Att kunna njuta i stunden

Att njuta i stunden

Livet med barn är långt ifrån harmoniskt och perfekt. Huset är sällan städat eller iordning, jobbet i tvättstugan är sällan i fas, alltid finns det tvätt att vika eller sortera. Tidsschemat är tight med jobb, lämningar, hämtningar, aktiviteter för stora och små, är det inte dags att laga nästa mål mat så är det dags för mellis. Har man fler barn än ett så är det oftast någon som är i någon form av fas, trotts, tandsprickning eller trasslig nattsömn. Listan med saker som borde hinnas med kan göras lång. Det finns ibland få som kan få ditt tålamod att bli så stubinkort som dina barn.

Trots att småbarnsåren på många sätt är de tuffaste åren i livet tror jag att detta kommer vara de åren man ser tillbaka på och minns med en värme i bröstet och kanske önskar att man fick uppleva igen. Att ta vara på tiden kan vara ett råd som står en upp i halsen när man är mitt i magsjuka, tvättberg, löss, sömnbrist delux och vardagens måsten. MEN jag tror att vi ska till oss detta råd, och att man kan välja att njuta av småbarnsåren. Jag tror att den som kan njuta i stunden många gånger är lyckligare än de flesta.

Att komma ut tillsammans som familj på små och stora äventyr är för oss gyllene tillfälle att njuta av stunden. Att få lämna kaoset hemma, släppa alla måsten och bara komma ut och bara vara i naturen, där finns ett lugn som inte hittas någon annanstans. Att vara helt närvarande i stunden och för varandra. Extra viktigt för barnen att få ha sina föräldrar utan annat som stör och att vi vågar släppa att alltid behöva vara uppkopplade. En grund för att skapa trygga individer med stark självkänsla.

Men det är också viktigt att njuta av ögonblicken i vardagen, för de finns där varje dag! Känslan att mötas av tre barn som springer in i famnen när man kommer hem från jobbet. Skrattet hos lillebror när syskonen tokar sig, att få snusa i en mjuk bebisnacke. Rörelseglädjen i att få åka pulka en sen vardagskväll. Lyckan och stoltheten hos ett barn som lärt sig något nytt. Lugnet som lägger sig när barnen somnat och man bara kan stå och titta på dem där de susar sött i sina sängar. Att smygkika när storasyster hjälper lillebror att ta på sig sin pyjamas eftersom tröjan vrängt sig ut och in. Tillfällen i vardagen när jag försöker ha ro att njuta och vara närvarande är nattningen, att få sitta nära en lugn stund och vara tillsammans, läsa en bok eller bara mysa. Middagsbordet, att äta tillsammans och om man har tur kanske får höra en spännande utläggning, eller en glimt av hur barnens dag varit. Innan jag anar är de väl så stora att de har egna aktiviteter och vill lägga sig själva. Att ta sig tiden och låta barnen vara med och hjälpa till i vardagssysslorna, visst de tar längre tid och blir mer omständligt men de får lära sig och det skapar stolthet. Att sätta sig ner på golvet och helhjärtat vara med i leken.

Glöm inte att ta med kameran för att föreviga ögonblicken att minnas! (utan att för den sakens skull uppleva verkligenheten genom kameralinsen) Små videosnuttar är också ovärderliga. Att kika på bilder bland härliga minnen kan pigga upp vilken grå dag som helt.

Vilka är dina bästa tillfällen i vardagen med småbarn?

0 0 Röster
Inläggsbetyg
Föregående inlägg
Världens godaste kladdkaka!?
Nästa inlägg
Tvätt, tvätt, tvätt och ännu mera tvätt
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x