Innehåll

På denna sida har vi summerat innehållet i vår SUP-guide (3 separata blogginlägg). Länk till hela inläggen med mer information finns under respektive del på denna sida.

Del 1: Historien kring Stand Up Paddelboarding (SUP)

Del 2: Vad skiljer olika brädor från varandra och vad ska man tänka på när man vill köpa sig en egen SUP.

Del 3: ”Hands on” – Att komma igång med SUP.

Del 4: 10 steg för att komma igång med SUP

Historia

Om vi ska fokusera på sporten som vi känner till den idag och dess popularisering, bör vi gå tillbaka till 40-, 50- och 60-talets Hawaii för att hitta sportens pionjärer.  SUP nyttjades till en början uteslutande till vågsurfing där brädorna var uppskalade surfbrädor med mycket flytkraft.

SUP utövades under de först årtiondena på de Hawaiianska öarna av surfare för att senare sprida sig till den Kaliforniska kusten på USA:s fastland. Först På 90-talet började sakta SUP även användas av allt fler för att ta sig fram och tävla på platt vatten utan surfbara vågor.

I och med introduktionen i Kalifornien och insikten om supens mångsidighet även utanför surf scenen, kom sporten snabbt att utvecklas i olika grenar för att ta riktig fart och fullkomligt explodera globalt några år in på 2000 talet.

Stand Up Paddleboarding

Att paddla SUP innebär att man står upp på en stor surfbräda och paddlar med en enbladig paddel (som oftast är förlängsningsbar för att enkelt kunna anpassas beroende på längden på den som ska paddla).

Idag har SUP seglat upp som en av de snabbast växande vattensporterna i världen. Anledningen är troligtvis att det enkel att lära sig men också att SUP har ett mycket brett användningsområde och fungerar på alla typer av vatten. För att kunna börja paddla SUP krävs det inte massor av träning som det är med exempelvis vind- och vågsurfing, utan bara man har rätt utrustning och kan grunderna så är det bara att börja paddla.

SUP är med andra ord perfekt för dig som snabbt och enkelt vill ta dig ut på vattnet utan massor av timmars övning. Sedan vi började paddla SUP så har flera vänner provat på och oavsett tidigare erfarenhet så har alla klarat av att paddla. Vidare går det också bra att skjutsa barnen på brädan vilket gör att SUP är en perfekt aktivitet för hela familjen då man kan göra utflykter tillsammans. SUP är roligt, socialt och lätt att göra med familj och vänner.

En annan fördel med SUP är att den kan utövas överallt där det finns vatten vilket gör SUP idealiskt för oss som bor i Sverige där vi har tillgång till hav, sjöar och åar i stort sett överallt. SUP är inte väderberoende som annan form av surfning där det krävs vågor/vind och det gör också att den går att utöva överallt.

Sammanfattningsvis kan man säga att SUP är en perfekt aktivitet där du kan göra allt från att motionspaddla ute i skärgården, på sjöar, älvar/åar, kanaler till att utöva yoga eller tävla. Du kan till och med sätta på ett vindsurfingsegel på vissa modeller och segla när det blåser eller surfa på vågor. Det är den ultimata vattenporten för alla åldrar. Så har du inte provat på att paddla SUP så tycker vi helt klart att det är någonting som du ska testa, gärna tillsammans med barn eller vänner.

Att köpa sin första SUP-bräda

Någonting vi har märkt är att när man som nybörjare ska köpa sin första SUP möts man av en djungel med olika brädtyper, märken och prissegment. Efter en del letande på nätet blir man ofta inte mycket klokare. Tvärtom blir man nästan mer förvirrad ju mer man söker runt bland olika butiker och forum. 

Det finns flera olika modeller av brädor, med olika former, tjocklekar och längder. Precis som alla utvecklande sporter blir det snabbt en djungel av brädmodeller, olika tillbehör och prylar.

Så frågan är – Vad behöver jag ha? För att komma framåt i beslutsprocessen måste man börja i rätt ände och få klart för sig vad det är man behöver. Börja med att svara på den frågan, det vill säga vad har du tänkt använda brädan till, på viket sätt och i vilken typ av vattendrag?

Fast eller uppblåsbar SUP?

Till att börja med måste man besluta sig för huruvida men vill ha en fast eller en uppblåsbar bräda. För oss som inte bor direkt i anslutning till vatten och som vill paddla på många olika platser blev valet ganska enkelt. Den uppblåsbara brädan är mycket smidigare att förvara hemma, men framförallt lättare att transportera och ha med sig på semestern eller på dagsäventyr i någon sjö eller älv.

Om man bor nära vatten och inte behöver transportera brädan, eller om man vill hålla på med vågsurfing eller tävlingspaddling så kan en fast bräda vara ett bättre val. För att underlätta valet så ska vi nu förklara lite skillnader mellan en fast och en uppblåsbar SUP.

