Kanotpaddling i Ljusnan

Under första halvan av september gjorde vi ett paddlingsäventyr i Funäsfjällen som vi verkligen kan rekommendera andra familjer eller dig som gillar naturen uppe i fjällvärlden. Vi paddlade en halvdagstur i Ljusnan från Bruksvallarna till Funäsdalen. Kanoter och skjuts fixades med hjälp av Strapatser Funäsfjällen.

Vi mötte upp med Jon och hans fågelhund som hämtade upp oss vid vägfickan där vi parkerat bilen vid paddlingens slutmål. En lycklig Stina fick krypa in längst bak i bilen och göra sällskap med en minst lika glad fyrbent vän. En bra start på dagen helt enkelt. Paddlingsturen startade i en kohage strax innan Bruksvallarna. Supertrevlige Jon försåg oss med flytvästar och berättade engagerat om området och om paddlingsturen vi strax skulle göra.

Vy över Ljusnans dalgång sett från Funäsdalen mot Bruksvallarna.

Paddlingsturen går lätt nedströms längs med Ljusnan som här är ganska liten och verkligen slingrar sig fram genom landskapet mellan kohagar, sandstränder och fjällbjörkar. Där Ljusnan rinner förbi närmare våra hemtrakter är det en stor älv. Vattnet är kristallklart och omgivningarna otroligt vackra. Turen vi gjorde var beräknad att ta ca fyra timmar, då med två vuxna per kanot.

Det dröjde inte lång stund innan vi fick göra ett akutstopp för en kisspaus. Typiskt, men bara att gilla läget. 🙂

Vi gjorde sedan ytterligare ett stopp ganska snart för att fylla på med lite mellis. Vi var uppe tidigt på morgonen och det började vara några timmar sedan barnen ätit frukost, och dessutom behövdes ytterligare en kisspaus. Barnen som inte var lika aktiva i paddlandet var lite frusna och tyckte det smakade gott med en mugg varm choklad. Den var skönt att gömma oss från den lite kyliga blåsten inne i vindskyddet. För den som vill göra en kortare tur på ungefär en timmas paddling så är detta första stället för kanotupptag och hämtning på sträckan.

Vi valde att ta två kanoter, och paddla en vuxen +2 / 1 barn per kanot. Detta eftersom det blivit på gränsen till trångt att klämma ihop oss alla fem i en kanot. Men har man inte paddlat förut så är det lite klurigt att paddla en kanot själv. Men turen är enkel paddling, inga strömmar eller stenar/stockar att fastna i, så perfekt för nybörjaren.

Den klara vattnet inbjuder verkligen till ett dopp, men med bara några få plusgrader i luften dagen till ära så var bad inte ett alternativ. Det räckte att stoppa fingrarna i vattnet så var badsuget över. Men säkerligen fantastiskt härligt om man gör denna tur en fin sommardag, det finns dessutom gott om sandstränder att stanna till på längs med vägen.

Det finns god chans att få se vilda djur längs med vägen, inte bara kor. Men som barnfamilj är det svårt att ta sig fram så ljudlöst som krävs, så vi hade inte turen att se några djur på vår kanotpaddling. Men vi såg spår av bäver på flera ställen längs med vägen. Det finns också gott om öring i ån, men just för tillfället var det lek och därmed fiskeförbud. Köper man fiskekort finns alla möjligheter att skaffa sig lunch på vägen.

Vi hade istället packat med stormköket och mat att laga. Vi gjorde ett strandhugg och letade oss lä bakom ett buskage där vi lagade vår mat. Extra spännande tycker barnen när stormköket kommer fram. De vill gärna vara med och röra om! Det var lite kyligt så det var skönt att ha med en mössa att ta på sig när man inte håller värmen genom att paddla. Barnen sprang av sig lite myror i benen och fick ny fart efter mat i magen, och sedan var det dags att fortsätta paddelturen.

Turen tog oss lite drygt fyra timmar inklusive pauser. Ganska lagom tur som småbarnsfamilj. Längre än så har våra små inte riktigt tålamod att sitta stilla i en kanot, och vi vuxna tyckte att det räckte bra med att paddla denna sträckan. Det blir lite tyngre när man måste paddla kanoten själv, men det funkar absolut. Lite knixigt till en början men ganska snart hittade man tekniken för att både styra och driva kanoten framåt.

Läs också här om när vi paddlade kanot i Voxnan, Hälsingland.

5 2 Röster
Inläggsbetyg
bruksvallarna, familjeäventyr, fjällen, friluftsliv, funäsdalen, funäsfjällen, höst, kanot, kanot paddling, ljusnan, naturupplevelse, paddla, paddla med barn, paddling, strapatser, utebarn
Föregående inlägg
Mittåkläppen med barn
Nästa inlägg
Matte myskoxes vildmarkstig
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x