Expedition Vargnatt, Järvzoo

Följ med oss på ett dygn fullt av upplevelser, äventyr och utmaningar när vi provar på expedition Vargnatt på Järvzoo. Ett familjeäventyr där man får lösa spännande uppdrag, kluriga gåtor och praktiska utmaningar och sova i mysiga tältkåtor.

Ett ställe att återkomma till

Järvzoo i Järvsö är en fantastisk djurpark som vi har besökt flera gånger tillsammans med barnen. Vi bor ganska nära Järvsö och har därför haft möjlighet att besöka djurparken under olika årstider. Barnen älskar parken, att få vandra efter den tre kilometer långa trätrotoaren och samtidigt kolla på nordens vilda djur.

För ett par år sedan bodde vi även en natt på Varghotellet som ligger mitt i parken och där man har fönster ut mot det stora varghägnet. Detta kan du läsa mer om här på bloggen.

Barnen älskar dessutom äventyrsprogrammet Wild kids och eftersom tävlingsarenan (Väktarnas Glänta) ligger inne på Järvzoo så gör det besöket extra uppskattat.

Expedition Vargnatt

När Järvzoo presenterade ett nytt familjeäventyrskoncept som de kallade expedition Vargnatt ville vi gärna hänga med. Ett äventyr där man kombinerade besöket i djurparken med att få övernatta i tältkåtor och att göra spännande utmaningar tillsammans. Vi kände att detta var någonting som passade oss perfekt.

Ett perfekt sätt att prova på friluftsliv tillsammans

Här är det inte först och främst fokus på prestation och resultat. Även om man tillsammans utför spännande utmaningar och kluriga gåtor som kräver list, lagarbete, styrka och koncentration så utses ingen vinnare utan i slutändan, alla lag samarbetar för att lösa den slutliga utmaningen tillsammans.  Detta gör att upplevelsen huvudsakligen fokuserar på gemenskap och lagarbete, att umgås och samarbeta som familj.

Samtidigt får möjlighet att på ett bekvämt och enkelt sätt prova på friluftsliv, sova i sovsäckar i ett tält och äta mat utomhus och mysa vid en lägereld på kvällen. Perfekt för barnfamiljer som är sugna på att prova på friluftsliv tillsammans. Det var toppen att sovsäckar o.s.v. ingår så att man inte behöver ha friluftsutrustning för att vara med. Det är bara att komma som man är och vara med i äventyret.

Mot Järvsö

Vi började äventyret med att packa ihop och köra till Järvsö som ligger knappa 6 mil från Edsbyn där vi bor. Vi packade också med oss barnens cyklar för att prova på den fina pumptrack som man har byggt i Järvsö.

Väl framme i Järvsö svänger vi upp mot Järvzoo, parkerar och går in. Vid entrén får vi sedan lämna de väskor som vi har med oss med lite förstärkningsplagg o.s.v. så att vi slipper bära runt på dem under dagen. Sedan börjar vi vandra upp i djurparken längs med den trätrottoar som slingrar sig fram genom hela parken.

En dag i djurparken

Sedan tillbringar vi hela eftermiddagen i djurparken där vi vandrar runt och har gott om tid att stanna för att titta på djuren. Vi ser vargar, älgar, renar, myskoxar och en räv som ligger och myser i höstsolen innan vi kommer fram till rastplatsen Skogskojan som ligger ungefär halvvägs. Där finns möjlighet att köpa enklare lunch och fika, men det går också bra att äta medhavd matsäck eller grilla på någon av de grillplatser som finns tillgängliga. Här finns också toaletter och dessutom går en stig upp till Väktarnas Glänta från Wild Kids.

Vi grillar lite korv och under tiden leker barnen i Väktarnas Glänta. Sedan äter vi innan vi vandrar vidare och passerar bl.a. björnarna, kungsörnen, järven, fjällräven, lodjuret, berguven och fjällugglan.

Sedan vänder vi tillbaka upp mot Skogskojan igen, för nu när parken stänger för dagen och alla andra besökare går hem är det dags att samlas vid Väktarnas Glänta – äventyret kan börja!

Väktarnas glänta som är känt från äventyrsprogrammet Wild Kids ligger precis bredvid BaseCamp och här kan barnen leka fritt när tillfälle ges.

Porten öppnas

Vid Väktarnas Glänta möter vi upp andra familjer som också ska vara med på Vargnatt. Förutom oss är det denna helg 2 andra familjer. Men det finns plats för 6 familjer i den BaseCamp som man har byggt upp med mysiga tältkåtor från Tentipi.

Tältkåtorna där man bor under expeditionen.

Sedan öppnas en port och den guide som ska vara med oss under äventyret kommer ut och hälsar oss välkomna till expedition Vargnatt.  Vi får sedan komma in genom porten till BaseCamp.

