Aktiv familjesemester i Västsverige, Billingen och Kinnekulle

Följ med oss på en aktiv långhelg i Västsverige. Med utgångspunkt från kurorten i Lundsbrunn tar vi med dig på dagsturer till Billingens fritidsområde i Skövde. Sista natten spenderades i området runt Kinnekulle på det mysiga Trolmens Bed & Breakfast. 

ANNONSSAMARBETE VÄSTSVERIGE


Mot försommaren i södra Sverige

Vi packade bilen och lastade cyklarna, två på taket och tre bakom bilen, och åkte neråt mot Västsverige och försommaren. På hemmaplan hade björkarna precis börjat slå ut och när vi kom fram möttes vi av en lummig försommargrönska. Fantastiskt, nästan lite som att resa i tiden från försiktig vår till försommar. Helgen bjöd på bästa tänkbara väder för en aktiv familjehelg, strålande sol och runt 20 grader. 

Lundsbrunn

Efter att ha checkat in och gjort oss hemmastadda på de moderna hotellrummen på Lundsbrunns Resort och Spa tog vi oss ut för att kolla in omgivningarna. Så vackert med den skira grönskan och de fina byggnaderna på området.

Vi mötte ett äldre par från orten som tipsade oss om att ta oss till naturreservatet ett stenkast bort och vandra längs med Mariedalsån. Ofta är det sådana tips på guldkorn som är de bästa.

Sörboleden

Givetvis kunde vi inte låta bli att utforska tipset. Så vi bytte om, packade med oss lite fika i en ryggsäck och begav oss mot Dalakvarn som är startpunkten på leden.

Det visade sig vara ett jättebra tips, så mysig utflykt. Stigen slingrar sig fram genom en ravin och korsar den porlande ån på flera platser. Vi förundras över grönskan, vitsippsbackarna och hur lummigt det är, otroligt vackert och så annorlunda från naturen hemma i Hälsingland.

Vandringsleden heter Sörboleden och bjuder på 3km lätt vandring, perfekt för barnfamiljer eller den som vill göra en kortare tur.

Tillbaka på hotellet åt vi en god trerätters middag, med bland annat hjort från Kinnekulle.

Alltid roligt att få äta mat med lokala råvaror. Mätta och glada över att vara framme somnade vi gott för att ladda inför cykling på Billingen nästa dag. 

Familjeäventyr på Billingen

Billingens fritidsområde ligger ungefär en halvtimmes bilresa från Lundsbrunn. Efter en lyxig frukost buffé där barnens önskan om pannkakor, nötkräm och ägg uppfylldes, så var vi redo för mtb cykling.

Cykla med familjen på Billingen

Billingen är en fantastisk plats för att cykla med familjen. Här finns flera olika typer av cykling och i olika svårighetsgrader.

Direkt när vi kom fram fick barnen syns på områdets pumptracks, och ville fortast möjligt få sina cyklar av bilen för att komma igång. Området har pumptracks i fyra olika svårighetsgrader, här cyklade allt från hjälmfotingar på springcyklar till tonåringar med avancerade trixs. Redan när vi kommer hit en tidig förmiddag sjuder platsen av liv och rörelse.

Ut i Billingeskogen

När den största längtan för att få cykla pumptrack stillats valde vi en 5 km mountainbikeslinga med stigcykling att ta oss runt tillsammans. Vi tog först sikte på den flowtrail som fanns på området, tyvärr var den just för tillfället under uppbyggnad och stängd. Men vi kunde se att den såg ut att vara superfin, så det får vi spara till ett annat besök. Även flera nya leder verkar vara underbyggnad på området, spännande!

Billingen Skövde erbjuder flera uppmärkta mountainbikespår med olika svårighetsgrader. Här finns cykling som passar alla. Vi cyklade den blå leden Indigo, svårighetsgrad medium. Fin stigcykling i vacker omgivning, med utsikt uppifrån Billingens topp och genom lövskog med vitsippetäckt mark.

