Cykla med barn i Sverige

Detta är en lista med tips på cykelleder/platser för att cykla med barn. Cykelbomen i Sverige var förra året stor men är nog ännu större i år, SÅ roligt att se att så många vill ut och cykla med barnen. Tillsammans med flera av våra äventyrskompisar vill vi här tipsa om cykelleder som passar för familj och barn. Lederna är utspridda över landet och kanske har du möjligheten att besöka någon av dessa pärlor under våren och sommaren.

Vi tänker och hoppas att detta kan få bli ett levande inlägg där vi allteftersom adderar fler tips på cykelleder för barn. Vill du vara med och bidra, tveka inte att höra av dig!

Funäsfjällen

Text, foto och tipstack @aktivtfamiljeliv
Funäsfjällens cykelarena är riktigt bra och har ett brett utbud av fjällcykling för hela familjen som enkelt kan anpassas efter barnens ålder och erfarenhet. Cykla mountainbike över högfjäll, ner för slingrande flowtrails eller i lekfulla pumptracks.  Vi vill slå ett slag för de helt nya MTB-lederna kring Mittåkläppen. Fålåtjärnsrundan bjuder på enkel cykling med vidunderliga vyer och finns orken kan man lätt ta två varv på den fina banan eller prova den lite längre Säterturen. Vi vill också tipsa om flowtrailen hos Tännäskröket, pumptracken vid Tännäs fiskecentrum. Är man mer intresserad av hög fart och att få susa nedför finns möjlighet till cykling på Funäsdalsberget eller i Tänndalen. Här kan du hitta bra information och tips på cykelleder i området, det pågår ett stort arbete med att märka upp och förbättra cyklingen i området.

Foto: @aktivtfamiljeliv

Ramundberget 

Text, foto och tipstack @matildaliamleon (Familjen Broman)
Fjället som våra hjärtan brinner lite extra för. Förra sommaren besökte vi även vår favoritplats tillsammans med cyklarna för första gången. Mickelinas pumptrack utanför hotellet var barnens favorit, där blev det många varv. Lagom för de mindre barnen. Sittliften till toppen är startskottet för alla nedfarter, på toppen var det något stenigt (även rullsten) och lite knöligt för en 6åring. Längre ner blev det lättare, mer slätare underlag och träbroar. Riktigt fina vyer och kanon bra med markerade utsiktsplatser och ”parkeringar” för att kunna vila benen. Klinkenturen är den enda naturled som är i dalen och som går att cykla utan att man köpt liftkort. En fantastisk mysig tur i solnedgången! 

Rekommenderar Ramundberget för lite större barn eller små erfarna cyklister för att få ut de mesta av de bästa! 

Foto: @matildaliamleon

Skidstavallen

Text, foto och tipstack @ute.i.naturen.med.barn (familjen Johansson/Löjdström)
Skidstavallen ligger i Strömsbro bakom golfbanan i Gävle. Sommartid finns det fina stigar att cykla med barn. Bra utmärkta, fina ställen att pausa om man vill det. Finns en liten pumptrackbana och en flytstig, modell mindre, lekpark/äventyrsbana och vindskydd med grillplatser. Det postitiva med skidstavallen är att det är betydligt mindre folk än på de större och mer kända anläggningarna så man känner sig aldrig ”i vägen” när man kommer med mindre barn.

Foto: @ute.i.naturen.med.barn

Lofsdalen

Text, foto och tipstack @utmedbarn.
Lofsdalen besökte vi främst för vandringen men blev väldigt positivt överraskade över deras utbud när det kommer till cykling och att det var så bra ordnat för barn! Förutom en pumptrack finns ett stort område i skogen riktat till barn. Snygga och roliga banor som passar den totala nybörjaren till det lite mer vana barnet. Våra barn var 2,5 samt 4,5 när vi var där. Vid det alpina området finns downhillbanor som passar bra för de större barnen och var även riktigt uppskattat av den vuxna av oss som cyklade. Så kul att kunna varva vandring och cykling. Rekommenderas!

