Köpa längdskidor och annan längdutrustning till barn

Att åka längdskidor tillsammans som familj är en härlig upplevelse. Men innan man kan ta sig ut i skidspåret måste man ordna utrustning. För att få en lyckad dag i skidspåret är det viktigt att ge barnet rätt förutsättningar och det börjar med rätt utrustning. Med rätt utrustning blir det enklare att lära sig åka längdskidor och roligare att ge sig ut i skidspåren. Men det kan vara svårt att veta hur man ska tänka i utrustningsdjungeln. Det är lätt att känna sig lite vilsen bland all utrustning och inför alla val. I denna guide delar vi därför med oss av våra bästa råd och tips på vad du bör tänka på för att hitta rätt längdutrustning till ditt barn.

När ditt barn ska börja åka längdskidor är det viktigt att ha rätt utrustning (skidor, pjäxor och stavar) som sitter bra och är anpassade till barnets storlek. Rätt utrustning ger nämligen bättre förutsättningar för att skapa en positiv känsla och upplevelse av skidåkningen.

När man ska köpa längdutrustning till sitt barn så är det lika som med annan utrustning. Valet måste anpassas efter barnets ålder och förutsättningar. Har du ett litet barn som ska prova på längdskidåkning för första gången så behöver utrustningen anpassas efter det. Men om ditt barn är lite äldre och redan har lärt sig att åka skidor så behövs en annan utrustning för att upplevelsen ska bli så bra och positiv som möjligt.

Välja rätt längdskidor

Hur långa längdskidor ska man ha? Vilken sorts belag, bindningar o.sv. ska man välja? Att välja längdskidor är idag en riktig djungel och man ställs ofta inför många val.

Längdskidor som är anpassade efter barnets storlek

Oavsett vilka val man sedan gör så är det viktigaste valet att välja längdskidor som är anpassade efter barnets storlek, d.v.s. längd och vikt. Utrustning som inte är anpassat efter barnets storlek resulterar ofta i att upplevelsen blir negativ och att barnet inte vill åka längdskidor igen.

Köp inte ett par skidor som barnet kan “växa i”. Detta är ett vanligt misstag som många föräldrar gör. Att man köper ett par för långa skidor som man tänker att barnet kan växa i för att de ska kunna användas under flera år. Eller att man får ärva utrustning som är för stor.

Det är då bra att tänka på att ett par långa skidor blir mycket svårare att hantera, speciellt för den som ska lära sig att åka skidor. Detta gör det svårare att lära sig att åka skidor. Dessutom blir spannet på skidan fel. Spannet är den upphöjda delen i mitten av skidan, där foten trycks ned för att få fäste. Ett för hårt spann resulterar i att barnet inte kommer att få något fäste i uppförsbackarna. Det är nästan bättre att välja ett par för korta skidor om ditt barn ska lära sig åka skidor.

Hur långa ska längdskidor vara?

Så vad är då rätt längd på ett par längdskidor för barn? Lite förenklat kan man utgå ifrån följande.

Storlekstabell för längdskidor till barn

Barn 0-4 år: kroppslängden + 0 cm.
Barn 5-10 år: kroppslängden + 10 till 20 cm för klassiska skidor och + 0 cm för skateskidor.

Självklart bör man även ta barnets erfarenhet av längdåkning i beaktning när man köper utrustning.

Givetvis måste man också köpa en skida som är anpassad efter barnets vikt för att de ska få bra fäste och glid under skidorna.

Längdskidor till små barn (0-4 år)

Små barn i åldern 2-5 som ska lära sig åka skidor behöver inte ha några avancerade skidor. Vi rekommenderar dig dock att undvika de allra enklaste modellerna av barnskidor. Skidor med en den bindningstyp som man spänner fast barnets vanliga kängor i.

Vi köpte själva sådana skidor till vårt äldsta barn men de har för att tala klarspråk varit riktigt dåliga. De lossnar hela tiden från foten vilket blir frustrerande både för barnet och föräldern. De försvårar dessutom inlärningen och ger en mycket sämre helhetsupplevelse. Så köp skidor med riktig bindning och pjäxor till ger en bättre känsla och gör det enklare att läsa sig att åka.