Vi som knappt hittar vitsippor hemma hos oss, njuter och förundras över hur marken bitvis är helt täckt av vitsipporna. Otroligt vackert! Stigen är bitvis lite teknisk med rötter och stenar och med branta partier både uppför och nedför. Leden är på gränsen till svårt för vår 6-åring medan det passar perfekt för vår 10 och 12 åring med cykelvana. 

Vila och lek

Tillbaka efter mtb slingan lunchar vi intill aktivitetsplatsen Äventyret. Vi har med ett oss ett matsäckspaket som vi beställt och fått med oss från Lundsbrunn. Perfekt att packa upp och kunna äta direkt med hungriga små magar.

Medan vi vuxna sitter ner efter maten och njuter av finväder, lugn och ro leker barnen loss bland hinderbanan, lekplatsens klätterställningar och på linbanan. Därefter väntade ett par varv till i pumptracken innan vi var vi redo att fortsätta till nästa aktivitet.

Billingetrollets trollstig

Vi tar en kort promenad (600m) mot Trollstigen, på vägen passerar vi Billingecentrat med cykeluthyrning, butik och omklädningsrum och Billingehus, hotellet som just nu totalrenoveras. Vi passerar också utomhusbadet som inte ännu öppnat för säsongen, och bandy arenan, som ett stort tak på limträbalkar. Ni kan ju gissa vad tre barn från bandybyn gör då. Jo för full hals skanderas det hejaramsor ”Heja Byn!”, såklart akustiken måste prövas och det ska klargöras vartifrån vi kommer.

Billingetrollets trollstig är en vandringsled på 2,6 km, perfekt för barnfamiljer. Leden finns även i två längre varianter (8,1 och 12,4 km) för den som vill vandra eller springa en längre sträcka. I en postlådan vid starten får barnen plocka med sig varsitt stämpelkort. Utmed leden finns sedan stationer där de får olika utmaningar och får lära sig om naturen. Vid några av uppdragen får barnen stämpla på sitt stämpelkort.

Billingens egna regnskog

Även här är naturen slående vacker, lummigt och grönt. Bitvis känns det som att vi vandrar i en regnskog. Man passerar bland annat genom rhododendrondalen som är som en tunnel av rhododendron, rester från en gammal trädgård där trädgårdsmästaren också planterat in exotiska växter och träd som annars inte finns naturligt i området.

Merparten av leden går på små skogsstigar. På ett ställe passerar vi en liten bäck, där barnen med hjälp av en liten kanna kan leda vatten i trärännor. Det är uppskattat och vi blir kvar en lång stund. 

Trollguld till alla små äventyrare

Mot slutet av trollstigen kommer vi fram till Skogsmulleriket, där figurerna från Friluftsfrämjandets Skogmulle har sina egna hus och lekplatser uppbyggda. Barnen testar skogslimbo, skuttar fram på stubbar och att klättra runt ett träd utan att nudda mark. Sist i raden av hus ligger Billingetrollets grotta och där inne hittar de en skattkista med ett hänglås. Med hjälp av stämplarna som barnen samlat på sig längs med trollstigen kan de låsa upp hänglåset till kistan.

Skattkistan är full av trollguld och de får behålla varsin klimp som minne. Lyckan lyser i deras ögon och fantasin flödar när de fortsätter leka med sina guldklimpar som ger dem magiska krafter. Det är som att fantasin flyter friare när barnen är ute i naturen, och leken kommer naturligt. 

På vägen tillbaka mot bilen slås vi än en gång av hur många olika aktiviteter man samlat på ett och samma område. När vi passerat campingen springer barnen i mål nere på skidstation, det är tydligt hur välpreppat området är inför vintersäsongen med breda jämna spår med snökanoner intill.

Middag vid Ryds grottor

Som avslutning på en härlig, aktiv dag lagade vi middagen utomhus. Dagar med finväder och ljumma sommarkvällar vill man ta tillvara och stanna utomhus så länge det bara går. Vi tog bilen och valde en plats med eldstad på nära håll och med fin utsikt över Skövde. Vi åkte till Ryds grottor, också på Billingen, bara en kort bilresa några kilometer bort. Mesta möjliga naturupplevelse till minsta möjliga ansträngning, många gånger är just det en skön kombo när man har barn med sig; att vara framme direkt.

