Höstlovsaktiviteter för hela familjen

Höstlovet är här! En vecka mitt emellan höst och vinter när det kan vara svårt att veta vad man ska hitta på. Särskilt svårt kan det vara att komma på aktiviteter att göra utomhus. Vi tänkte därför dela med oss av lite tips på aktiva, roliga och mysiga höstlovsaktiviteter. Äventyr som du kan göra tillsammans med familj och vänner. Naturen är ju alltid öppen, och höstrusk och mörker behöver inte sätta stopp för utflykter, äventyr och kreativitet.

Höstlovsutmaningen – En krysslista full med inspirerande höstlovsaktiviteter

Vi vill inspirera och tipsa andra familjer om härliga, spännande och aktiva utomhusäventyr och aktiviteter att göra tillsammans som barnfamilj. Vi har därför skapat Höstlovsutmaningen där vi har sammanställt 16 tips på höstlovsaktiviteter för ett aktivt höstlov i en krysslista.

Tanken och förhoppningen med utmaningen är att motivera och inspirera till ett aktivt familjeliv under höstlovet. Ladda ner den, skriv ut den och sätt den på kylskåpet hemma. Använd den som en lista för att tillsammans med din familj planera och genomföra små och stora äventyr tillsammans. Kryssa sedan av och ser hur många familjeäventyr du kan få ihop under veckan.

Inspiration – inte stress och press

Vi vill att listan ska fungera som inspiration och ge dig idéer och motivation till att komma ut i naturen. Att göra saker tillsammans med din familj. Tanken är inte att du ska känna dig tvungen att kryssa i alla rutor. Eller att utmaningen ska skapa stress och press. Se den som ett roligt sätt att planera och göra saker tillsammans med dina barn. Och se hur många rutor ni lyckas fylla. Det viktigaste är trots allt att komma utomhus och göra saker tillsammans.

Så här gör du

  1. Ladda ner vår krysslista, skriv ut den och sätt upp den på en plats där alla i familjen kan se den.
  2. Planera aktiviteter och äventyr tillsammans med familjen. Gör barnen delaktiga och låt dem vara med och bestämma, planera och förbereda.
  3. Genomför era familjeäventyr och fokusera på att vara i nuet och att ha roligt tillsammans.
  4. Kryssa för äventyret/aktiviteten på listan.

16 tips på höstlovsaktiviteter för ett aktivt höstlov

1. Gör upp eld med tändstål

Att ta med sig familjen ut i skogen och göra upp eld med tändstål är en perfekt familjeaktivitet. Det är både roligt, praktiskt och lite klurigt. Det är dessutom en riktigt bra kunskap att ha med sig ut i naturen. Så ta med familjen ut och prova, träna och elda. Låt barnen vara med, testa och lära sig. Och när elden väl brinner passa på att sitta och mysa vid elden. Och varför inte laga lite mat eller grilla marshmallows tillsammans.

Vi har skrivit en guide med tips på hur du gör upp eld med tändstål som du kan läsa här.

2. Tillaga och ät mat utomhus

Ta med dig familjen ut i naturen, laga och ät mat utomhus tillsammans. Det är något speciellt med att laga och äta maten utomhus! Det är ett enkelt sätt att göra utflykten lite mera äventyrlig. Du kanske tror att det är svårt och krångligt att laga mat ute? Sanningen är att det inte behöver vara svårare än att göra det hemma. Det kräver lite planering men upplevelsen blir ofta så mycket större. Det är ett fantastiskt sätt att sätta guldkant på tillvaron och njuta av naturen.

Här kan du läsa vår guide om att äta utomhus med familjen. Vi rekommenderar även dig att läsa vårt inlägg om 6 enkla maträtter att tillaga på stormkök. Även kycklingwok, pizza och höstgryta som tillagas på en stekhäll är 3 favoriter här hemma.

3. Spela vårt äggkartongsbingo (naturbingo)

Att spela äggkartongsbingo/naturbingo tillsammans är ett perfekt sätt att introducera naturen och friluftslivet på för sina barn. Det är en enkel, rolig och lärorik aktivitet. Förutom att leta saker i naturen också får en härlig stund tillsammans. Så ta tillvara på den, samtala om vad ni hittar. Ta er tid att balansera på stockar och klättra på stenar. Varför inte ta med lite fika att avsluta utflykten med, och samtidigt kan alla få visa vad de har hittat.

Såhär gör du för att spela naturbingo med familjen

Det är superenkelt att göra iordning och komma ut på naturbingo med familjen, du gör bara såhär:

OBS: Det viktigaste är inte vem som hittar alla sakerna först utan att komma ut och utforska naturen tillsammans. Ha gott om tid och ge utrymme för de små äventyren i det stora äventyret. Lycka till!