För små barn är det som vi redan varit inne på lättare att börja med ett par kortare skidor som de enkelt kan hantera och manövrera. Välj gärna ett par skidor som är ungefär lika långa som barnets kroppslängd. Vi anser att det är bättre att skidorna är lite för korta, än för långa, då kan barnet hålla balansen bättre och lättare hantera skidorna och ta sig upp när de faller o.s.v.

Längdskidor till större barn (5 år <)

För de barn som är lite större redan åkt skidor några år så bör man ha lite längre skidor. Här skiljer det egentligen inte så mycket från skidor till vuxna. Klassiska skidor bör vara cirka 10-20 centimeter längre än barnets kroppslängd, och skateskidor ungefär lika långa som barnet.

Är barnet nybörjare så är det viktigt att inte välja för långa skidor så de blir svåra att hantera.

Vilket typ av skida ska man välja?

Personligen så tycker vi att det är smart att välja en vallningsfri skida till barn. Det ska vara enkelt och smidigt att komma ut och komma iväg i skidspåret och om man inte älskar att valla skidor så rekommenderar vi att inte köpa en vallningsbar skida som idag används mest av mer avancerade åkare och tävlingsåkare.

Det finns däremot flera olika sorters vallningsfria skidor. De vanligaste är så kallade fiskfjäll eller skin i fästzonen.

Vallningsfria skidor med fiskfjäll är ofta lite billigare men de har också sämre åkegenskaper (sämre glid och fäste) än skinskidor . Faktum är att skinskidor har utvecklats mycket senaste åren och idag används av alla typer av åkare, även av de som tävlar.

Så vi skulle säga att de bästa längdskidorna du kan välja till ditt barn är ett par skinskidor, eftersom de ger både bra fäste och glid i spåren.

Vilka bindningar ska jag välja?

Det finns flera olika bindningssystemen att välja mellan. Men de vanligaste är NNN, Prolink, Turnamic och SNS. Om du inte redan har ett par pjäxor och ska välja så skulle vi rekommendera dig att välja mellan NNN, Prolink eller Turnamic . Vi skulle däremot inte rekommendera SNS om du inte redan har en pjäxa som fungerar med dessa bindningar.

Prolinksystemets är kanske det är mest allsidiga och fungerar med flest pjäxmodeller medan NNN är det populäraste systemet som flesta använder. Det viktiga är att man säkerställer att de bindningssystem man använder är kompatibelt med de pjäxor man har eller ska köpa.

Om du är osäker på vilken bindning som passar ihop med vilken pjäxa så kan nedanstående tabell vara till hjälp.

SNS: Passar till pjäxor från Salomon, Atomic och Oneway.

Prolink: Passar till pjäxor från Salomon som heter Prolink, Alpina, Fischer, Rossignol och Madshus.

NNN: Passar till pjäxor från Salomon med Prolinksula, Alpina, Fischer, Rossignol och Madshus.

Turnamic: Passar till pjäxor med Rottefellasula från Fischer, Rossignol, Alpina, Madshus, Salomon Prolink, Atomic Prolink mfl.

Välja rätt pjäxor för längdskidor

När det gäller att välja rätt pjäxor till barn så skulle vi säga att det viktigaste är att hitta en pjäxa i rätt storlek som sitter skönt på barnets fot. Barn har olika form på sina fötter och därför är det viktigt att prova pjäxorna så att de sitter bra och bekvämt på foten och lämna lite utrymme för tårna.

Vara noga med att pjäxor inte är för små eller för stora. Ett tips är att mäta foten och pjäxan. Alternativt kan man plocka ur innersulan och ställa barnets fot på för att se att det finns utrymme för tårna.

Ett par för stora pjäxor gör att det blir klumpiga, att barnets balans blir sämre och att det blir svårt att åka. För små pjäxor resulterar ofta i att barnet snabbt börjar frysa om fötterna.

En annan viktig aspekt på ett par bra längdpjäxor för små barn är att de ska vara varma. Små barn fryser ofta lätt, och att frysa om fötterna gör att det varken blir lätt eller roligt att åka skidor. Till våra barn har vi testat lite olika modeller. Den som har varit bäst när de varit små har varit Alpina T5 JR. En bekväm pjäxa som har Thinsulate isolering och håller barnets fötter varma. Även vår minsting som är väldigt frusen av sig har kunnat använda dessa. Det är en relativt vanlig modell som också är enkel att hitta begagnad.

