Låt inte mörkret hindra dig från att komma ut

Nåja, vad är väl en novemberkväll i skogen? Den kan vara mörkt och kall och alldeles, alldeles underbar! Med en pannlampa så blir dagarna längre och tillvaron mycket ljusare i höstmörkret. Pannlampan skapar nya förutsättningar och möjligheter för fortsatta äventyr i naturen. Även efter solen har gått ner och det är mörkt utomhus. Här hittar du tips på 10 familjeaktiviteter för mörka höstkvällar. Så ta med dig familjen ut och börja mörkernjuta.

ANNONSSAMARBETE SILVA


Mörkret begränsar oss

November är här och dagarna blir allt kortare. Under denna mörka period känns tanken på att vara utomhus inte lika lockande som under varma och ljusa sommardagar. För många är denna tid på året en period då motivationen och lusten att komma ut avtar. Mörkret begränsar oss och det är lätt att bli sittande inomhus och mysa under en filt framför TV:n när dagsljuset för längesedan är borta när man väl är hemma efter jobb och förskola/skola. Men som vi alla vet så mår vi ju bra av att komma ut i naturen, andas frisk luft och röra på oss. Så därför är det viktigt att försöka hitta sätt att ta sig ut trots mörker och höstrusk.

En pannlampa är en friluftslivsmöjliggörare

Genom att investera i en pannlampa förlängs dygnet och det skapas förutsättningar att fortsätta att komma ut på äventyr även efter solen gått ner. En pannlampa är därför vad vi brukar kalla för en friluftslivsmöjliggörare. Den hjälper dig att komma ut i naturen och göra det du vill oavsett om det är dagsljus eller inte.

Välj rätt pannlampa för dina behov

Det finns massor av olika varianter och prisklasser och erbjuder ett stort utbud av lampor för alla möjliga olika aktiviteter och behov. Här är några saker som du bör fundera på innan du köper en pannlampa.

Behov

För det första måste du fundera kring vilka behov du har och vad du ska använda pannlampan till? Det finns nämligen pannlampor i alla möjliga varianter och prisklasser och det är onödigt att betala för funktioner som du inte behöver och kommer att använda. Om du inte har tänkt dig att använda pannlampan för mer avancerade och fartfyllda äventyr och aktiviteter så skulle vi därför rekommendera dig att investera i en liten, smidig och kompakt allround-pannlampa som fungerar till det mesta.

Funktionalitet och prestanda

För det andra måste du fundera på vilka funktioner du behöver för att tillgodose ditt behov. Hur starkt ljus och vilken ljusbild/ljusspridning ska pannlampan ha? Ska den drivas av vanliga batterier för att enkelt kunna byta batterier. Eller planerar du att använda pannlampan ofta och vill ha en pannlampa med uppladdningsbart batteri. Tänker du använda den vid vatten eller för att exempelvis krypa i grottor eller liknande? Då är det bra att ha en vattentätt och slagtåligt pannlampa.

Passform

För det tredje är det viktigt att hitta en pannlampa som sitter bekvämt på huvudet och inte är för stor, tung och klumpig. Detta är extra viktigt om du ska ha en pannlampa till ett barn. Är pannlampan inte bekväm, klämmer eller glider ner från huvudet kommer barnet troligtvis inte att vilja använda den oavsett hur bra den lyser. Har du möjlighet så rekommenderar vi att du åker till en butik och provar pannlampan så att du säkert vet att den sitter bra och skönt.

Explore – en pannlampa som fungerar till det mesta

Om du ska skaffa en pannlampa för familjeäventyr och enklare träning så kan vi kan vi verkligen rekommendera Silva Explore. En prisvärd och mångsidig pannlampa som fungerar till det mesta och som vi använder på våra vardagsäventyr. Den är väldigt kompakt, lätt och smidig. Den sitter väldigt bekvämt på huvudet och finns dessutom i flera olika färger (röd, blå, grön och svart/grå). Så du kan köpa i din favoritfärg, eller varför inte köpa en färg till varje familjemedlem för att inte riskera att blanda ihop dem.