4. Samla pysselmaterial från naturen och pyssla

Det billigaste pysselmaterialet finns alldeles runt knuten och är helt gratis. Har man bara lite grundmaterial hemma, såsom färg, penslar, lim, papper m.m. kan man plocka pysselmaterialet ute i naturen. Naturen har massor av vackra skatter. Stenar, pinnar, kottar, löv, blommor, bär, svampar och annat fint/kul. Så ta med dig familjen ut och samla in dessa skatter. Ta sedan med dig alla era fynd hem och pyssla något kreativt tillsammans. Sök efter tips på internet eller exempelvis Pinterest. Kanske kan ni skapa något fint julpynt tillsammans?

Men styr inte upp pysslandet för mycket. De som har allra bäst fantasi är barnen själva. Låt dem leta efter skatter och spännande saker i naturen och sedan skapa fritt själva. Begränsa dem inte utifrån vad du själv vet eller tror är hållbart eller möjligt, utan låt dem prova sig fram. Det är så vi bäst främjar kreativitet.

5. Lek kurragömma utomhus

Skogen är en fantastisk lekplats för såväl stora som små. Att leka lekar är ett härligt sätt att umgås på. I skogen finns det gott om ställen att gömma sig på. Perfekt för gammal hederlig kurragömma. En räknar och de övriga gömmer sig och sedan får man se om den som räknat lyckas hitta alla.

Man kan också leka omvänd kurragömma. Då räknar alla deltagare utom en som springer och gömmer sig på ett klurigt ställe. Därefter ska alla leta efter den som gömt sig. När man hittar den gömda personen ska man gömma sig på samma ställe. En efter en kommer de letande hitta gömstället och gömma sig där. Den som sist hittar den som har gömt sig får gömma sig nästa gång.

Givetvis finns det massor av andra lekar som man kan leka ute i skogen. Så lek, skratta och ha en härlig stund ute i skogen tillsammans.

6. Bjud med några vänner ut på en skogsutflykt

Delad glädje är dubbel glädje. Att bjuda med vänner ut i skogen är ett perfekt sätt att umgås på. Detta är ett särskilt bra tips om du har barn som är svåra att locka med ut i naturen. Om man får ha med kompisar ut blir det oftast roligare.

7. Samla skräp i naturen

Även om det är skillnad på skräp och skräp så hör inget skräp hemma i naturen. Det är en viktig kunskap för både stora och små. Åk därför ut i naturen och samla skräp tillsammans och gör något roligt med det. Kanske ett skräpkonstverk? Passa också på att prata med barnen om vikten av att inte kasta skräp i naturen. Tillsammans med barnen källsorterar ni sedan skräpet och tar med det till närmaste återvinningsstation.

För ytterligare information och inspiration besök Håll Sverige Rent.

8. Gör en hinderbana i skogen

Att bygga en hinderbana i skogen är ett superroligt sätt att upptäcka naturen och ha roligt tillsammans utomhus. Börja med att hitta en lämplig yta att bygga din hinderbana på, utav sådant ni har hemma och hittar i skogen. Välj en startpunkt som markeras med exempelvis en pinne eller liknande.

Bygg sedan er egen hinderbana. Använd fantasin när det kommer till vad ni kan göra med de olika sakerna. Stubbar, stenar eller träd kan användas för att springa slalom, stenar för att klättra på, pinnar kan användas för att bygga hinder att hoppa över eller krypa under och nedfallna träd/stockar kan användas för att gå balansgång på. Eller varför inte lägg ut en stock eller en planka över en sten och skapa en vippbräda att balansera över. Samla kottar som ska kastas och träffa på/i ett bestämt mål. Använd stubbar, stenar och lägg ut stockar däremellan och skapa en inte-nudda-mark-bana. Tar ni med ett rep kan man använda det för att klättra över ett hinder som en större sten. Eller varför inte ha ett gå på lina hinder. Ja som sagt, det är endast fantasin (och givetvis ålder och förutsättningar) som sätter gränserna.

Avsluta hinderbanan med en mållinje. Vill ni kan ni även ta tid på deltagarna och tävla mot varandra, eller att ta chansen och tävla mot sin egen tid!

9. Avbilda (måla av eller fotografera) någonting vackert i naturen

Varför inte framkalla, rama in och hänga upp resultatet på väggen.

10. Bygg en koja

Alla små (och stora) äventyrare behöver en bas att utgå ifrån när de ska ut på sina upptäcktsfärder och äventyr. En koja är det perfekta lägret. Att bygga en koja tillsammans och sedan leka i det färdiga resultatet är dessutom en fantastisk aktivitet som brukar uppskattas av både stora och små. Avsluta med lite fika och/eller sagostund i kojan.

Tänk på att nedfallna grenar och kvistar går bra att använda sig av i bygget. Det är däremot inte tillåtet att utan mark-/skogsägarens tillstånd fälla träd och ta bort buskar, bryta grenar eller ta bark, eller löv från levande träd och buskar.

11. Gör en utflykt i mörker med pannlampa eller ficklampa

Det är lätt att bli sittandes inomhus när dagsljuset för längesedan är borta och man väl kommit hem efter jobb och förskola/skola. Under årets mörkaste månader känns tanken på att vara utomhus inte lika lockande, och vad hittar man på där ute i mörkret? En aktivitet som garanterat kommer att uppskattas är att göra en enkel utflykt och låta barnen ta med varsin ficklampa eller pannlampa, gå en sväng i skogen och spana efter lysande djurögon.

