Utrustning för äventyr med taktält

Att taktälta och åka ut på äventyr med boendet på biltaket har verkligen blivit en riktig trend de senaste åren. Och vi kan verkligen förstå varför. Det är både enkelt, smidigt och framför allt bekvämt. Och givetvis måste man nyttja fördelarna med att vara bilbunden och därmed inte behöva bära med sig all utrustning. Vi får mycket frågor kring utrustning och vad vi använder när vi är ute på äventyr med vårt taktält. Därför tänkte vi dela med oss av våra bästa utrustningstips.

Fastna inte i utrustningsträsket

Vi har tidigare skrivit en guide om att taktälta där vi delar med oss av tankar och tips till dig som funderar på att skaffa ett taktält. Där berättar vi även lite mer om vilket tält vi använder o.s.v. Detta inlägg blir som en liten fördjupning utifrån det inlägget. För i denna guide tänkte vi istället fokusera på utrustningen och prylarna som kan vara bra att ha om man ha skaffat sig ett taktält.

Till att börja med så vill vi betona att det är viktigt att testa sig fram och införskaffa utrustning allt eftersom. Att inte fastna i utrustningsträsket och börja med att köpa massor med dyr utrustning som  sedan inte blir använd. För det finns verkligen ett oändligt utbud av utrustning. Och du kan lägga ner hur mycket pengar som helst på att skaffa olika prylar. Men vår upplevelse är att man klarar sig bra med i stort sett samma utrustning som man har om man tältar i ett vanligt tält. Givetvis beror det på hur bekvämt man vill ha det. Men enligt oss försvinner lite av tjusningen och smidigheten med att komma ut med taktältet om det ska gå åt en halv dag att få fram alla prylar och all utrustning.

Utrustning för att sova i taktält

Någonting som är smidigt med taktält är att de flesta modellerna har en madrass vilket gör att man inte behöver någon madrass, liggunderlag eller liknande. Däremot behöver man ju skaffa lite andra saker. Det kan då vara bra att fundera kring när man tänker tälta. Kommer man bara vara ute med taktältet på sommaren när det är varmt och skönt klarar man sig till att börja med bra med vanliga täcken. Vill man däremot kunna sova även under vår och höst kan det vara smart att investera i sovsäckar.

Eftersom vi också tycker om att vandra och tälta så har vi investerat i lätta och smidiga dunsovsäckar. Men eftersom man inte behöver bära utrustningen när man taktältar så är inte vikt och volym lika betydelsefull. Så om man inte planerar att vandra och tälta så finns det givetvis billigare alternativ på sovsäckar. Vårt tips är att köpa en sovsäck som klarar vår och höst. På sommaren när det är varmt kan man dra upp den och använda den som täcke istället.  

En annan fördel är att man kan lyxa och ta med sig en vanlig huvudkudde. Ett tips är att också ta med ett dra-på-lakan till taktältets madrass.

Och glöm inte att maximera myset i tältet på kvällen. Vi har köpt en ljusslinga som vi brukar hänga upp och som vi driver med en powerbank. Powerbanken används även till att ladda mobiltelefonerna på natten.

Och tänk på att det kan vara bra att ha en pannlampa med i tältet. Särskilt på sensommaren när nätterna är mörka. Vi har även en lyckta/lanterna för att ha belysning i förtältet eller i tältet på kvällen.

Utrustning för att laga mat

En annan viktig del när man är ute med taktält är maten. Till en början använde vi oss av vårt vanliga trangia friluftskök som vi har när vi är ute och vandrar. Men eftersom vi är många (fem stycken) i familjen är det på gränsen till för litet så vi beslutade oss därför att investera i ett större campingkök med 2 plattor. Vi köpte även kastruller med, vi upplever dock att dessa lätt bränner fast i botten så vi har tänkt byta ut dem mot vanliga kastruller från IKEA med lite tjockare botten. Detta då vikten inte är av så stor betydelse.

En annan viktig del kring hanteringen av mat är kylning. Det finns en mängd olika sorters kylboxar och till att börja med klarar man sig bra med en vanlig kylbox med kylklampar. Vi hade exempelvis en sådan lösning under en hel veckas semester med vårt taktält på Gotland. Men det innebär att man få tänka till lite mer kring maten och undvika vissa livsmedel som är mer känsliga.