Och glöm inte att säkerställa att pjäxan är kompatibel med det bindning som du har på skidorna.

Välja rätt stavar för längdskidor

När du valt dina skidor och pjäxor är det dags att hitta ett par stavar som passar. Stavarna är viktiga inom längdåkning eftersom de hela tiden används för att hålla balansen och ta sig framåt. Men till mindre barn rekommenderar vi att helt skippa stavarna till en början.

Hur långa stavar ska barn ha?

Hur långa ett par längdstavar bör vara är individuellt, men det vissa tumregler att utgå från som gör valet enklare. Undvik för långa eller alltför korta stavar eftersom det påverkar tekniken negativt. För nybörjaren och mindre barn bör stavarna nå precis till armhålan, om stavarna börjar bli kortare än detta mått är det dags att skifta till ett par längre. För de lite äldre barnen är en bra tumregel att stavarna når upp till barnets axel. Skatestavar ska vara längre en klassiska stavar.

Storlekstabell för längdstavar till barn

Barn 0-4 år : kroppslängden – 30-35 cm (upp till armhålan är ett bra riktmärke).
Barn 5-10 år: kroppslängden – 25-30 cm (upp till axeln är ett bra riktmärke).

Men till mindre barn (0-4 år) skulle vi faktiskt rekommendera att inte köpa stavar. Stavarna blir ytterligare en sak att hålla reda på och vår upplevelse är att de mest är i vägen. Att åka utan stavar är dessutom bra för inlärningen då det bidrar till att barnet tränar upp sin teknik och balans.

Våra barn har nästan inte använt stavar före efter 5 års ålder. De har haft stavar men ofta slutar det med att vi vuxna har fått åka och hålla i stavarna och barnen åkt utan.

Vår upplevelse är dessutom att stavarna gör att barnet lättare fryser om händerna då de håller i stavarna vilket försämrar blodcirkulationen.

För att undvika att barnet börjar frysa om händerna skulle vi också rekommendera dig till att välja stavar med korkhandtag som isolerar mot kylan. Vår upplevelse är nämligen att billigare stavar med handtag av plast gör att barnet lätt börjar frysa om händerna.

Köp begagnad utrustning

Vi skulle också vilja rekommendera dig att kolla efter begagnad utrustning. Eftersom små barn växer fort och inte sliter så mycket på sin utrustning så är det perfekt att leta efter begagnad utrustning. Att köpa begagnad utrustning är bra både för plånboken och miljön. Om man köper begagnad utrustning behöver man kanske inte vara lika försiktig som man man har lagt massor med pengar på ny och fin utrustning. Det kan vara bra så att barnen kan åka och leka med skidorna bäst de vill utan att behöva tänka på var och hur de åker.

Vi har under åren köpt det mesta av barnens skidutrustning begagnad via bl.a. blocket, tradera men också mycket via marketplace och köp- och säljgrupper på facebook. Vi har exempelvis köpt mycket från gruppen ”Längdskidor Köp och Sälj” både till barnen och till oss vuxna.

På vår ort finns även en sportbutik där man kan byta in utvuxen utrustning och bara betala en liten mellanskillnad vilket är fantastiskt bra.

På många orter arrangeras även skidbytardagar där man kan hitta utrustning.

Hyr eller låna utrustning

Om du vill prova på och se om det här längdskidor är någonting för ditt barn. Eller om du endast ska utrustning under exempelvis en sportlovsvecka så skulle vi rekommendera dig att låna eller hyra utrustning istället för att köpa. Kanske har du fritidsbanken på nära håll? På Fritidsbanken kan du låna sport- och friluftsutrustning gratis i 14 dagar. Ett fantastiskt koncept som vi verkligen tycker förtjänar all uppmärksamhet som de kan få!

