Göra upp eld med tändstål

aktivt familjeliv
Att ta med sig familjen ut i skogen och göra upp eld med tändstål är en perfekt familjeaktivitet. Det är både roligt, praktiskt och lite klurigt. Det är dessutom en riktigt bra kunskap att ha med sig ut i naturen. I detta inlägg tänkte vi dela med oss av hur vi brukar göra upp eld med tändstål. Vi delar även med oss av lite tips så att du lättare kan få upp en eld för att laga lite mat, värma sig en stund eller bara ha det lite mysigt. Så ta med familjen ut och prova, träna och elda. Och när elden väl brinner passa på att sitta och mysa vid elden. Och varför inte laga lite mat eller grilla marshmallows tillsammans.

Förbered platsen där du ska elda

Kontrollera brandrisk och om det råder eldningsförbud

Tänk på att man endast får elda på platser där det är tillåtet, och absolut aldrig när det råder eldningsförbud. Till att börja med är det viktigt att hålla koll på om det råder eldningsförbud. Om det är eldningsförbud är det ditt ansvar att ta reda på det och följa förbudet. Det är även viktigt att känna till om det är tillåtet att göra upp en eld på den plats du är på. Exempelvis finns det naturreservat där man inte får elda. Information och regler för Sveriges naturreservat finns på Länsstyrelsens hemsida. Det är också bra att kontrollera hur det blåser innan du börjar elda. Är det blåsigt så kan vinden dra med sig gnistor i skogen som sedan kan starta en brand så försök hitta en så vindstilla plats som möjligt. Vi brukar försöka undvika att elda ute i naturen om det blåser mycket.

Välj rätt plats

Det är även viktigt att välja ut en lämplig plats att göra upp eld på. Finns det en iordninggjord grillplats är det alltid den bästa platsen att elda på. Elda inte där glöd kan ta sig djupt ned i marken och pyra för att senare flamma upp. Exempelvis på torrmark, i närheten av myrstackar, stubbar och träd, i mossa eller på mullrik skogsmark. Man ska aldrig heller göra upp eld direkt på berghällar eftersom berget lätt spricker och skadas. Skador som sedan aldrig kan återställas igen.

Avgränsa elden

Fionns det ingen iordningsställd grillplats/eldstad är det viktigt att att göra iordning en plats att elda på för att avgränsa elden och hindra att den sprider sig utanför eldstaden. Det bästa är att iordningställa elden på ett underlag av grus eller sand, och därefter avgränsas elden med en mur/ring av stenar runtomkring den plats där du ska tända elden. Finns det inga stenar i närheten kan ett alternativ vara att gräva en grop att elda i.

Samla ihop och förbered bränsle till din eld

Innan det är dags att tända elden måste man samlat ihop tillräckligt med bränsle. En bra utgångspunkt är att du inte ska behöva lämna elden för att hämta mer bränsle under tiden som du eldar.

Det bästa är om du hittar bränsle i olika tjocklekar. Till att börja med ska du samla/tillverka startbränsle som ska användas för att starta själva elden. Det är viktigt att samla bränsle som är torrt och lättantändligt som gnistrorna från tändstålet kan få fart i. Björknäver som man delar i små bitar är perfekt likaså tjärved som du kan hitta i gamla tallstubbar. Ett annat väldigt bra startbränsle får du om du täljer träflisor/spån och stickor som tar eld lättare än de större vedträna.

Den andra typen av bränsle du ska samla ihop ska vara små kvistar och stickor. Torrt granris som man ofta hittar under granar är perfekt att använda. Ett smart tips är att ta ett grövre vedträ och sprinta med hjälp av en kniv. Att tälja en fjädersticka är också ett bra bränsle att använda för att få fart på elden.

Den sista typen av bränsle till brasan är grövre grenar och ved. Det är detta bränsle som sedan ska hålla din eld vid liv, ge värme och brinna länge.

