Världens godaste kladdkaka!?

Att baka tillsammans med barnen är något vi gör lite nu och då, kanske oftast jag, Elin. Barnen tycker om att få vara med i köket och vi tycker att det är ett bra sätt för dem att lära sig om olika råvaror och hur mat och bakning går till. Men det kräver lite tålamod och det blir inte alltid så harmoniskt som man tänkt sig, haha… Här kommer ett gott tips inför helgen.

Det kan vara så att vi sitter inne på receptet till världens godaste kladdkaka. Vi lever i den tron eftersom vi ännu inte har smakat någon godare än just denna. Receptet är Christians egna, det har han noga  experimenterat fram under den tid, långt tillbaka, när han jobbade som ungdomsledare och hade lägenheten full av härliga ungdomar var och varann kväll. Och eftersom vi tycker att man ska dela med sig när man har kommit på något bra så kommer receptet i detta inlägg.

Vad är då hemligheten bakom den perfekta kladdkakan?
Det handlar om både om smak och konsistens. En grundregel när det kommer till bakning och matlagning är att resultatet blir aldrig bättre än råvarorna du använder dig av. Köp riktigt smör och en kakao av hög kvalité, gärna ekologiska ingredienser de smakar om inte annat bättre för miljön. Det är också viktigt att kladdkakan är just kladdig, därför är det viktigt att tänka på att inte använda elvisp när du rör ihop smeten, använd istället en vanlig hederlig visp, då får du in lagom med luft i smeten. Sedan gäller det att ta ut kakan i tid, hellre för kort än för lång tid. När kakan börjar resa på sig och spricker lite i skorpan är den lagom tycker Christian.

Christians kladdkaka

100 gram smör
2 ägg
3 dl socker
2 1/2 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl vetemjöl
4 msk kakao
1/2 tsk salt
ströbröd till formen

Sätt ungen på 175 grader.
Smält smöret.
Smöra och bröa en form.
Knäck äggen i en bunke, tillsätt strösocker och vaniljsocker. Vispa ihop till en smet.
Blanda i övriga torra ingredienser, vetemjöl, kakao och salt. Rör ihop.
Tillsätt det smälta smöret sist och rör smeten jämn.
Häll smeten i formen och jämna ut med en slickepott.
Grädda i ca 20 minuter.

Servera med färska bär, eller tinade från frysen av de som du plockade i somras, och grädde. Hallon eller blåbär är vår favorit. Då har du också ett alternativ för de små som tack och lov inte äter socker ännu. (Skippa att köpa färska bär på matvarubutiken när det inte är säsong, välj då istället apelsin eller annan frukt som är i säsong.)

Receptet går också bra att göra muffins av, kanske att du då kan korta tiden i ugnen något, perfekt att ta med ut på nästa äventyr!
En riktig sockerbomb! Nästan så man skäms, men gott är det.

Nu är det din tur! Baka, bjud in lite härliga vänner och dela sedan med dig av receptet om det var uppskattat

, , ,
Föregående inlägg
Att hinna träna som småbarnsförälder?
Nästa inlägg
Att kunna njuta i stunden

Skriv en kommentar

avatar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Prenumerera  
Meddela om
Meny