Klä er rätt för längdskidor

Någonting man kanske inte tänker på när man ska åka längdskidor med barn är hur man klär sig. Men faktum är att det är minst lika viktigt som att ha rätt utrustning i övrigt. Genom att klä sig på rätt sätt slipper man frysa eller bli sådär obehagligt svettigt varm.

Barn fryser dessutom lättare än vad vi vuxna gör därför är det viktigt att klä de i varma kläder och i olika lager som värmer, andas och är väderskyddande. Det är viktigt att kläderna kan andas eftersom man blir varm när man åker skidor. Om man inte klär barnet rätt är risken stor att det blir både fuktigt och kallt mot kroppen. Det kommer sluta med att barnet börjar frysa och inte vill åka mer.

Vi kommer inte att fördjupa oss mer i detta i denna guide. Men om du vill ta del av lite tankar och tips så kan du läsa vår guide för hur man ska klä sig rätt för längdskidåkning här (kommer inom kort!).

Flera guider om hur du klär ditt barn rätt för vintern

Du kan även läsa vår guide när det gäller vinterkläder för barn eller vår guide för att klä barnen så att de håller värmen. Vi har även skrivit om hur man håller små händer varma. Vi vill också tipsa dig om att ta del av den checklista som vi har använt när vi går igenom för att se att barnen har vad som behövs inför vintersäsongen.

Lär ditt barn att åka längdskidor

När utrustningen är införskaffad är det dags att bege sig ut i skidspåret. Läs gärna vår guide för hur du lär sitt barn att åka längdskidor. I den guiden delar vi med oss av våra bästa tips för hur du lär ditt barn att åka längdskidor.

Hör av dig om du har frågor

Och har du fler frågor och funderingar om det här med längdutrustning för barn så är du självklart välkommen att höra av dig till oss. Vi försöker alltid att svara på de frågor som vi får.

Fler guider om längdskidåkning med barn

Vi har skrivit fler guider och inlägg om längdskidåkning med barn som du kanske kan vara intresserad av.

 • Silva Free – en pannlampa för alla din äventyr och aktiviteter
  Med Silva Free så förlängs dagarna under vinterhalvåret. I pannlampans sken ges nya förutsättningar och möjligheter för fortsatta äventyr i naturen. En pannlampa är därför vad vi brukar kalla för en friluftslivsmöjliggörare. ANNONSSAMARBETE SILVA Silva Free är den perfekta pannlampa för den aktiva familjen Silva Free är en modulär pannlampsserie som gör det möjligt att anpassa pannlampan till…
 • Klä dig rätt för längdskidåkning
  Vintern är här och det är många som, precis som vi, längtar ut att få åka längdskidor. Men hur klär man sig för att vara lagom varm? Här delar vi med oss av våra bästa tips. Klä dig med lager på lager Genom att klä sig på rätt sätt slipper man frysa eller för den…
 • Lär ditt barn åka längdskidor
  Att åka längdskidor tillsammans som familj är en härlig upplevelse. Ett roligt sätt att röra sig och komma ut på vinteräventyr tillsammans. Det finns dock några saker som kan vara bra att tänka på när man ska åka längdskidor med barn. I denna guide delar vi med oss av våra bästa tips för hur du…
 • Köpa längdskidor och annan längdutrustning till barn
  Att åka längdskidor tillsammans som familj är en härlig upplevelse. Men innan man kan ta sig ut i skidspåret måste man ordna utrustning. För att få en lyckad dag i skidspåret är det viktigt att ge barnet rätt förutsättningar och det börjar med rätt utrustning. Med rätt utrustning blir det enklare att lära sig åka…
 • Längdskidor upp till Bruksvallarnas toppstuga Kariknallen
  Att en strålande vacker vårvinterdag glida fram på längdskidor över fjällvidderna med solen i ansiktet är en fantastisk upplevelse som alla borde få uppleva någon gång. Vi tänkte nu ta med dig på en sådan tur som vi gjorde under sportlovet i Funäsfjällen när vi åkte skidor från Bruksvallarna och upp till Kariknallen. Sportlov Vi…
4.6 7 Röster
Inläggsbetyg
köpa längdskidor, längdguide, längdskidor, längdskidor med barn, längdutrustning
Föregående inlägg
Belsåstornet
Nästa inlägg
Saffranskrabbelurer
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x