Foto: @utmedbarn

Åre

Text, bild och tipstack @fjällfamiljensvardag
Åre har de senaste åren utvecklat sin cykling som möjliggjort en fantastisk cykelupplevelse för hela familjen. Åre är sedan tidigare känd för sin downhillåkning men nu har björnen i Åre byggts till en riktigt fin mötesplats för alla cyklister. Där finns verkligen något för alla. Från de lättaste banorna för de små cyklisterna till både pumptrack, balansbana och andra fina lättare leder precis vid grillplatserna där man kan mötas över en grillunch och prata cykelupplevelser. Runt om kring björnen finns flera fina xc-leder i olika svårighetsnivåer som avslutas nära grillplatserna där det även finns en restaurang närbeläget. Familjens favorit är stubinen som bjuder på både broar, velodromer och möjligheten till hopp. Där träffar man både nybörjaren, familjen och de riktigt duktiga cyklisterna som också njuter av samma leder. Och det bästa av allt vi har hört det finns planer på att utveckla årebjörnens cykelleder ytterligare, boendemöjligheter mitt i cykelområdet.

Foto: @fjällfamiljensvardag

Lugnet, Falun

Text, bild och tipstack @utmedbarn.
I Falun på Lugnet finns ett av Sveriges bästa cykelområden! Lugnet är kanske mest känt för VM och världscup-tävlingar i längdskidor. Med barnen har vi mest åkt i teknikdelen och i deras pumptrack. I sommar kommer vi prova någon av MTB-lederna med femåringen då det finns något för alla nivåer. Man startar på stadion eller åker bergbanan upp till toppen och cyklar sedan nedför berget. Från toppen ser man ut över hela Falun, väldigt fint. Där går det även att ta glasspaus 🙂 Under 2021 kommer ett barnområde byggas – det ser vi fram emot! En bra sak med Lugnet är att det finns möjlighet att göra mycket mer än att cykla om familjen vill göra olika saker. Ni kan åka rullskidor eller annat på en flera km lång asfaltsbana, bada vid utomhusbadet eller i simhallen, spela minigolf, leka i lekpark, springa terräng/stig eller på släta breda stigar i skogen med mera. Det är enkelt att komma upp på lite höjd och få fin utsikt. Så det går att varva cyklingen med mycket vilket vi tycker är kanon!

Foto: @utmedbarn

Ett tips är att ha på små barn på springcykel en liten ryggsäck så man har ett handtag att grabba tag i om man behöver sänka farten om det håller på att gå över styr. Vi har även haft pinnen på dotterns cykel ibland för att enkelt kunna hjälpa till om det behöver skjutas på, sänka farten eller hålla upp balansen när hon cyklar i kurvor och hinder. Vi har nästan alltid med cyklar även om vandring är prio, så många ställen som har fina cykelmöjligheter nu. Lite fler tips inför er sommar är Idre som är väldigt bra, då är det nära till fin vandring i Grövelsjön. Storhogna har roligt barnområde med pumptrack och MTB-led. Även Hamra vid Tänndalen är värt att spana in om ni ska till Funäsfjällen! /@utmedbarn

Smedstorp, Österlen

Text och tipstack @annasofia4, Anna Berkfors.
Den aktiva byn Smedstorp har på några år förvandlats till Österlens stora cykel Mekka för barnfamiljer i Skåne. Här finns ett brett utbud för alla cykel intresserade. 3 MTB banor och Skånes största pumptrack. I närliggande skogen, några meter från idrottsplatsen finns 3 MTB banor. Gröna banan 495m – Anpassad till barn med roliga hinder längst vägen. Blå Banan 998m, Singeltrack utan större svårigheter. Röda banan, 1100m, Singeltrack. Denna banan är för den som vill få en utmaning med mycket uppför och nedför. Påminner om Enduro banor.

Oavsett ålder eller cykel vana passar banorna verkligen för hela familjen. Vid parkeringen (vid idrottsplatsen) finns det en fin lekplats för den som har energi över. Här kan man också äta sin matsäck och även grilla på grillplatsen som finns här.

Fortsätter man cykelturen (eller kör direkt dit ) mot skolan i byn så kommer man till Pumptracken.
Här får man liksom MTB banorna cykla gratis. Här kan man även varma sommardagar ta sig ett svalkande dopp i utebadet som ligger precis intill.
För dom som även är intresserade av vandring startar Gårdlösaleden härifrån också! Det är en härlig led som sträcker sig 12 km.

