Kanotäventyr genom de djupa Hälsingeskogarna och de blå bergens dalgångar.

paddla med barn

Det här med ”hemester” är ofta väldigt underskattat även om det den senaste tiden har fått sig ett litet uppsving och blivit lite inne och trendigt (framförallt ur ett miljöperspektiv). Ofta åker vi långt för att uppleva sevärdheter, äventyr och aktiviteter i andra delar av Sverige (eller världen) samtidigt som vi ofta är ganska dåliga på att ta del av det fantastiska utbud som finns i närområdet. Vi har därför bestämt oss för att bli bättre på att hitta de där smultronställena som finns precis runt knuten i vårt närområde. För ett par veckor sedan gjorde vi ett härligt äventyr då vi paddlade kanot tillsammans med barnens farmor och farfar. Ett äventyr som vi nu tänkte ta med dig på. Så på med flytvästen så paddlar vi!

paddla kanot

Rakt igenom de djupa Hälsingeskogarna och Ovanåkers kommun slingrar sig den vackra älven Voxnan fram. Här bjuds det på ett av Sveriges bästa kanotvatten. Sammanlagt finns det 250 km kanotleder i Voxnan och dess biflöden. Paddlingen är varierande, och erbjuder allt från forspaddling till lunga fina sträckor (allt från några timmar, upp till en veckans turer finns) vilket gör att alla kan hitta paddling som passar just dem.

Voxna kanot och camping

Vi hyrde kanoter hos Voxnabruks kanot & Camping och de skjutsade ut oss och kanoterna till vår startpunkt, Voxnans Riviera Frostkilen vilket är en fantastisk badplats mitt ute i Hälsinglands vildmark. Är du intresserade av att paddla kanot i dessa områden så ta kontakt med Voxnabruks kanot & camping så kan de säkert ge dig ett bra tips utifrån dina önskemål.

Vi paddlade under dagen sträckan mellan Frostkilen och Voxnabruk vilket är en lugn och perfekt sträcka för barnfamiljer som oss utan forsar eller andra svårigheter. Efter sträckan finns ett flertal badstränder som man kan stanna till på och äta, leka eller varför inte ta sig ett dopp i Voxnans klara vatten.

paddla kanot
utebarn

När man paddlar med barn är det viktigt att ha gott om tid och att inte stressa. Under dagen gjorde vi två strandhugg på vägen nedströms för att fika, äta lunch och givetvis leka på de magiska sandstränderna som kantar älven. Här behöver man inte trängas utan man kan hitta sin egen strand där man kan tillbringa många timmar om man har tid. När vi paddlade var vattnet fortfarande ganska kallt men på sommaren är Voxnans vatten perfekt för den som vill svalka sig och bada i det klara och friska vattnet.

paddla kanot med barn

Sanden i bankarna längs med ån är mjuk och fin som vilken högklassig sandstrand över allt i hela världen. Helt klart jämförbar med den i Australien, inramningen såklart en annan men också vacker på sitt sätt i all sin enkelhet. Barnen hade massor med kul på stranden. Man får dock vara lite försiktig när de badar eftersom vattnet på flera ställen är ganska så strömt!

paddla kanot
paddla kanot

Och håll ögonen öppna, älven kantas av vildmark och har ni tur kan ni få se någon av de vilda djur som bor i skogarna, kanske en bäver, en älg eller om du har tur en björn. Här finns ett stort och aktivt djurliv. Längs med sträckan vi paddlade har vi tidigare sett både älg och bäver, och spåren av räv och björn. På flera ställen syns hur bävrar har gnagt träd och gångar där de släpat dem upp ur ån. Men när man paddlar man barn är chansen något mindre eftersom de sällan är så tysta…

Med kanoterna fick vi även låna kortare och lätta barnpaddlar vilket barnen uppskattade, de satt och paddlade och kämpade på bra. Det rytmiska paddlandet gjorde Nils lite sömnig och rätt var det var hade han somnat hängandes över sin paddel. Så söt! Då gick det bra att lägga ner honom i botten av kanoten, även om det är lite osmidigt med flytvästen på.