Nu har vi däremot uppgraderat oss med en kompressorkylbox samt en powerstation att driva kylboxen med (samt ladda diverse elektronik med) när vi står stilla. Och det kommer givetvis att skapa andra förutsättningar inför kommande taktältsäventyr.

Vatten behöver man också ha med sig. Det går åt mer än man kanske tror för att dricka, laga mat, diska etc. Vi har därför köpt en stor vattendunk med tappkran för att få med sig vatten ut.

Vi rekommenderar även att man köper plastbackar eller vikbara förvaringsboxar för att förvara diverse utrustning och mat i. Det underlättar att hålla ordning och struktur vilket är skönt.

Sedan får man givetvis inte glömma bort att ta med tallrikar, bestick och muggar.

Sedan kan det också vara bra att ta med någonting att diska i. Det fungerar bra med en vanlig diskbalja men vill man spara på utrymme kan en hopfällbar diskbalja vara ett alternativ. Annars kan man även diska i en kastrull eller liknande.

Övrig utrustning

Ett problem som många får när man har taktält på taket är att man inte kan nyttja taket för exempelvis en takbox att lägga packning i. Vi har därför investerat i en dragkroksmonterad lasthållare. Det är som en takbox men man fäster den bak på bilens dragkrok. Perfekt för att få med lite mer packning. Vi brukar även använda denna när vi exempelvis åker till fjällen på sportlovet för att få med oss all packning.

En skokoväska kan vara smart att skaffa, så slipper skorna bli fuktiga och man slipper ha skorna uppe i tältet.

En tvättlina är någonting som många kanske inte tänker på. Men enligt oss är det nästan ett måste att ha med i packningen för att kunna hänga upp saker på vädring och tork.

Beroende på var man har tänkt åka kan det även vara bra att förbereda sig på mygg/knott. Vi brukar ha med vår Thermacell samt myggmedel för att undvika att kvällsmyset blir förstört.

Någon form av stolar är också skönt att ha med sig så att man kan sitta ner när man äter eller om man vill sitta och mysa en stund på kvällen. Även här finns det massor av olika modeller och prisklasser. Vi sökte runt lite innan vi köpte och hittade dessa stolar som enligt omdömena är väldigt prisvärda. Vi har även en uppblåsbar variant av fåtölj som vi har haft ed oss ut och som har fungerat väldigt bra.

Tänk även på hur du packar. Det är viktigt att försöka hålla ordning och struktur i bilen för att det inte ska bli kaos. Vi har skaffat duffelbags i olika färger åt alla i familjen så vi enkelt håller reda på vems väska som är vem. Vi har även en för att förvara sovsäckar och kuddar i o.s.v. Duffelbägs är dessutom otroligt smidiga att packa i bilen och vårt tips är att köpa en modell i vädertåligt material som står emot fukt och smuts bra.

Pryllista för äventyr med taktält

Här följer en lista på diverse utrustning och prylar som vi brukar ha med oss när vi är ute på äventyr med vårt taktält.

Fler guider om taktält

Vi har skrivit fler guider och inlägg om taktält som du kanske kan vara intresserad av.

  • Utrustning för äventyr med taktält
    Att taktälta och åka ut på äventyr med boendet på biltaket har verkligen blivit en riktig trend de senaste åren. Och vi kan verkligen förstå varför. Det är både enkelt, smidigt och framför allt bekvämt. Och givetvis måste man nyttja fördelarna med att vara bilbunden och därmed inte behöva bära med sig all utrustning. Vi…
  • Taktälta
    Fricamping har de senaste åren blivit en starkt växande trend i Sverige och därmed har intresset för att taktälta fullkomligt exploderat. Förra sommaren skaffade vi som så många andra ett taktält, och fick i och med det uppleva en ny och bekvämare typ av tältäventyr. Att tälta på biltaket är både enkelt, smidigt och bekvämt…
  • Äventyr med taktält på Gotland
    Sommaren 2021 skaffade vi ett taktält som vi tillbringade flera nätter i hemma i Hälsingland. Men vi gjorde även ett lite större äventyr när vi helt spontant bestämde oss för att boka biljetter till Gotland för att tillbringa en semestervecka där med boendet på taket. Vi tänkte nu ta er med på vår vecka som…
5 2 Röster
Inläggsbetyg
taktält, taktälta, tälta, utrustning
Föregående inlägg
Aktiv familjesemester i Västsverige, Billingen och Kinnekulle
Nästa inlägg
Packa lätt, smart och torrt med drybags
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x