Lär ditt barn åka längdskidor

Att åka längdskidor tillsammans som familj är en härlig upplevelse. Ett roligt sätt att röra sig och komma ut på vinteräventyr tillsammans. Det finns dock några saker som kan vara bra att tänka på när man ska åka längdskidor med barn. I denna guide delar vi med oss av våra bästa tips för hur du lär ditt barn åka längdskidor. Vi kommer att gå igenom vad som är bra att tänka på när man åker skidor med barn och hur man gör barnets skidåkning till en positiv upplevelse. Så på med skidorna så åker vi!

Vi har tidigare skrivit en populär guide där vi delar med oss av lite tips och trix när det gäller att lära sitt barn att åka skidor (utför). På hemsidan finns även en guide om vad man ska tänka på när man ska köpa alpin utrustning till barn.

Vi får dock många frågor när det gäller vad man ska tänka på när man skalära sitt barn att åka längdskidor. Så därför har vi nu skrivit ihop denna guide. Vi hoppas att den kan inspirera och hjälpa dig som vill åka längdskidor med ditt/dina barn.

Utrustning för längdskidor

Men rätt utrustning blir det både enklare och roligare att åka längdskidor. Till att börja med är det bra att gå igenom och se över utrustningen (skidor, pjäxor och stavar) så att den är anpassad efter barnet. Det är också viktigt att klä sig rätt. För att inte göra innehållet i denna guide för omfattande så har vi dock skrivit en separat guide om att köpa längdskidor och längdutrustning till barn. Där fördjupar vi oss i vad du ska tänka på när du ska köpa längdutrustning till ditt barn.

Fokusera på rörelseglädje

Innan vi går in på mer konkreta tips för att lära barnet att åka skidor så måste vi betona det viktigaste och det som är grunden i hela inlärningsprocessen. Lärandet ska vara lekfullt och roligt. Att åka längdskidor med barn är ett roligt sätt att röra på sig och det är viktigt att barnet får förknippa skidåkningen med glädje. Detta är lite utav en röd tråd och någonting som vi kommer att komma in på fler gånger.

Så låt skidåkningen vara mer på lek än allvar och absolut inte påtvingat. Skidåkningen ska vara någonting roligt att se fram emot. Låt det ta tid och fokusera på att skapa positiva stunder och minnen tillsammans snarare än att fokusera på att man ska åka en viss runda etc.

Det är lätt att man som förälder vill mer än barnet och att man tror att man ska kunna tillbringa en heldag ute i skidspåret. Särskilt om skidåkningen är någonting som man som förälder tycker mycket om. Det är viktigt att vara lyhörd och inte pressa barnet för hårt till en början. Pressar man i det läget på för mycket som förälder är risken stor att man i stället skapar en negativ känsla kring skidåkningen som i värsta fall kan resultera i att barnet aldrig mer vill åka skidor.

Så fokusera på rörelseglädje och tänk snarare att ni är ute och leker med skidor på fötterna än att ni är ute och åker skidor. För genom att leka så utvecklas barnet och förknippar skidåkningen med lek och glädje.

Och när man är ute och åker skidor så planera in pauser efter väger för att lägga in lite tid/moment för lek o.s.v.

Anpassa åkningen efter barnets förutsättningar

Det är viktigt att skidåkningen anpassas efter barnens villkor och förutsättningar. Det är så det blir fler turer.

Tänk på att små barn sällan orkar åka längre sträckor och snabbt kan tappa lusten och blir trötta. Så tänk på att välja barnvänliga skidspår som är korta och enkla. Undvik till en början spår som är backiga, det blir både jobbigt att ta sig uppför och svårt att åka nedför.

Var lyhörd

Glöm inte bort att alla barn är olika och har olika förutsättningar och intressen. För vissa barn går det väldigt fort att lära sig att åka längdskidor, medan andra kan behöva längre tid på sig. Därför är det viktigt att du som förälder är lyhörd, flexibel och anpassar inlärningen efter ditt barn. Stressa och pressa aldrig på ditt barn utan låt barnet ta det i sitt temo och på sina villkor. Och var även uppmärksam på dagsformen som varierar och påverkar både ork och motivation.

