Myskoxtur i Tännäs

Visste du att det i Sverige endast finns stycken vilda myskoxar. De lever i västra Härjedalen in mot norska gränsen. Strax utanför Tännäs finns ett myskoxcentrum som arbetar för att skydda och den svenska stammen av myskoxar. Här finns två hägn med totalt fem myskoxar. Vi fick chansen att följa med på en guidad tur till ett av hägnen för att få närkontakt med djuren.

Hägnet är stort och myskoxarna får vistas i sin naturliga miljö. Man har upptäckt att de är känsliga djur och därför får man inte vistas mer än 15 minuter tillsammans med djuren. Man kommer inte åt hägnet utan guide och det är avsides beläget in på oskyltad liten grusväg, allt för att ge dem lugn och ro. I vilt tillstånd är det förbjudet att gå närmare än 150m från djuren. Intäkterna från de guidade turerna går till att bevara den svenska stammen av myskoxar.

Vår kunniga och engagerade guide berättade med stor inlevelse om myskoxarna i hägnet och det arbete de driver för att skydda de svenska myskoxarna. Hon svarade glatt på frågor och det var tydligt att hon mycket väl kände de olika individerna i hägnet.

I hägnet stödmatas myskoxarna med hö och pellets. När guiden skakas med matskopan kommer honan Helga och hennes kalv genast travande. Hanen Härje är lite mer svårflörtad och det tar en stund innan vi hör ett läte som kan beskrivas som ett mörkt rytande lejon, och sedan kommer även han travandes ner för att äta.

Gissa vad det mumsigaste en myskoxe vet är?? Skägglav!

I våras föddes en liten myskoxkalv, Emble, i hägnet. Titta vad söt! När hängets största hane, Härje, kom såg han till att snabbt som en pil att hålla sig ur vägen. Han visste helt klart sin plats i gänget.

Myskoxcentrum huvudsakliga mål är att skydda den svenska vilda stammen av myskoxar. Dels genom att bedriva forskning och dels genom avel. Kanske har du hört talas om Idun, den första lyckade utplantering av en myskoxe som fötts inne i hägnet.

Utsikten från utkikstornet vid myskoxshägnet

Även på Järvzoo har vi får träffa myskoxar, det kan du läsa om här.

0 0 Röster
Inläggsbetyg
funäsfjällen, härjedalen, myskoxar, myskoxcentrum, myskoxe, myskoxtur, tännäs, tännäskröket, utflyktstips, vilda djur
Föregående inlägg
Matte myskoxes vildmarkstig
Nästa inlägg
Höstvecka i Funäsfjällen
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x