Storfallet, Höglekardalen

barn i naturen

Vi startade dagen med frukost vid tältplatsen, som ligger precis intill den skoterbro som går över Storån. Sedan packade vi ihop det vi behövde för en kortare tur upp till Storfallet. Vi tog med oss bärryggsäcken till Nils och packade ner lite mellis och extra kläder, med tanken att vara tillbaka från dagens tur i lagom tid för att laga lunch. Vi turades om att bära, en av oss bar på vägen dit och den andra på vägen tillbaka.

storfallet

utebarn

Sedan vi gick denna led senast, säkert 7 år sedan, har det tillkommit flera nya fina spångar över de mesta blöta och trixiga partierna. Det gjorde att turen gick mycket smidigare än vad vi väntat oss. Det tog oss ungefär en timma att ta oss upp från hängbron. Denna led kan ofta vara ganska blöt så här är ett par vattentäta skor ett måste. Mycket stenigt och bitvis ganska brant.

Barnen kämpade på bra och framme vid Storfallet tog vi en paus och åt lite mellis, knäckemacka och nöt och russin blandning. Det var det sista vi hade kvar! Vi tyckte att vi hade tagit i ordentligt med snacks och mellis, men det gick åt precis allt. Det går inte att ha med sig för mycket!

utflykt

Efter lite påfyllning var barnen nyfikna på at få se Storfallet. Att ha ett specifikt mål med vandringen är toppen när man är på tur med barn. Storfallet ligger nedanför de branta trappor som leder ner mot ån. Ta det försiktigt nedför trapporna, speciellt om man har mindre barn med sig.

Missa inte den källa som ligger bara ett stenkast från trappan ner mot fallet. En bit nedför början av sista trappen ner mot Storfallet på vänster sida går en liten stig ner till en källa som porlar nedför berget på en mosstäckt yta. Otroligt vackert och otroligt gott vatten. Perfekt att fylla på vattenflaskan med! Eller varför inte dricka direkt från.

storfallet

vatten

Hilding ville direkt klättra bland stenarna längs med ån, så här roade vi oss en lång stund med att klättra och hoppa mellan stenarna. Christian och Stina gick upp längs med ån för att komma ut på stenarna ovanför fallet. Jag och smågrabbarna blev kvar längre ner och kastade sten i ån, favoritsysslan nummer ett för dessa två. Det kändes säkrast att inte släpa med dem dit upp.

höglekardalen

Otroligt vackert klart vatten och ett mäktigt brus när vattnet faller ned de 17 metrarna.

aktivt familjeliv

Om man vandrar en bit ovanför Storfallet finns det jättefina tältplatser längs med ån. Rekommenderas varmt, där har vi tältat flera gånger tidigare men då utan barnen.

På vägen tillbaka gick stegen något lättare eftersom det var mest nedför. Nere vid tältplatsen lagade vi lunch innan vi packade in oss i bilen och åkte hemåt efter en härlig helg i fjällen.

Hitta hit

Höglekardalen ligger bara en liten bit norr och Bydalsfjällen. Ta höger ca 50m efter Höglekardalens fjällpensionat, följ vägen ner bland stugorna. Följ leden som går längs med ån, och ta dig över ån på en av de två hängbroarna. Leden mot Storfallet börjar direkt från andra hängbron. Efter ca 300m sitter det en skylt ’Storfallet’ in åt vänster. Efter 2 km kommer det en stigkorsning, där man bara följer skyltning mot Storfallet. Då är man nästan framme.

höglekardalen

höglekardalen

5 1 Röst
Inläggsbetyg
aktiv familj, bydalen, fjällvandra, fjällvandra med barn, fjällvandring, friluftsliv, friluftsliv med barn, höglekardalen, storfallet, utebarn, uteliv, vandra med barn
Föregående inlägg
Dromskåran
Nästa inlägg
Kvällsutflykt till hängbron över Tännån
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x