Du kan också göra en bana med reflexer i skogen som barnen får använda ficklampa för att lysa sig fram längs. Det kräver lite förarbete sätt upp en bana med reflexer, förslagsvis i dagsljus, men så rolig och spännande aktivitet. Det kommer garanterat att uppskattas! Vill man kan man också sätta upp tipspromenadsfrågor efter banan. Vi har tagit fram flera olika varianter på tipsrundor som du kan ladda ner här.

12. Tälj med kniv

Att hantera en kniv är lite av grunden för friluftsliv, oavsett äventyr har vi nästan alltid med en kniv i packningen. Förutom att man har praktisk nytta av en kniv, så är det också ett bra tidsfördriv att tälja och ett sätt att ge utlopp för sin kreativitet.

Här kan du läsa vår guide för att lära barn att tälja med kniv.

13. Besök en lekplats och släpp loss

Kanske finns inte tiden att hinna ut i skogen, men lekplatser finns ofta tillgängliga på nära håll och hit hinner man ta sig även en vardagskväll. Kanske kan ni cykla till en lekplats dit ni inte tar er så ofta, eller varför inte prova en ny. Under tiden kan du som förälder passa på att göra några styrkeövningar eller engagera dig i leken. Då slipper man bli stillastående och frysa i väntan på att få gå hem.

14. Ha skogsdisco och dansa i skogen

Ta med en högtalare ut och kanske någon pannlampa eller annan lampa (vissa pannlampor kan blinka eller byta färg) ut i skogen och ha disco. Spela lagom högt, och dansa loss tillsammans.

15. Ta en promenad i skogen

Ibland behöver man inte ha en speciell aktivitet för att ta sig ut, det räcker gott med en helt vanlig promenad. Promenera längs en vandringsled eller upptäck ett nytt område. Njut av lugnet i skogen, balansera på stockar, klättra upp på en sten, titta närmare på saker som ni passerar, ta in dofterna och av att bara vara i stunden. Att promenera i skogen tillsammans är dessutom ett perfekt sätt att få tillsammanstid och tid att samtala och bara vara tillsammans.

16. Gör en naturmandala

Att göra naturmandala är ett stimulerande sätt att pyssla utomhus. Pysslet blir ännu roligare när du letar upp ditt eget material. Naturmandala innebär att göra symmetriska och upprepande mönster av naturmaterial. Ta med familjen ut i naturen och börja med en liten skattjaktsstund för att leta efter material. Ta en promenad och samla in blommor, blad, kottar, pinnar, svampar, barr och annat du vill använda. När ni har samlat ihop det material ni behöver är det dags att börja skapa en naturmandala.

Sätt er på en lugn plats och lägg ut din mandala. Vi brukar ofta använda oss av en stubbe för att få en plan och lite begränsad yta. Det finns inga regler utan man skapar efter hur man själv önskar. Det blir en stund att vara i nuet, en form av meditation. När ni är nöjda och klara så glöm inte att ta en bild på konstverket.

17. Testa vår ute-loppa

Minns ni den klassiska loppan!? Som man vek, målade i olika färger och skrev en liten uppmaning under varje flik. Första fick man säga en siffra, och så veks loppan ihop och ut lika många gånger innan man fick välja en av färgerna som kom fram. Då bokstaverades färgen och man fick sedan välja den flik som skulle öppnas. Jag kan fortfarande minnas spänningen på vad som skulle stå därunder.

Nu har vi knåpat ihop tre olika ute-loppor. Ett enkelt pyssel, bara att ladda hem, skriva ut och vika ihop! En ute-loppa i tre olika varianter. En när du inte vet vilken utflykt ni är sugna på, en när ni vill ha något gott på utflykt men inte kan bestämma vad och en ni kan ta mer er ut för små utmaningar i naturen.


Tänk på att klä er rätt

Tänk på att det kan vara både kallt, fuktigt och blött utomhus den här tiden på året. Att klä sig rätt är därför väldigt viktigt för att äventyret ska bli så bra som möjligt. Blir man blöt blir man ofta också kall eftersom fukt mot huden effektivt kyler ned oss. Att behöva frysa eller för den delen vara varm och genomsvettig kan ta leklusten ur även den mest engagerade.

 Rätt klädd kan en regnig dag lätt bli riktigt härlig att spendera utomhus. Här kommer våra bästa tips för att klä sig för regnväder.

Hjälp oss att inspirera

Låt oss tillsammans hjälpas åt att inspirera till ett aktivt höstlov. Tipsa gärna vänner och bekanta om denna sida. Eller varför inte skriva ut listan och dela ut den till andra.

4.9 8 Röster
Inläggsbetyg
höst, höstlov
Föregående inlägg
Göra upp eld med tändstål
Nästa inlägg
Låt inte mörkret hindra dig från att komma ut
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x