att enklast kunna ta sig till Stenatjärnarna så kör Faluvägen och sväng av mot Lössenbo grustäkt. Precis när man kommer fram till grustäkten så svänger du ner till höger och följer sedan vägen till Stenatjärnarna. Det kommer ett par avfartsvägar till höger längs med vägen men håll vänster så kommer du rätt. Här nedanför har vi ritat en liten karta där du kan se hur du ska köra men också var våra favoritplatser i området finns.

Det går även att ta sig via stigar från Gammelhomna via Gammel-Karis mangelsten, Getryggen o.s.v.

Karta över Stenatjärnarna utanför Edsbyn.

Våra smultronställen runt Stenatjärnarna

Vi tänkte nu dela med oss av några av de små smultronställen som du kan hitta i omgivningarna runt Stenatjärnarna och som vi ofta besöker. Men det finns massor av vackra platser, fascinerande natur och magiska trollskogar så bara att vandra runt mellan de små tjärnarna som finns i området är en härlig naturupplevelse.

”Rövargrottan” (Grotta under flyttblock)

En plats dit vi ofta går när vi besöker Stenatjärnarna är grottorna och håligheterna som bildats kring ett jätteflyttblock. Vi kallar grottan för rövargrottan men på skylten står det bara ”Grotta under flyttblock”. Vi har nämligen hört en historia om att det var några personer som stal kyrksilver från en kyrka och sedan gömde i grottan under stenen. Huruvida det är en sägen eller ej låter vi vara osagt. Men om ni berättar det för barnen och kanske t.o.m. gömmer någon liten skatt där inne i grottan så blir det garanterat ett lyckat äventyr. Omgivningarna är också fantastiska för barnen att leka i. Här finns mossbeklädda stenar med massor av små håligheter och smågrottor att utforska och stockar att balansera på. En pannlampa kan vara bra att ha med sig om man vill krypa in i grottan under den stora flyttblocket.

Vid flyttblocket finns flera små grottor att utforska

Vattenfallet

Missa inte det vackra lilla ”vattenfallet” som förbinder två av tjärnarna samman och faller ner för slutningen på en av rullstensåsarna. Här är det nästan regnskogsliknande natur och barnen brukar älska att klättra runt bland stenarna och stockarna i fallet.

Här var det inte så mycket vatten i fallet, vattennivån varierar beroende på vattennivåerna i de små tjärnarna

”Grilludden”

Vi åker ofta ut till Stenatjärnarna för att laga mat och äta. För ett par år sedan gjorde vi iordning en liten grillplats ute på udden. Så istället för att stanna och äta precis vid borden där man parkerar så rekommenderar vi dig att gå ca 50 meter längre in så är det en mycket mysigare plats att grilla på. Dessutom går det bra att ta sig ett dopp här under varma sommardagar.

utflykt

Getryggen

Getryggen kallas en rullstensås som slingrar sig fram längs med ena sidan av Långbäckstjärnen. Den ska inte förväxlas med udden Getryggen i sjön Amungen. Här får man en fantastiskt vacker vandring genom vackra tallhedar. Vill man kan man också ta med sig sin MTB eftersom detta är en del av MTB-banan som går i området och som är väldigt populärt och av vissa anses vara en av landets vackraste banor. Här kan du också följa stigen vidare bort till Gammel-Karis mangelsten.

MTB-banan i området är fantastisk med fina stigar som slingrar sig fram över tallhedarna.

Gammel-Karis mangelsten

Gammel-Karis mangelsten är ett mycket stort flyttblock som är ett perfekt utflyktsmål för barnfamiljer. Man kan enkelt klättra upp på stenen och sedan finns det flera små ”grottor” och håligheter runt stenen som barnen älskar att utforska.

Där på andra sidan tjärnen ser man Gammel-Karis mangelsten
Gammel-Karis mangelsten är en perfekt plats för att ta en rast, fika och njuta av utsikten.

Inte störa – inte förstöra!

Inte störa – inte förstöra. Så kan man sammanfatta allemansrätten. Och det är viktigt att vi hjälps åt att ta hand om naturen så den finns kvar för kommande generationer. Du får vandra, plocka bär, leka och tälta nästan överallt i naturen utan att fråga om lov. Men det är samtidigt viktigt att du är försiktig och tar hänsyn till djur, natur och andra människor när du är ute i naturen. Så tänk på att inte förstöra och skada naturen, elda försiktigt och ta med dig skräpet hem igen!

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är homna8-1024x697.jpg

Frågor/funderingar?

Har du frågor/funderingar kring Stenatjärnarna eller hur du tar dig dit etc. så är du varmt välkommen att kontakta oss antingen via Instagram eller via info@aktivtfamiljeliv.se.

4.7 3 Röster
Inläggsbetyg
Föregående inlägg
Tältpremiär!
Nästa inlägg
Cykla med barn i Sverige
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x