Hit kan man lätt ta sig med kollektivtrafik, både buss & Tåg. Gå gärna in och kolla på MTB Österlens & smedstorps hemsida för mer info och kartor så ni hittar hit på ett härligt ute äventyr. www.mtbösterlen.se www.smedstorp.se

Bikepark Skatås, Göteborg

Text och tipstack @adventurepapito.
Bikepark Skatås är beläget i östra Göteborg med anslutning till Delsjöområdets naturreservat. Superrolig bana, med många tacksamma hinder att ta sig över. Här ser man stora som små barn, ta sig an utmaningen och varje gång jag varit här har stämningen varit kalas. Området tillhör ett stort Motionscentrum med många motionsslingor, sjöar, fotbollsplaner, frisbegolf och utomhusgym! Rekommenderar alla att besöka Skatås och Delsjöarna om man är i Göteborg.

Foto: @adventurepapito

Leksand, Limsjön runt

Text och tipstack @josefinacederberg
Vill tipsa om en cykeltur lämplig för barn i Leksand, Dalarna! Limsjön runt! En tur på ca 6,7 km med lätt terräng och breda broar så man kommer fram med cykelvagn. Längs vägen har man fin utsikt över landskapet med sjö, berg och ängar. Man passerar även en hage med Highland Cattles, urgulliga & lurviga kossor!

Foto: @josefinacederberg

Idre fjäll

Text och tipstack @smulli
Lederna på Idrefjäll går över och runt hela fjället i växlande svårighetsgrader. Sagolikt genom skogen och fantastiska vyer. Dessutom finns en skills area. Förutom cykling finns massor av aktiviteter som hög- och låghöjdsbana, klättring, bungy, bad, bowling, forsränning, vandring och mycket mer. I närheten finns nordens högsta vattenfall Njupeskär. Hit kan man dock inte cykla (?) men det är en sagolik vandring fram till fallet som är i sig magiskt både sommar och vinter. Vi älskar Idrefjäll.

Foto: @smulli

Sälen

Text och tipstack Åsa Fredriksson @jarvaventyr
I Lindvallen finns många olika varianter av cykelmöjligheter på stigar i skog och på fjället. Alla utgår från ledcentralen vid Experiumtorget i Lindvallen. Det finns flera olika leder och längd att välja bland, grön och blå är lämpliga för barn, enklast är att kolla på deras hemsida då det kan variera mellan åren. Det finns även leder uppe på fjället dit du tar liften och får testa spångcykling, otroligt vackert 🙌. I Lindvallen finns även en bike park i Gustavsbacken. Här finns både trail med platta banor, som serpentiner ner för backen och downhill för lite större barn innehållande både hopp, dropp och doserade kurvor. De är märkta med svårighetsgrad precis som för skidåkning, grön och blå passar barn. I sommar ska de även öppna Sälen bike arena med bla. pumptrack.

Här på denna länk finns även fler destinationer och områden med fin cykling i Dalarna. /@aktivtfamiljeliv

Isaberg, Småland

Text och tipstack Åsa Fredriksson @jarvaventyr
Isaberg i Småland har blandade leder, enkla banor på platten för barn och downhill från Isabergstoppen för lite äldre barn, dit du tar liften upp. Alla leder är märkta med svårighetsgrad. En liten pumptrack finns också. De öppnar redan nu den 1/5.

Längs Göta Kanal från Mem

Text och tipstack @johannaaberggg
I Östergötland rinner den historiska kanalen Göta kanal som är 190km lång och som består av 58 olika slussar. Vid Mem utanför Söderköping kan du starta din cykeltur och därifrån välja hur långt du vill cykla och vart. Det är möjligt att både cykla på egen hand eller boka färdigsydda cykelpaket. Ett alternativ är att som vi förra sommaren, starta i Söderköping, vid Skeppsdockans camping, cykla därifrån utmed kanalen, göra något fikastopp påvägen och fortsätta vidare till Norsholm. Där vek jag av och cyklade upp mot Skärblacka men det går lika bra att fortsätta vidare. Distans mellan Söderköping och Norsholm – ca 25km. Att cykla utmed kanalen är speciellt, både för historian och utsikten man bjuds på. Leden är populär på sommaren så du kommer garanterat träffa många andra familjer under dagen. Jag vill passa på att rekomendera ett lite längre stopp i Söderköping. Att bestiga Ramunderberget och avsluta turen med en rykande glass på Söderköpings glassrestaurang är ofta en fin upplevelse både för vuxna och barn.