kanotpaddling

När vi kom fram till Voxnabruk så drog vi upp kanoterna och åkte sedan till herrgården som finns där och avslutade dagen med att fika lite. Under sommaren finns det möjlighet att äta mat eller att ta en fika här, vilket är värt ett besök för den som har vägarna förbi. Vi kände oss lite malplacerade när vi stövlade in i våra friluftskläder in i den vackra herrgårdsmiljön och serverades kaffe och nybakat fika på gammalt vackert finporslin. Men det var mysigt och blev en perfekt avslutning på en härlig dag.

Voxna kanot och camping
Voxna herrgård

Förutom god mat och fika så bjuder herrgården även på vackra miljöer och flera spännande saker. Frågar du snällt så kan du kanske få gå upp på vinden och titta på några av de vaxdockor som finns där. Under glansdagarna så var Voxna herrgård ett av Europas fem mest uppskattade vaxkabinett och besöktes med anledning av detta årligen av mellan 60- och 70.000 besökare. 1983 flyttades kabinettet från herrgården men 2017 köptes den tillbaka och vi hoppas att den kan återställas till viss del så man kan åka dit och titta på den.

paddla kanot
svemester

Men om du ska upp på vinden så håll utkik, sägnerna talar om ”Svarta frun” som inte fick frid i sin grav och därför vandrar omkring i herrgården och visar sig än idag inne i huset eller ute på verandan där hon kan stå och blicka ut över bruket.

En riktigt mysig dag och vi konstaterade nöjda efteråt att det här med hemester är väldigt underskattat!

paddla med barn

Tips när man paddlar kanot med barn;

  1. Liggunderlag eller en liten pall att sitta på i kanoten
  2. Solskydd! Solen tar hårt när man sitter i vattnet och reflekterar solstrålarna
  3. Liten paddel så att barnen kan vara delaktiga
  4. Ha gott om tid och se till att ta flera pauser så att små barn får springa och leka av sig.
  5. Ska ni paddla en längre sträcka; ta med något barnen kan underhålla sig med i kanoten om det blir långtråkigt.
  6. Det är att rekommendera att vara två vuxna per kanot. Den längst bak styr och den längst fram paddlar framåt. Våra barn är för små för att göra något dera en längre stund.
  7. Och som alltid; gott om snacks för små hungriga magar.
kanot paddling i voxnan
friluftsbarn
paddla voxnan
kanotpaddling

5 1 Röst
Inläggsbetyg
aktivt familjeliv, äventyr, familj på äventyr, friluftsliv, hälsingland, herrgård, kanot, kanot paddling, paddla, paddla med barn, paddling, svemester, utebarn, voxnabruks kanot och camping, voxnan
Föregående inlägg
Hitta ut, till Svabensverk!
Nästa inlägg
Stand Up Paddleboarding (del 3)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 Kommentarer
äldsta
senaste poppuläraste
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
Lennart Hermansson
Lennart Hermansson
4 år sedan

Bra reklam! Paddlade där första gången 1976 och är fortfarande trogen besökare!

Elin Olars
Admin
4 år sedan

Härligt. Ja vi har paddlat ett par turer tillsammans med våra barn och det är verkligen fantastiska vatten och omgivningar. I sommar funderar vi på att ta turen på SUP (Stand Up paddleboard).

Jan Andersson
Jan Andersson
4 år sedan

Voxnan är fantastisk, har paddlat olika delsträckor sen början av 90 talet. Känns ovant med Canadensare som faktiskt var en självklarhet när man skulle ut på 70 och 80 talet. Vinströmmen är svår men kul.

Elin Olars
Admin
4 år sedan
Reply to  Jan Andersson

Ja vi kan bara hålla med! Men Vinströmmen har vi inte vågat oss på än :). Tänkte prova på att paddla SUP efter Voxnan i sommar.

4
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x