Tältpremiär!

Att tälta och utforska naturen tillsammans ska vara en härlig upplevelse för alla, stora och små. Så håll det enkelt och fokusera till att börja med på att få mysiga stunder tillsammans ute i naturen och på att få barnen att tycka om att tälta så kan man göra mer avancerade och längre vandringar/äventyr senare.

Det är någonting särskilt med de där magiska första vackra vårdagarna, ljuset har återvänt och solen börjar värma och väcker liv i naturen som legat i dvala under vintern. Myrorna myllrar i myrstackarna, fåglarna sjunger, träd och buskar börjar knoppa och äventyrslusten väcks inom oss och naturen har en magnetisk dragningskraft som är svår att stå emot.

Redan för flera veckor sedan började barnen prata om att de ville åka ut och tälta och när vi såg att det skulle bli vackert vårväder en helg så kunde vi inte låta bli att plocka fram tält, sovsäckar och liggunderlag och bege oss ut i de djupa i Hälsingeskogarna för årets tältpremiär. Och visst är det en härlig känsla när hela familjen uppskattar att tälta tillsammans. Och det bästa av allt, man behöver inte åka långt för att tälta utan naturen finns ju väldigt nära oavsett var man bor i Sverige.

Börja enkelt och låt tältäventyret bli en mysig upplevelse

Och vårt bästa tips för alla friluftsintresserade familjer är att börja enkelt, åk ut och tälta i närområdet. Gärna på en plats som ni besökt tidigare och där barnen känner sig lite hemma. Vi åker ofta ut och sover en natt och har mycket tid för att bara vara, mysa och leka. Mer avancerat än så behöver det inte vara. Och kom ihåg – det ska vara roligt att tälta! Det är vårt huvudsakliga mål. Att få barnen att tycka att det är mysigt och roligt att sova i tält. Vi tror att om barnen får lära sig att tycka om att sova i tält och vara ute i naturen som barn så är det en erfarenhet/kunskap som de tar med sig vidare i livet. Ett frö som sedan kan utvecklas och blomstra ut till ett brinnande friluftsintresse när barnen blir lite större. Vi har tidigare skrivit ett inlägg här om att tälta med barn där vi delar med oss av lite tips.

Ett annat tips är att börja att tälta i finväder. Titta på väderprognosen och välj ett tillfälle när det ser ut att bli bra väder. Då blir det både enklare och smidigare vilket gör att upplevelsen ofta också blir mer positivt.

Då drar vi till skogs

Vi åkte ut i de djupa Hälsingeskogarna till en sjö som ligger precis i gränslandet mellan Hälsingland och Dalarna. Vi tältade på samma plats för ett par år sedan och det var mysigt att återvända till den platsen. Vi åt lunch hemma först och åkte sedan för att ha gott om tid att bara vara. Om man åker ut för sent så blir det lätt stressigt med att få upp tält, hinna äta någonting o.s.v. innan barnen ska lägga sig. Men om man åker ut i tid hinner man också med att bara vara och barnen hinner bekanta sig lite med platsen, leka och mysa.

Vi började med att köra bilen och parkera den. Sedan tog vi på oss våra ryggsäckar och vandrade den sista biten till tältplatsen. Detta var första gången som våra två äldsta fick prova att bära sin egen packning, d.v.s. sovsäck, liggunderlag och kläder. Vandringen var inte så lång och det kändes precis lagom för dem att få prova på och träna lite på att bära packning. Dessutom underlättade det mycket för oss vuxna då det är en liten utmaning att få med all packning för hela familjen fördelat på två vuxna.

Tältplats

Väl framme så letade vi reda på en bra plats för att slå upp tältet på. Det är en liten utmaning då vi har ett stort familjetält, Fjellheimen 6 camp, som kräver en ganska stor yta. Man vill ju också att ytan ska vara både plan och jämn vilket inte alltid är så enkelt. Men efter lite letande så hittade vi en bra tältplats. Vi plockade undan grenar och kottar och slog sedan upp tältet.

Att hitta en bra tältplats är viktigare än vad man kanske tror. Helst vill man hitta en så jämn och plan yta som möjligt, torr och gärna ett lite mjukt underlag. Det kan vara bra att rensa ytan från grenar, sten och kottar, för att skydda tältet från slitage men framförallt att det kan bli riktigt obekvämt med en knöl i ryggen. Om det regnar är det bra att inte välja en tältplats i en sänka/grop där det kan samlas vatten.