Foto: @lovisaliljaa

Vemdalen

På Vemdalskalstorget finns en mängd olika aktiviteter för barn, bland annat kan man gratis låna balanscyklar (och hjälm) för cykla på de små gupp och andra roliga hinder som finns där. Inte långt därifrån finns även en pumptrack där barnen kan cykla varv på varv och känna hur det suger och kittlar i magen av kurvtagning och gupp. De har även en bra flowtrail där man för egen maskin cyklar uppåt och sedan kan hitta flytet i svängarna nedför berget. I Vemdalen hittar du också crosscountry leder med cykling i vacker natur. För den som vill läsa mer hittar du information här.

Foto: @aktivtfamiljeliv

Vilket ställe är ditt bästa tips för cykla med barn i Sverige? Lämna gärna en kommentar eller hör av dig om du vill vara med och dela ditt tips!

Lycka till, cykla lugnt, var lyhörd och uppmuntrande. Skynda långsamt och glöm inte att ha roligt tillsammans.

Och det viktigaste av allt, använd cykelhjälm! Vi har tidigare skrivit mer om just det här med att välja rätt cykelhjälm där vi delar med oss av våra bästa tips för dig som ska köpa en ny cykelhjälm.

Fler guider om cykling

Vi har skrivit fler guider och inlägg om cykling som du kanske kan vara intresserad av.

 • Produktrecension av woom OFF Air (MTB för barn)
  Börjar det bli dags att köpa en ny cykel till ditt barn? Letar du efter en barncykel som ska klara av lite tuffare tag och samtidigt förenkla cyklingen för ditt barn? Då kan vi rekommendera Woom OFF Air, en robust men samtidigt lätt och smidig barncykel som passar perfekt för yngre cyklister som vill utvecklas…
 • Silva Free – en pannlampa för alla din äventyr och aktiviteter
  Med Silva Free så förlängs dagarna under vinterhalvåret. I pannlampans sken ges nya förutsättningar och möjligheter för fortsatta äventyr i naturen. En pannlampa är därför vad vi brukar kalla för en friluftslivsmöjliggörare. ANNONSSAMARBETE SILVA Silva Free är den perfekta pannlampa för den aktiva familjen Silva Free är en modulär pannlampsserie som gör det möjligt att anpassa pannlampan till…
 • Orsa Grönklitt
  Lagom till att vi hunnit landat tillbaka i vardagen igen efter sommarens semester, gjorde vi ett mysigt avbrott för en minisemester i Dalarna. Aktiviteterna för helgen var MTB-cykling och höghöjdsbana men också god mat, stugmys och tillsammanstid. Följ med oss till Orsa Grönklitt på en aktiv utomhushelg för hela familjen.  ANNONSSAMARBETE VISITDALARNA Genom skogarna mot Orsa…
 • Aktiv familjesemester i Västsverige, Billingen och Kinnekulle
  Följ med oss på en aktiv långhelg i Västsverige. Med utgångspunkt från kurorten i Lundsbrunn tar vi med dig på dagsturer till Billingens fritidsområde i Skövde. Sista natten spenderades i området runt Kinnekulle på det mysiga Trolmens Bed & Breakfast.  ANNONSSAMARBETE VÄSTSVERIGE Mot försommaren i södra Sverige Vi packade bilen och lastade cyklarna, två på taket…
 • Cykla på vintern
  Många ställer undan sin cykel på hösten i samband med det första snöfallet och plockar sedan inte fram den igen före den sista isfläcken tinat bort och vägarna sopats fria från sand på våren. Men faktum är att med rätt utrusning så går det utmärkt att fortsätta att cykla på vintern. I detta inlägg delar vi…
4.2 5 Röster
Inläggsbetyg
cykel destinationer, cykelleder för barn, cykelleder i Sverige, cykeltips familj, cykla med barn, cykla tillsammans, enkla cykelleder
Föregående inlägg
Stenatjärnarna
Nästa inlägg
Välja rätt cykelhjälm
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Kommentar
äldsta
senaste poppuläraste
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
Jennie
Jennie
3 år sedan

Isaberg! Toppen med leder i olika svårighetsgrad samt pumptrack och hoppbana. Något för alla!

1
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x