Jämför heller aldrig ditt barn med andra barn eller äldre syskon. Med det sagt, saker som fungerar för ett barn behöver inte per automatik fungera för ett annat barn.

Vi skulle också vilja skicka med ett viktigt tips i detta sammanhang. Våga vänta och pressa inte på om intresset och viljan saknas. Ett av våra barn tyckte exempelvis inte alls att det var roligt att åka längdskidor första gången han testade. Vi gjorde ingen stor sak av det utan lekte lite i snön i stället. Men när vi sedan testade igen ett år senare så hade han en helt annan inställning och idag tycker han om att åka längdskidor.

Så om ditt barn inte alls vill åka, ge inte upp utan testa igen. Helt plötsligt kan det bara lossna.

Satsa på korta stunder

Tro inte att det bara är att ta på skidorna och sedan bege sig ut på heldagar tillsammans i skidspåret. Då kommer du troligtvis att bli besviken.

Vi rekommenderar att man börjar med korta stunder första gångerna. Satsa hellre på flera korta stunder än att hålla på för länge. Var lyhörd och avsluta helst medan det fortfarande är roligt, innan barnet tappar ork och motivation. Så har barnet en positiv känsla med sig till nästa gång.

Sedan kan man succesiv utöka tiden och längden på turerna när barnet lärt sig att åka och tycker att det är roligt.

Lär ditt barn att åka längdskidor

Har du barn som ska lära sig att åka skidor?  Här följer flera tips som vi tycker har fungerat bra när vi har lärt våra tre barn att åka skidor. Flera av punkterna använder vi också oss av som grund som tränare i barn- och ungdomsverksamheten inom den lokala skidklubben.

Förbered barnet och gör det delaktigt

När utrustningen är införskaffad och det börjar bli dags att åka i väg och åka längdskidor första gången kan det vara bra att förbereda barnet. Detta är faktiskt vårt bästa tips oavsett vilken aktivitet man ska göra med barn. Förbered och inkludera barnet i planering/förberedelser så känner barnet sig delaktigt. Då kommer barnet också att få en helt annan inställning från början.

Prata exempelvis om vad det är ni ska göra och introducera barnet. Låt barnet titta på utrustningen och känna hur det känns att ha dem på sig. Kanske kan du låta barnet stå på skidorna och hålla i stavarna. På så sätt hinner barnet vänja sig vid tanken och förbereda sig på vad de ska göra.

Det är också perfekt att öva hemma på att ta av och på sig utrustningen själv så slipper man öva på de momentet när man är ute.

Låt även barnet vara med och exempelvis välja matsäck eller fika. Eller att packa ihop utrustningen. Det brukar alltid var lättare med nya saker om barnet får vara delaktigt och är lite förberett på vad som ska hända. Det är viktigt att detta moment får ta lite tid. Börja gärna förbereda och introducera barnet någon dag

Skapa goda förutsättningar

För den som vill åka längdskidor med barn är goda förutsättning a och o, göra lärandet lekfullt och i en bra ordning. Börja att åka när det är fint väder och det inte är för kallt utomhus. Se till att förutsättningarna är rätt och att barnet är pigg, mätt och glad innan ni börjar.

Åk före och visa

Till att börja med så vill vi rekommendera dig som förälder/vuxen att vara med, åka före och visa. Att vara med i skidspåret och visa hur man gör underlättar hela inlärningsprocessen eftersom barn är väldigt bra på att härma och göra likadant som andra. Det är dessutom ofta svårt att förklara och ge barn instruktioner hur de ska göra, att visa är mycket bättre.

Så ta på dig skidorna släpp loss, var med, var aktiv, närvarande i stunden och ha roligt tillsammans.