En annan sak som kan vara bra att ta hänsyn till när det gäller val av tältplats är morgonsolen. Fundera på var solen kommer att skina på morgonen och försök att om det är möjligt placera tältet i skuggan, speciellt sommartid. Det kan verkligen bli olidligt varmt i ett tält.

Det är ofta en fördel att ha vatten i närheten för matlagning och tvätt, att kunna diska i och borsta tänder. Då slipper man bära mer än nödvändigt då vatten både är tungt och tar mycket plats.

Låt barnen vara delaktiga

Stina vårt äldsta barn var väldigt sugen på att vara med, hjälpa till och lära sig. Och att inkludera och göra barnen delaktiga i äventyret är ett perfekt sätt att få barnen att känna sig betydelsefulla vilket gör att de växer och uppskattar äventyret. Även grabbarna anslöt eter ett tag för att vara med och blåsa upp liggunderlag och plocka fram sovsäckarna. Det blev lätt kaotiskt men samtidigt väldigt mysigt att tillsammans göra ordning i tältet.

Efter ett tältet var rest och sovsäckana var på plats så passade vi på att sitta nere vid sjön och bara njuta av det vackra vädret. Barnen lekte vid vattnet och givetvis lyckades ett av barnen att plurra i så vi fick lösa det med torkning av kläder och skor. Ett tips som vi har är att man har med sig någon form av tvättlina för att kunna hänga upp både handdukar, kläder men också tält etc. om de ska torka. Vi har en 3,5 meter lång tvättlina Sea to Summit som vi tycker fungerar bra även om den gärna hade kunnat vara ett par meter längre. Men givetvis fungerar det lika bra med en vanlig tvättlina eller liknande.

Efter ett tag började vi bli lite hungriga och lagade lite mat som vi åt i vårsolen. Vi brukar ofta välja säkra maträtter som barnen tycker om och äter, mätta barn är glada barn!

Magisk solnedgång

Sedan började solen sakta sjunka och vi bestämde att barnen skulle få vara med och titta på solnedgången. Senare på sommaren är det svårt då det blir så sent men såhär i april så går solen inte ner alltför sent. Vi värmde på lite choklad i friluftsköket och satte oss sedan hela familjen på en sten för att titta på den färgsprakande föreställningen som målades upp på himlen och reflekterades i det spegelblanka vattnet på sjön medan solen långsamt försvann bakom bergen som omgav sjön.

Dags att krypa ner i sovsäckarna

Sedan återstod det bara att borsta tänderna och krypa ner i sovsäckarna. Det är ju någonting speciellt med att spendera natten utomhus, ett äventyr som ofta ger en stor upplevelse för både stora och små äventyrare. Att få krypa ner i en sovsäck i ett tält och ligga där och höra vindens sus bland trädtopparna, bäcken som porlar eller fågelsången i gryningen är en upplevelse som inspirerar och ger avkopplande stimulans för alla sinnen. Ja det är ett perfekt sätt att få uppleva naturen nära och en upplevelse som alla borde prova på någon gång under livet och som efterlämnar minnen och upplevelser för livet.

Tid att bara vara

Vi sov sedan gott genom den ganska kyliga aprilnatten och vaknade upp till ytterligare en fantastiskt vårdag av fångelsång och ljudet från orrar som spelade ute på den is som låg kvar på delar av sjön. Vi packade ihop tält och utrustning, lagade och åt frukost och tillbringade sedan hela förmiddagen med att bara vara, leka.

Avslutningsvis lagade vi lite lunch innan vi tog våra ryggsäckar och vandrade tillbaka till bilen.

En mysig och härlig tältpremiär och hela familjen är nu peppade på fler tältnätter.

Missa inte det senaste avsnittet i vår podd om att tälta med barn

Vi vill också slå ett slag för vårt senaste avsnitt i podden där vi pratar om just att tälta med barn: https://pod.space/aktivtfamiljeliv/talta-med-barn-del-1

Inom kort kommer ytterligare en del med samma tema så prenumerera gärna på podden så du inte missar detta.

5 1 Röst
Inläggsbetyg
Föregående inlägg
Fira våffeldagen ute i naturen
Nästa inlägg
Stenatjärnarna
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x