Belsåstornet

Tänk vad mycket utflyktsmål som finns på ganska nära håll. Platser som man inte vet om eller aldrig har besökt, utforskat och upplevt! Vi förundras alltid över hur mycket som faktiskt finns att göra runtomkring den plats där vi bor. Trots det så blir det lätt att man åker långt bort för att uppleva äventyr. Vi vill därför slå ett slag för att börja upptäcka närområdet. Troligtvis finns det så mycket mer än du kanske tror att utforska.

En sådan plats som ligger ca 30 minuters bilfärd hemifrån Edsbyn där vi bor är Belsåstornet. Ett över 20 meter högt gammalt luftbevakningstorn* som bjuder den som vågar sig upp på en fantastisk och milsvid panoramautsikt över de djupa Hälsingeskogarna.

* Under andra världskriget behövde det svenska försvaret frivillig personal som rapporterade in de militära flygplan som flög i det svenska luftrummet. För detta ändamål byggdes luftbevakningstorn upp över hela landet

Med bil mot Belsbo

Vi började med att köra bil från Edsbyn till den lilla byn Belsbo i Bollnäs kommun. När man kommer in i Belsbo sitter en stor skylt där det står ”Belsåstornet”. Därefter tar en grusväg tar oss sista biten upp till den plats där vi får lämna bilen och vandra vidare till fots. Även här finns en stor skyld som visar var man ska parkera och var stigen börjar.

Mot Belsåsens topp

Efter att ha parkerat bilen så börjar vi vandringen upp mot toppen av Belsåsen (320 m.ö.h.). En vandring som är ca 1 km och är relativt enkel trots att det är uppför största delen av vandringen.

Ganska snart börjar vi få en föraning om hur utsikten kommer att vara från toppen. Vi stannar upp, vänder oss om och njuter av vacker utsikt över de omkringliggande skogarna och sjöarna.

På toppen ersätts kalhygget som vi vandrat över mot vacker skog som vi vandrar igenom. Och sedan helt plötsligt så öppnas det upp en glänta i skogen och där står det, Belåstornet.

Ingenting för den höjdrädda

Vi lämnar direkt våra ryggsäckar med fikat nere den nyrenoverad stuga som finns precis nedanför tornet. Sedan börjar vi att klättra upp i tornet.

Tornet som ägs av Utomhertens Bygdeförening ska enligt vad vi har läst blivit renoverat för inte allt för länge sedan. Det är tillåter att klättra upp i tornet även om det sitter en gammal skylt om att endast behöriga har tillträde. Att klättra upp i tornet sker dock på egen risk. Har du barn med dig skulle vi verkligen inte rekommendera att barn klättrar upp på egen hand. Utan att du som vuxen alltid klättrar med.

För att ta sig upp i tornet så klättrar man upp på en trappa med räcken på sidorna. Eller kanske snarare en lutande stege. Så är man höjdrädd så kan det bli tufft att ta sig upp då man hela tiden ser rakt ner.

Den som vågar sig hela vägen upp till stuga på toppen belönas dock rikligt. Där bjuds man på en fantastiskt och milsvid panoramautsikt över de omkringliggande hälsingeskogarna.

Vi passar givetvis också på att skriva våra namn i den gästbok som finns i ”toppstugan” innan vi klättrar ner igen.

Fikapaus

Efter att ha klättrat ner från tornet gick vi in i den fina lilla stuga som finns nedanför tornet. Här finns även två iordningställda britsar att sova på samt en liten kamin. Men vi passar på att fika lite av vårt medhavda fika som vi köpt på Linbageriet i Alfta på vägen.

Sedan vandrar vi ner igen, den här gången vandrar vi fritt genom skogen istället för att följa stigen tillbaka till bilen.

Ett spännande och häftigt utflyktsmål kunde vi konstatera när vi satt i bilen på vägen hem. Hit återvänder vi säkert fler gånger.

Hitta hit

Om du är sugen på att besöka Belsåstornet så åk först till Belsbo som ligger söder om Bollnäs. Där det finns en skylt som det står ”Belsåstornet på ” och som visar vilken grusväg du ska åka in på. Sedan följer du bara grusvägen ett par kilometer till du kommer fram till en ny skylt. Där stannar du och går den sista kilometern upp till tornet till fots. Här har du en länk till denna plats på Google maps.

Fler äventyr i hälsingeskogarna

Vi har tidigare skrivit om flera äventyr som du kan uppleva här ute i Hälsingeskogarna. Några av dessa hittar du här!

5 1 Röst
Inläggsbetyg
belsås, belsåstornet, bollnäs, hälsingland
Föregående inlägg
Låt inte mörkret hindra dig från att komma ut
Nästa inlägg
Köpa längdskidor och annan längdutrustning till barn
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x