Börja med grunderna

När att utrustningen är på kan ni äntligen ge er ut i skidspåret. Till en början gäller det att att vänja barnen med det mest grundläggande och få barnet att känna sig trygg på skidorna. D.v.s. att hitta balansen på skidorna, åka rakt fram, att bromsa men också att ta sig upp på egen hand om man ramlar o.s.v.

Börja att åka längdskidor på en plan yta

Vi rekommenderar att du börjar att åka med barnet på en plan och jämn yta utan upp- och nedförsbackar. För detta måste man inte ta sig till ett skidspår, den snöklädda gräsmattan utanför huset fungerar perfekt för nybörjaren och för att lära sig att stå på ett par skidor.

Åk utan stavar

Vi rekommenderar också att ni börjar med att åka utan stavar. Vår upplevelse är att de bara i vägen i början och blir bara ett extra moment som måste hanteras. När barnet sedan har lärt sig grunderna och börjar komma i gång med själva åkningen kan man börja använda stavar. Små barn behöver sällan använda stavar och våra barn har inte använt stavar före från ca. 5 års ålder.

Att åka utan stavar är även ett bra moment för att träna på teknik och balans även när barnet blivit större och lärt sig åka skidor.

Hitta balansen och testa olika moment

Innan ni ger er ut i spåret för första gången är det viktigt att barnet hittar balansen på skidorna för att barnet ska känna sig trygg. Då blir det också enklare och roligare. Börja med att åka rakt fram på en plan yta. Testa att göra lite olika moment med skidorna som att gå fram och tillbaka, att vända/trampa runt på stället eller varför inte trampa runt lite i djupare snö med mera.

Sedan kan ni också träna på att ramla/sätta sig ner och öva på att resa sig upp igen. Det resulterar både i att barnet lär sig att ramla och blir mindre rädd. Det gör även att barnet lär sig att ta sig upp på egen hand när det ramlar vilket är en viktig grund när man ska åka längdskidor. För ramla kommer man att göra många gånger, särskilt i början.

Testa att åka uppför och utför och träna på att svänga och bromsa

När barnet har hittat balansen och börjar känna sig trygg och bekväm på skidorna så kan man succesivt börja utmana barnet lite mer. Men som vi skrev inledningsvis så gäller det att vara lyhörd och flexibel.

Nu kan ni börja på att öva på att åka uppför och utför samt att svänga och bromsa.

Hitta en lagom brant backe, till en början kan det vara väldigt lite lutning. Har du möjlighet att vara på en öppen yta är det perfekt. Låt sedan barnet till en början åka nerför backen och glida till skidorna stannar av sig själv. Här kan ni exempelvis ha en liten ”tävling”. Låt barnet åka nerför och se hur långt barnet kan glida och dra ett streck i snön. Låt sedan barnet göra om samma sak igen och se om barnet kan glida längre.

Man kan även beroende på barnets ålder och förutsättningar lägga in lite olika moment som att barnet får testa att huka ihop och åka som en köttbulle och sedan ställa sig upp igen som en spagetti under tiden barnet åker utför backen. Eller att prova på att lyfta ena skida för att träna på balansen. Kanske kan ni tillsammans testa hur långt ni kan glida på en skida?

Man kan också träna på att svänga samtidigt som man åker nedför. Placera gärna ut en slalombana med någonting som barnet ska svänga runt.

Träna på att bromsa

Sedan är det dags att träna på att justera farten och bromsa. För små barn kan det vara svårt att lära sig att ploga med skidor eftersom det kräver både motorik och styrka. Så med riktigt små barn skulle vi i stället rekommendera att man börjar att lära dem att sätta sig ner när de ska bromsa.

Med lite äldre barn kan man öva på att ploga, d.v.s. att man sätter ihop skidspetsarna och sedan formar en strut med skidorna. Så att de lär sig justera farten själva. Ett tips kan vara att åka i ett skidspår och börja med att testa och ploga med ena skidan utanför spåret. Sedan kan man prova med den andra skidan. Slutligen kan man prova att ploga med båda skidorna.