BaseCamp

Vi tilldelas varsin egen tältkåta per familj och bäddar iordning. Det ingår som sagt både sköna uppblåsbara madrasser och sovsäckar så man behöver inte ta med sig sådan utrustning. Efter att ha gjort iordning i tältet utforskar vi sedan BaseCamp tillsammans.

Man har skapat en mysig miljö. Tältkåtorna står på trätrall och mellan tälten går det trallgångar. Sedan finns ett större tält med bord och bänkar där man kan äta, umgås, mysa och spela spel.

Här finns även ett utekök där guiden tillagar och förbereder maten. Det finns även flera eldstäder där eldarna brinner och kaffepannan står och puttrar över en av eldarna.

Vi fascineras över detaljerna och att man verkligen har lagt ner tid på att skapa en enhetlig känsla då allt är gjort i samma stil. Här vill man bara hänga så länge man bara kan!

Låt expeditionen börja

Efter att vi har hängt lite i BaseCamp så kallar guiden ihop alla. Han går igenom upplägget och därefter introduceras vi för den första utmaningen.

Till en början ska ett pussel läggas för att få fram innehållet till ett mattetal. Resultatet av mattetalet blir sedan sifferkombinationen till ett skåp. I skåpet ligger kunskapsboken som kan vara till hjälp under de kommande äventyren.

Därefter är det dags för middag. Guiden tillagar god mat på två stora stekhällar och som alltid så smakar mat fantastiskt gott när man äter den utomhus. Kebabkött och stekt poatis i libabröd, detta ska vi definitivt prova själva för det var riktigt gott.

Kluriga utmaningar

Efter middagen så fortsätter expeditionen med kluriga utmaningar. Totalt är det 6 stycken utmaningar som ska lösas av respektive lag under expeditionen. Den första kvällen löser vi 4 av dessa och resterande utmaningar sparas till nästa morgon.

Utmaningarna är utspridda på lite olika platser i och kring BaseCamp. På en karta som sitter vid BaseCamp ser man vart man ska gå och det finns även skyltar vid stigarna för att leda lagen rätt. Utmnaingarna är lite olika utformade. Vissa är lite klurigare, andra kräver lite mer minne och koncentration men de har en sak gemensamt, man måste samarbeta för att lösa dem.

Vid samtliga utmaningar får man när man klarat av dem en sifferkombination som sedan ska användas för att låsa upp kombinationslås på ett skåp.

Guidad tur i parken

Efter utmaningarna var avklarade så blev det lite tid att mysa vid lägerelden under tiden som skymningen sänkte sig över Hälsingeskogarna.

När det sedan blivit mörkt fick den som ville följa med ut i djurparken för att titta på djuren. Det var spännande då flera av de djur som vanligtvis är svåra att upptäcka var nyfikna och kom nära. Det var också spännande att se vargarnas ögon som reflekterades, och riktigt lyste upp i mörkret, av pannlampornas sken.

Väl tillbaka till BaseCamp var det så dags att krypa ner i sovsäckarna för att sova och ladda batterierna för de avslutande utmaningarna i expeditionen. Det var en häftig känsla att ligga där i tältkåtan och höra berguvens hoande som ekade i skogen. Och att på morgonen vakna av vargarna som ylade. Som att sova mitt ute i vildmarken men ändå tryggt att veta att de är i sin hägn.

Slutliga utmaningen

Efter att ha packat ihop och ätit frukost så gjorde vi sedan de sista utmaningarna innan det så var dags för det slutliga uppdraget, ett uppdrag som man genomför tillsammans med övriga familjer som deltar. Med andra ord blir det inte fokus på prestation och resultat och ingen vinnare utses utan man samarbetar först inom familjen för att sedan samarbeta med andra familjer. Ett koncept som vi verkligen uppskattar.

Expeditionen avslutas

När sedan det slutliga uppdraget är avklarat så är också expeditionen avslutad. Vi vandrar bort från BaseCamp, ut genom porten och vidare ner i djurparken och konstaterar att det är perfekt att vara först ute i parken innan övriga besökare kommer. Vi ser alla djuren på nära håll som annars brukar hålla sig lite gömda. En perfekt avslutning på ett fantastiskt dygn på Järvzoo.

Vi avslutar sedan vistelsen med att titta på utställningen ett besök i rovdjurscentret ”De 5 Stora” som är ett kunskapscenter om Sveriges fem stora rovdjur: björn, varg, lodjur, järv och människa. I Rovdjurscentret ligger i anslutning till entrén. Här kan du bl.a. se om du väger som en varg eller som en björn, känna hur snabbt ett björnhjärta slår och känna på tänderna från djuren.

Innan vi kör hem igen så äter vi lunch på mysiga Järvsö Crêperie och därefter får barnen cykla i pumptracken som ligger i centrala Järvsö.

5 2 Röster
Inläggsbetyg
Föregående inlägg
SUP på Ljusnan
Nästa inlägg
Naturbingo i äggkartong
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x