10 aktiviteter för mörka höstkvällar med pannlampa

Här följer 10 tips på familjeaktiviteter som passar perfekt för mörka höstkvällar. Vi hoppas att det ska kunna inspirera fler till att komma ut med familjen i höstmörkret. Så ladda pannlamporna, packa ryggsäckarna och bege er ut. Det största motståndet är alltid att komma över tröskeln hemma. Väl ute i skogen ångrar man aldrig att man har tagit sig ut.

Vandring med pannlampa

Att vandra i skogen i mörker är både mysigt och spännande. Att gå ut i mörkret är att gå in i en annan värld. Ingenting ser ut som det såg ut i ljuset.  Så även om ni vandrar på en plats som ni har besökt många gånger i dagsljus kommer den kännas som en helt ny plats när det är mörkt ute. Gör en enkel utflykt och låta barnen ta med varsin pannlampa, gå en sväng i skogen och aktivera alla era sinnen. Spana efter lysande djurögon, spår på marken eller. Stanna upp en stund. Släck pannlamporna och lyssna. Vad hör ni för ljus? Kanske en porlande bäck, en med lite tur kanske en uggla som hoar. När lamporna varit släckta en stund kanske du kan se i mörkret? Tänd sedan pannlamporna igen och vandra vidare.

Stjärn- och norrskensskådning

Ta er ut i skogen, gärna så långt bort från bebyggelse och ljusföroreningar som möjligt. Hitta en öppen plats, kanske uppe på ett barn. Ta gärna med er liggunderlag, lägg er på rygg, rikta blickarna upp mot natthimlen och låt hela synfältet fyllas av stjärnhimlens oändliga djup. Ett tips är att låna med en bok med olika stjärnbilder som ni kan leta efter. Eller varför inte komma på era egna stjärnbilder. Med lite tur kanske ni får se norrsken som dansar på natthimlen eller ett stjärnfall. Här är det smart att ha en pannlampa som kan lysa med rött sken för att inte förstöra mörkerseendet.

Reflexjakt med pannlampa

Åk ut i skogen och placera ut reflexer på ett område. Sedan får barnen springa runt med pannlampor och se hur många reflexer de kan hitta. Ju större barn desto större område kan man sprida ut reflexerna på.

Mörkerspårning

En annan variant på reflexjakt är mörkerspårning som är en riktig favoritaktivitet. Gör en bana med reflexer i skogen som barnen får följa genom att lysa sig fram med pannlampa. Om man vill göra mörkerspåningen lite mer spännande kan man bygga upp små hinder eller ha tipspromenadsfrågor som man får svara på längs med banan. Vi har tagit fram flera olika varianter på tipsrundor som du kan ladda ner här och använda.

Tänd en eld och ha en myskväll

Att bara åka ut till ett vindskydd, eller till en mysig plats i skogen. Tända en eld, sitta där och mysa är en perfekt aktivitet under mörka höstkvällar. Ofta är det här det dessutom dessa små enkla vardagsäventyr som uppskattas bäst. Som att sitta vid en brasa, mysa och berätta någon historia samtidigt som man hör hur elden sprakar. Vill man kan man dessutom lyxa till det lite och värma på lite varm choklad eller grilla lite marshmallows.

Lek lekar i mörker

Att leka lekar i skogen är en favoritaktivitet i vår familj. När det blir mörkt ute blir det lite extra spännande. Två favoritlekar som garanterat kommer att uppskattas av hela familjen är:

MÖRKERKURRAGÖMMA

Kurragömma är en klassiker som vi ofta leker när vi är ute i skogen. När det blir mörkt ute blir det ännu roligare om du frågar oss. Välj ett lämpligt område i skogen. En får räkna medan övriga deltagare gömmer sig. Förslagsvis kan deltagarna som gömmer sig ha en pannlampa/ficklampa under tiden de gömmer sig som de sedan släcker för att undvika att man gör illa sig när man ska leta gömställe. Den som räknar ska sedan leta efter övriga deltagare med hjälp av pannlampa/ficklampa.