Låt skidturen bli rolig och lekfull

Vårt bästa tips som vi också var inne på i början är att göra skidåkningen till ett lekfullt äventyr. Här är det egentligen bara fantasin som sätter gränserna. Att leka med skidor på fötterna gör att barnet automatiskt tränar på balans, teknik och rör på sig utan att de ens tänker på att de tränar.

På våra skidträningar med skidklubben använder vi oss av mycket lek när vi lär barnen att åka skidor. Ofta tycker barnen mycket om att leka jaga- eller kullekar vilket är ett fantastiskt sätt att öva på att åka, svänga/parera och bromsa.

Har man lite äldre barn är ett skidlekområde jättebra för att utveckla skidåkningen och öva teknik och balans. Har ni inte tillgång till ett sådant område i närheten så kan man ju bygga sitt eget skidlekområde. Ta fram spadar och låt barnen vara med och bygga små gupp och hopp. Eller gör en slalombana med exempelvis era skidstavar.

Någonting annat som våra barn har uppskattat är att åka utanför spåret, exempelvis åka ut i skogen där det ofta bjuds på ett naturligt skidlekområde med ojämnheter, gupp och hinder som ska passeras.  

Håll energinivån på rätt nivå

Att åka längdskidor tar på krafterna och hungriga barn blir ofta trötta och tappar fort både ork, humör och lust. Underskatta därför aldrig betydelsen av belöningar, ”mutor” eller energihöjare och att hålla barnets energinivå hög. Vår upplevelse är att det är bättre att ha flera och förebyggande pauser innan barnet tappar orken och lusten att åka skidor. 

När vi är ute och åker skidor med våra barn tar vi alltid med någon form av snacks i fickan som du snabbt kan tas fram och som är lätt att äta om energinivåerna sjunker.

Exempel på snacks som vi brukar ta med är kexchoklad, russin, nötter eller någon energibars. Åker vi längre turer så planerar vi in regelbundna pauser för vila och för att fylla på med fika, snacks och mellanmål/mat.

Att göra en paus för att dricka lite varm choklad och en smörgås är både mysigt och gott och sätter dessutom guldkant på skidturen och gör helhetsupplevelsen positiv. Ja när man åker skidor med barn är det frågan om inte fikat är minst lika viktigt som åkningen i sig.

Klä er rätt för längdskidor

Någonting man kanske inte tänker på när man ska åka längdskidor med barn är hur man klär sig. Men faktum är att det är minst lika viktigt som att ha rätt utrustning i övrigt. Genom att klä sig på rätt sätt slipper man frysa eller bli sådär obehagligt svettigt varm.

Barn fryser dessutom lättare än vad vi vuxna gör därför är det viktigt att klä de i varma kläder och i olika lager som värmer, andas och är väderskyddande. Det är viktigt att kläderna kan andas eftersom man blir varm när man åker skidor. Om man inte klär barnet rätt är risken stor att det blir både fuktigt och kallt mot kroppen. Det kommer sluta med att barnet börjar frysa och inte vill åka mer.

Vi kommer inte att fördjupa oss mer i detta i denna guide. Men om du vill ta del av lite tankar och tips så kan du läsa vår guide för hur man ska klä sig rätt för längdskidåkning här (denna guide kommer inom kort!).

Flera guider om hur du klär ditt barn rätt för vintern

Du kan även läsa vår guide när det gäller vinterkläder för barn eller vår guide för att klä barnen så att de håller värmen. Vi har även skrivit om hur man håller små händer varma. Vi vill också tipsa dig om att ta del av den checklista som vi har använt när vi går igenom för att se att barnen har vad som behövs inför vintersäsongen.

Tolklina (elastiskt dragband)

Ett tips som vi vill ge dig som har fungerat bra för oss när vi varit ute på längre skidturer med barnen har varit att köpa ett elastiskt dragband. Vi har köpt en TowWhee Adventure Tow för att kunna dra våra barn när vi är ute och cyklar. Men den fungerar minst lika bra att använda för att låta ditt barn tolka bakom dig när ni åker skidor. Perfekt om det blir tuffa stigningar eller om barnet behöver vila lite. Vi har bara ett spännband runt midjan på barnet som vi sedan fäster in tolklinan i.

