Nu är äntligen den surdeg som vi startade för några dagar sedan färdig att börja använda och då passade det ju perfekt att såhär på Valborgsmässoafton baka lite surdegsbröd till middagen. Det är egentligen inte speciellt svårt att baka surdegsbröd men det är en fördel om du har en hushållsmaskin att arbeta degen med eftersom du annars måste arbeta degen länge för hand vilket både tar tid och blir jobbigt. En bra hushållsvåg och korgar för brödet att jäsa i är också en bra investering om du vill baka surdegsbröd.

Detta bröd är en favorit här hemma och jag brukar använda bröddegen som grund för att sedan variera smaksättningar/innehåll. Brödet blir jättegott och får en knaprig skorpa och segt inkråm. Passar lika bra till middagen som att bara äta med smör till mellanmål.

Följande recept räcker till 3 bröd.

Nöt- och russinbröd

Ingredienser
700 g vatten
250 g vetesurdeg
20 g jäst
950 g vetemjöl med hög proteinhalt
200 g grovt rågmjöl
25 g ljus sirap
30 g havssalt
200 g smaksättning/fyllning (idag använder jag en blandning av hasselnötter, cashewnötter, pumpafrön och russin)

Såhär bakar jag mina bröd
Blanda samtliga ingridienser utom salt och smaksättning. Arbeta därefter degen 10 minuter i en hushållsmaskin om du har en (eller för hand minst dubbelt så länge). Tillsätt salt och smaksättning/fyllning och arbeta degen ytterligare 5 minuter. Låt därefter degen vila i bunken i 40 minuter.

Forma därefter degen till 3 runda bullar och låt dem vila i 10 minuter. Placera därefter bullarna i jäskorgar och låt dem i ca 1 timme.

Sätt ugnen på 250 grader och ställ en tom plåt på nedersta falsen i ugnen.

Lägg bröden på en plåt täckt med bakplåtspapper. Ställ in dem i ugnen, häll en kopp kallt vatten på den förvärmda plåten längst ner och stäng ugnsluckan samtidigt som du sänker temperaturen i ugnen till 200 grader. Före du sätter in bröden i ugnen kan du också skära i brödet med en vass kniv eller rakblad för att få fina mönster i ditt bröd.

Grädda brödet i ca 35 minuter (efter 20 minuter öppna ugnsluckan och släpp ut ånga).

Låt brödet svalna på galler. Ät, mumsa och njut!

En brödborste är inte bara en vacker detalj att hänga på en krok i köket, den är kanon at borsta av brödet från överflödigt mjöl. Jag har köpt mina borstar från Iris hantverk.

0 0 Röst
Inläggsbetyg
Föregående inlägg
Veckans räventyr -Hylströmmen
Nästa inlägg
Vår 1a maj i bilder
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Kommentar
äldsta
senaste poppuläraste
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
Madelene
Madelene
2 år sedan

Hej
Jag undrar vad ni kör för vårskor till era barn nu samt modell? Vore jätte kul om ni kunde göra ett inlägg om barnskor för aktiva utebarn.

Meny
1
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x