I ELDENS SKEN

En annan favoritlek som passar perfekt om man är ute i skogen och har en eld är ”I eldens sken”. En lek som vi ofta lekte som barn när vi var ute med scouterna. Man tänder en eld och en person sitter kvar vid elden. Personen räknar under tiden som övriga deltagare gömmer sig. Därefter ställs en klocka på en förutbestämd tid, exempelvis 10 minuter. Övriga deltagare ska därefter ta sig så nära elden som möjligt utan att bli upptäckt av den som sitter vid elden. När tiden är slut så får alla ställa sig upp och den som kommit närmast elden får sitta vid elden nästa gång och leken börjar om från början.

Ha skogsdisco och dansa loss i skogen

Ta med en högtalare ut i skogen och ha disco. Använd pannlamporna som diskobelysning (vissa pannlampor kan blinka eller byta färg till röd belysning eller orange). Spela lagom högt så att ni inte stör eller väcker någon sovande björn 🙂 , och dansa sedan loss tillsammans.

Tillaga och ät middagen utomhus

Ta med dig familjen ut i naturen, laga och ät mat utomhus tillsammans. Det är något speciellt med att laga och äta maten utomhus! Det är ett enkelt sätt att göra utflykten lite mera äventyrlig. Du kanske tror att det är svårt och krångligt att laga mat ute? Sanningen är att det inte behöver vara svårare än att göra det hemma. Det kräver lite planering men upplevelsen blir ofta så mycket större. Det är ett fantastiskt sätt att sätta guldkant på tillvaron och njuta av naturen. Så förbered och packa ihop allt kvällen innan så är det bara att packa allt i en ryggsäck och åka ut i skogen efter skola/förskola och jobb. Ät, mys och ha en härlig stund tillsammans ute i skogen.

Här kan du läsa vår guide om att äta utomhus med familjen. Vi rekommenderar även dig att läsa vårt inlägg om 6 enkla maträtter att tillaga på stormkök. Även kycklingwokpizza och höstgryta som tillagas på en stekhäll är tre favoriträtter här hemma. Men man ska heller inte underskatta en grillad korv.

Gör en cykeltur med pannlampa

Det är äventyr och samtidigt väldigt mysigt att ta sig fram i en mörk skog längs en stig i pannlampans sken. Nästan som att cykla i en lång tunnel. Vissa pannlampor kan man fästa direkt på cykelns styre eller på cykelhjälmen. Annars går det ofta bra att utvidga det elastiska huvudbandet så att man kan ha den på cykelhjälmen. Om man cyklar snälla stigar och inte så fort så behöver man inte någon värstingpannlampa.

Övernatta ute i höstmörkret

Det är någonting speciellt med att spendera natten utomhus, ett äventyr som ofta ger en stor upplevelse för både stora och små äventyrare. Att få krypa ner i en sovsäck i ett tält eller ett vindskydd är supermysigt. På hösten slipper man ofta dessutom mygg och knott vilket gör denna tid perfekt för att övernatta i ett vindskydd. Det är mysigt att ligga i vindskyddet, titta på en eld som långsamt brinner ut. Så vill ni ge er ut på ett lite mer spännande äventyr i höstmörkret så är detta verkligen ett tips.

Här kan du läsa ett inlägg vi skrivit om att tälta med barn. Där kanske du kan få lite inspiration och tips.

5 4 Röster
Inläggsbetyg
höst, höstmörker, mörker, november, pannlampa
Föregående inlägg
Höstlovsaktiviteter för hela familjen
Nästa inlägg
Belsåstornet
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x