Granola

Att hitta en god musli helt utan socker är inte så lätt som man kan tro, om man inte vill betala dyra pengar för ett litet paket. Konstigt egentligen! När det man söker i matbutiken inte finns får man helt enkelt göra själv. Att göra sin egen granola är inte svårt, lätt att göra en stor sats på en och samma gång. Det blir billigare och man kan välja precis vilka ingredienser man vill! Granola är en ugnsrostad müsli blandning.

Det här är vad jag brukar utgå ifrån när jag gör min granola. Jag brukar inte måtta utan höftar ganska fritt i långpannan. Men ungefär såhär;

6 dl havregryn, 6 dl dinkelflingor, 1 dl solrosfrön, 1 dl pumpakärnor, 1 dl kokosflingor, 1 dl chashewnötter

Sedan adderar jag lite efter vad som finns hemma, hasselnötter, mandel, valnötter, pistagenötter, pekannötter, linfrön, sesamfrön…

3 dl vatten, 3 msk honung, 5 msk kokosolja

Smält oljan och rör ihop. Häll över ingredienserna i långpannan och blanda runt så att vätskan fördelar sig jämnt.

Sätt ugnen på strax över 200 grader. Grädda i totalt cirka 25 min. Jag brukar ställa klockan på 5 minuter i taget och röra om. Det är lätt att bränna, så det gäller att ha lite koll i ugnen och röra om med jämna mellanrum. Sedan brukar jag låta plåten stå kvar på eftervärmen så att granolan torkar ordentligt. Det kan bli tråkigt mjuk i konsistensen annars, man vill ju ha den krispig!

När granolan är ugnsrostad och sedan har svalnat adderar jag gärna;

Gojibär, Russin, Sultanrussin, Kokosflakes 

Det fina med att göra egen granola är man kan välja det man gillar! Vill man variera kan man addera en smaksättning. Kanel, kardemumma, vaniljpulver är mina favoriter.

Förvara i lufttätburk!

0 0 Röster
Inläggsbetyg
, , , , , , ,
Föregående inlägg
Leilas rågrussinbullar
Nästa inlägg
Ytterkläder till förskolan VÅR
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
Meny
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x