Snart är barnen inne i en natur parkour och hoppar fram mellan stenarna på platsen, sedan leker de 15, en form av kurragömma där det gäller att gömma sig snabbt. Första omgången har du 15 sekunder på dig att hitta ett gömställe, om du inte blir sedd från platsen där den som räknar står, då har du nästa omgång 14 sekunder på dig att springa fram, säga ditt namn och nudda den som räknar och sedan gömma dig igen. Och så fortsätter det neråt tills alla är hittade. Bara för att man tar bilen ända fram så behöver det inte betyda mindre rörelse.

Samma visa när det gäller maten, enkelt, snabbt och gott! Stekhällskebab med grönsaker i tortillasbröd. En favorit som uppskattas av hela familjen.

Till efterrätt stekte vi bananer och jordgubbar i smör och ringlade över sirap. Toppade med pekannötter, choklad och blåbärsblom som Nils plockade strax intill. Mums!

Efter maten fanns ny energi för att utforska ravinen med stenblock som ligger strax nedanför grillplatsen. Här finns både minigrottor att upptäcka och stora stenblock att klättra på. Kanske lite väl äventyrligt för mindre barn, men lagom spännande för lite större barn.

Billingen är ett paradis för aktiva familjer

Billingens fritidsområde är verkligen en fantastisk plats för aktiva barnfamiljer! Vi fascineras av hur området sjuder av liv, rörelse och aktiviteter. Vi möter hela tiden aktiva människor i olika åldrar; cyklister, sällskap på vandring, par på löptur, barnfamiljer på utflykt, pensionärer med Hittaut kartor, sällskap som lagar mat vid vindskydd, barn från småttingar till tonåringar som cyklar pumptrack och leker i aktivitetsparken. Så härligt med all rörelseglädje och möjligheter till friluftsliv som finns samlad på ett och samma ställe. 

Höghöjdsbana UpZon

Den aktivitet barnen sett fram emot allra mest under vår minisemester var höghöjdsbanan UpZon. Den ligger också vid Billingen fritidsområde. Med en stor dos pepp och lite pirr i magen fick vi börja med att ta på oss selar och säkerhetsutrustning. Innan vi får tillgång till klätterparken får vi en genomgång av hur utrustningen fungerar och får prova på en minibana på längre höjd.

Magpirr och adrenalin

Även om vi besökt flera höghöjds banor tidigare, känns det alltid i magen när man klättrar upp mot platåerna i tallarna. Speciellt när man kikar ner mot marken och börjar fundera på hur högt upp man faktiskt är. Magpirret när man slänger sig ut i banornas ziplines är desto härligare. Det märks att det är lite pirrigt och nervöst för barnen till en början, men allteftersom blir de modigare. Det är så härligt att se hur de peppar varandra framåt, de hade olika hinder som de hade tuffast med.

När Stina önskade att få köra den svarta banan var det bara för mig som mamma att hänga med. Men helt ärligt tyckte även jag att det var lite väl hisnande där tre nivåer upp i trädtopparna. När någon på en bana längre ner i samma träd kastade sig ut i en zipline och hela trädet gungade betänkligt, var det nästan så jag bara ville ner till marken.

Dock är det inte så enkelt att halvvägs bara ångra sig, det går men då behöver man kalla upp en instruktör som får fira ner en. Den svarta banan hade en utmaning där man skulle gå armgång på en stege, balansera på en trästock, allt 16m upp i luften. Skapligt pirrigt! Efter att, på samma höjd, ha avslutat med ett hopp (som bromsas upp mot marken) från en smal planka 2 meter ut kändes det helt klart skönt att vara nere på marken igen. Samtidigt är man stolt och imponerad över sin egen bedrift även som vuxen.