När du har alla kvistar, grenar och ved vid din eldplats är det dags att förbereda den. Börja med att sortera upp de i högar där du har näver/träflis först, torrt ris och stickor efter det och tjockare grenar och ved efter det.

Inte störa inte förstöra

Det är viktigt att tänka på Allemansrätten när man samlar ihop bränsle och eldar ute i naturen. Enligt Allemansrätten får man plocka bränsle/material som exempelvis pinnar som ligger löst på marken, annars måste man alltid fråga markägaren om lov innan. Och glöm inte heller att ta med ditt skräp och återställ platsen som den var när du kom.

Göra upp eld med tändstål

När du har iordningställt en bra och säker plats att tända din eld på. Och du har samlat in bränsle är det äntligen dags att tända elden. Såhär brukar vi göra när vi ska göra upp eld med tändstål.

1. Gör iordning en ”tändboll” av det det yttersta lagret från björknäver genom att rugga upp ytan. Du drar sedan loss detta och formar till en boll. Ett annat tips om man vill träna på att göra upp eld med eldstål är att använda sig av en tampong eller en bomullstuss. Tampongen är bra att ha med ut eftersom den är vattentätt försluten och därför alltid är torr och enkel att få eld på när det är regnigt ute och svårt att hitta torrt startbränsle/tändmaterial.

2. Placera din tändbollen/tändmaterialet på en bit näver. Lägg den gärna på ett plant och hårt underlag som en sten eller liknande. När du sedan har fått eld så kan du nämligen enkelt förflytta elden till eldstaden.

3. Håll tändstålet nära tändbollen/tändmaterialet. Dra stålbrickan mot tändstålet så att det blir gnistor som landar i tändbollen/tändmaterialet. Ett tips är att inte dra stålbrickan hela vägen ner, då är risken stor att du släcker de gnistor som bildas. Ett annat tips är att köp ett bra tändstål. Vi använder ett från Light My Fire som vi tycker fungerar riktigt bra. Men vi har även testat en billigare variant från Biltema och skillnaden var väldigt stor. Detta är särskilt viktigt om man vill lära barnen.

3. När en låga bildas så tar du bara näverbiten och flyttar den till din eldstad.

4. När elden är i eldstaden och har en stabil låga är det dags att börja mata elden med tunna pinnar och kvistar. Börja med det tunnaste/finaste material som du har samlat ihop och mata successivt på med tjockare bränsle. Tänk på att låta elden få syre genom att stapla bränslet på ett bra sätt så att det blir luft mellan bränslet. Annars är risken stor för att du kväver elden och får börja om från början igen.

Glöm inte att mysa eller laga lite mat på elden

Snyggt jobbat! Du har nu lyckats göra upp eld med tändstål. Så nu gäller det bara att underhålla och mata på elden med ved. Glöm inte bort att mysa och njuta av det sprakande ljudet och värmen från lågorna. Tillaga lunchen, middagen, värm frusna händer och upplev det härliga med friluftslivet. Kanske kan du hitta något bra recept här som du kan tillaga?

Håll koll och släck elden efter dig

Det är viktigt att inte göra elden onödigt stor och att hålla koll på elden så länge som den brinner. Lämna aldrig elden obevakad! 

När du har eldat klart så är det också viktigt att se till att släcka elden noggrant och säkerställ att den är helt släckt innan man lämnar platsen. Vi brukar alltid ha med oss vatten att hälla över glöden (om det inte finna tillgång till vatten på platsen). Även om elden brunnit ut behöver glöden också släckas ordentligt. Häll på vatten och rör om i askan tills det har slutat ryka och du med handen kan känna att det är svalt. Det ska gå att ta på askan.

5 2 Röster
Inläggsbetyg
eld, elda, eldstad, eldstål, göra upp eld, tända eld, tändstål
Föregående inlägg
6 enkla maträtter på stormkök som barn gillar
Nästa inlägg
Höstlovsaktiviteter för hela familjen
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x