En sak som är bra att tänka på är att barnet inte blir lika aktivt när de står och tolkar efter vilket gör att barnet enklare börjar frysa. Så det kan vara bra att förstärka klädseln om det är kyligt ute.

Det finns flera andra varianter på tolklinor. Det är viktigt att linan är elastisk för annars blir det ryckigt och barnet kommer lätt att falla. Vi rekommenderar inte heller att man låter barnet tolka i nedförsbackar för att undvika allvarliga olyckor.

Har du en skidklubb där du bor?

Vi vill också skicka med tipset att undersöka om det finns någon skidklubb på orten där du bor. Ofta har skidklubbar barn- och ungdomsträningar som man kan åka på. Det är ett perfekt sätt för barn att lära sig åka skidor samtidigt som de får nya kompisar. kompisar och gemenskap är perfekta ingredienser när barn ska lära sig att åka skidor.

Lycka till

Avslutningsvis vill vi önska dig ett stort lycka till. Vi vill förvarna om att det kan bli en hel del gråt, svett och tårar på vägen men sedan kommer belöningen. Fantastiska skidturer och stunder tillsammans.

Och har du fler frågor och funderingar så är du självklart välkommen att höra av dig till oss. Vi försöker alltid att svara på de frågor som vi får.

Fler guider om längdskidåkning med barn

Vi har skrivit fler guider och inlägg om längdskidåkning med barn som du kanske kan vara intresserad av.

  • Silva Free – en pannlampa för alla din äventyr och aktiviteter
    Med Silva Free så förlängs dagarna under vinterhalvåret. I pannlampans sken ges nya förutsättningar och möjligheter för fortsatta äventyr i naturen. En pannlampa är därför vad vi brukar kalla för en friluftslivsmöjliggörare. ANNONSSAMARBETE SILVA Silva Free är den perfekta pannlampa för den aktiva familjen Silva Free är en modulär pannlampsserie som gör det möjligt att anpassa pannlampan till…
  • Klä dig rätt för längdskidåkning
    Vintern är här och det är många som, precis som vi, längtar ut att få åka längdskidor. Men hur klär man sig för att vara lagom varm? Här delar vi med oss av våra bästa tips. Klä dig med lager på lager Genom att klä sig på rätt sätt slipper man frysa eller för den…
  • Lär ditt barn åka längdskidor
    Att åka längdskidor tillsammans som familj är en härlig upplevelse. Ett roligt sätt att röra sig och komma ut på vinteräventyr tillsammans. Det finns dock några saker som kan vara bra att tänka på när man ska åka längdskidor med barn. I denna guide delar vi med oss av våra bästa tips för hur du…
  • Köpa längdskidor och annan längdutrustning till barn
    Att åka längdskidor tillsammans som familj är en härlig upplevelse. Men innan man kan ta sig ut i skidspåret måste man ordna utrustning. För att få en lyckad dag i skidspåret är det viktigt att ge barnet rätt förutsättningar och det börjar med rätt utrustning. Med rätt utrustning blir det enklare att lära sig åka…
  • Längdskidor upp till Bruksvallarnas toppstuga Kariknallen
    Att en strålande vacker vårvinterdag glida fram på längdskidor över fjällvidderna med solen i ansiktet är en fantastisk upplevelse som alla borde få uppleva någon gång. Vi tänkte nu ta med dig på en sådan tur som vi gjorde under sportlovet i Funäsfjällen när vi åkte skidor från Bruksvallarna och upp till Kariknallen. Sportlov Vi…
5 1 Röst
Inläggsbetyg
åka längdskidor med barn, åka skidor med barn, längdguide, längdskidåkning, längdskidor, lära barn åka skidor, vinter
Föregående inlägg
Saffranskrabbelurer
Nästa inlägg
Klä dig rätt för längdskidåkning
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x