Utmaningar som passar alla

Banorna finns i fyra svårighetsgrader, grön, blå, röd och svart. Där den gröna, KidsZon, passar för barn under 125 cm. Blå och röda banor kräver att du är 125 cm eller längre, och den svarta behöver man hunnit bli 145 cm. Dessa längd rekommendationer bör man följa annars är det klurigt att nå och ta sig igenom banorna på ett bra sätt. Vår Nils är precis 125 cm, och behöver vid vissa hinder hjälp av någon både innan och efter.

Kinnekulle

Efter lunch på lördagen begav vi oss till området runt Kinnekulle, och hänfördes av den grönskande kraften i naturen. Vi fick bokstavligen se varför Kinnekulle kallas det blommande berget.

Martorpsfallet

Vi gjorde en liten utflykt till Martorpsfallet med barnens mormor och morfar som mötte upp oss där. Det är ett fantastiskt sätt att umgås, att träffas utomhus och utflyka, att skapa minnen tillsammans.

Leden mot Martorpsfallet gick genom gammal betesmark, här växte äppelträd, körsbärsträd, krusbärsbuskar och många olika sorters blommor och det är tydligt att området har en rik växtlighet. Vi såg bland annat ett helt gäng av den sällsynta orkidén Sankte Pers Nycklar.

Ett läckert fall där vattnet rinner ner över skifferstenen som är uppbyggd som i lager. Vattenfallet och bergsformationerna ser man bäst om man tar sig ner nedanför fallet. Givetvis kunde barnen inte låta bli att undersöka fallet lite närmare och ta sig en dusch. Vill man se fallet när det är som mest vatten och fart så ska man besöka det i april. Men trots att det inte var så mycket vatten var det läckert när vattnet porlade ner över den gröna mossan.

Strax ovanför fallet hittade vi ett bord i skuggan under ett träd där vi pausade för lite fika med utsikt över omgivningarna. I området finns ett flertal välskyltade leder som inbjuder till både cykling och längre vandrings äventyr. Helt klart finns mer att upptäcka!

Ett svalkande dopp i Vänern

Vi hann också med ett dopp i Vänern, eller vi och vi… barnen badade och vi andra var nöjda med att titta på. Barnen var badsugna och via Google maps letade vi fram en badplats som såg fin ut, Blombergs badplats. Det visade sig vara en liten pärla nedanför Kinnekulles västsluttning. Man kunde välja om man ville bada på sandstranden eller från klipporna. Längst ut på udden intill fanns en grillplats.

Trolmens Bed & Breakfast

Natten spenderade vi på Kinnekulles topp, på otroligt mysiga Trolmens Bed & Breakfast . Vilken liten idyll mitt bland all grönska, och med stor gästfrihet blev vi väl omhändertagna. 

Det tog inte många minuter innan barnen var fullt involverade i en fotbollsmatch, det fanns mål och en boll som låg och väntade på gräsmattan utanför.

Här finns ett stort hjärta för familjer, bara det att barnen serverades pannkakor till frukosten. I det enkla bor det fina. Vi älskar kontrasten i de olika boendena, såklart fantastiskt med lyxiga hotellrum och god restaurangmat, men lika bra trivs i vi enkelheten på ett bra bed and Breakfast, personligt och minst lika bra service.

Efter en middag i kvällsljuset mitt i trädgårdens grönska, får vi se solen gå ner som ett glödande klot över Vänerns horisont.

Älskar de fönster i rummet som går från golv till tak och det känns som grönskan utanför når hela vägen in.

Även om det känns lite motigt att lämna denna försommaridyll, tröstar vi oss med att vi snart får uppleva all denna grönska igen på hemmaplan. Som att resa tillbaka i tiden och få uppleva försommarens start igen. Men hit återkommer vi gärna fler gånger. Omgivningarna runt Kinnekulle är fulla av fantastiska äventyr och upplevelser som vi inte hade möjlighet att utforska denna gång.

5 5 Röster
Inläggsbetyg
billingen, cykla med barn, cykla på billingen, cykling, familjesemester, kinnekulle, MTB, semester, svemester, västsverige
Föregående inlägg
Tortillawraps (quesadillas)
Nästa inlägg
Utrustning för äventyr med taktält
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x