Generellt kan man säga att ju styvare bräda desto bättre glid genom vattnet. Därför hittar du oftast det bästa glidet och snabbaste egenskaperna på fasta brädor. Dock har utvecklingen gått snabbt de senaste åren och ny tillverkningsteknologi har möjliggjort att de bästa uppblåsbara brädorna idag nästan håller samma glidprestanda som de bästa fasta.

Val av brädtyp

Vi val av brädtyp gäller samma för både uppblåsbara och fasta brädor. SUP:ar finns i alla möjliga former, längder och breddkombinationer. SUP-brädans utformning påverkar väsentligen brädans beteende.

Generellt kan man säga att en kort bräda är lätt att hantera också för en liten användare. En kort bräda har snabbare svängradie och har därför bättre egenskaper för exempelvis vågsurf och paddling i strömmande vatten eller på mindre ytor. Ett minus är att man oftare måste byta paddlingssida på en kort bräda, alltså förlorar man riktningsstabilitet på bekostnad av den goda manövrerbarheten.

En lång bräda glider snabbare och längre i vattnet per paddeltag. De är svårare att manövrera, men riktningsstabiliteten är bättre, så du slipper byta paddlingssida för ofta under en lång utflykt.

Bredden ger brädan stabilitet. Ju bredare brädan, desto stabilare är den och därför lättare att använda för en nybörjare. Den smala brädan är vingligare, men den tillför snabbhet och glidförmåga, och klyver dessutom bättre motvågs.

Tänk på det här

  • Tänk på att välja utrustning som passar dig och det du ska använda den till.  Vilken bräda som passar bäst beror på hur duktig du är, vad du väger och vad du ska använda den till. En större och stabilare bräda med mer volym är enklare att hålla balansen på. Glöm inte paddeln. Med en lättare paddel orkar du mer och några hundra gram kan göra större skillnad över tid än du kanske tror.
  • Köp en bräda av god kvalité, framförallt om du köper en uppblåsbar bräda. Det kan straffa sig rejält att gå på budgetsegment vad gäller uppblåsbar SUP. Bra brädorna kostar mellan 6 000 och 18 000 kronor och du bör inte köpa utrustning billigare än så om du vill ha bra grejer. Vårt förslag är att du lånar/hyr en bräda först för att testa om det är någonting för dig innan du köper en egen bräda då de är en ganska dyr investering. Och visst kan man köpa en billigare bräda till att börja med. Men om det är någonting man tror att man kommer att fortsätta med så blir det ju billigast att köpa en riktig bräda direkt. En bra paddel kostar mellan 1 000 och 3 000 kronor.
  • En uppblåsbar SUP-brädor kan vara enklare att förvara och transportera, men tänk också på att köpa till en bra, rejäl och rymlig väska till din bräda så att du enkelt kan få med den ut på dina äventyr.

Pumpa upp brädan

Vi använder oss av uppblåsbara brädor. Vi tycker att det är smidigt att förvara då de tar liten plats, samtidigt som de är enkelt att ta med brädorna i den transportväska som medföljer. Men att ha en uppblåsbar bräda betyder också att man måste pumpa upp brädan före man kan paddla.

Att pumpa upp en bräda är ganska enkelt (om än lite jobbigt när sista trycket ska pumpas upp) och blir enklare ju fler gånger man gör det (för oss tar det ca 5 minuter att pumpa upp och iordningställa en bräda).

Det finns några tricks som vi vill tipsa om. Viktigaste är att följa instruktionerna för hur din pump och brädventil fungerar, om det exempelvis är en dubbel action pump så se till att du använder den korrekt enligt instruktionerna.

Man kan dela upp pumpningen i tre steg.

Steg 1 där du fyller brädan helt men där inget egentligt tryck har börjat att byggas upp, sen tar du en kort paus för att iordningställa övrig utrustning.

Steg 2 där du pumpar från 0-10 psi och tar därefter en liten paus igen.

Steg 3 då 15-18 psi ska uppnås och det är på slutet som det börjar gå tungt och viktigt att använda ovan beskrivna teknik med raka armar.

Använd dessa tre steg vid pumpningen och ta en liten paus mellan varje steg så kommer pumpningsmomentet gå lätt. Kom också ihåg att en pump består av rörliga delar och den del som vanligast går sönder är en tätningar som går torrt. Se därför till att aluminiumstången alltid är smord med exempelvis vanligt vaselin eller liknande. Vilket smörjmedel som helst är bättre än att en pump går torr.

Pumpar upp en uppblåsbar SUP bräda

Paddlingsteknik

En nybörjare kan starta liggandes i lugnt vatten. Att sitta på knä kan vara mycket enklare än att stå raklång till en början. Vårt tips är att ta det stegvis.

Att lära sig att stå på en SUP-bräda går relativt snabbt för de flesta. Efter några turer känner man sig avslappnad och behärskar grunderna. Då kan  man börja fokusera mer på annat än att bara hålla balansen och det är dags att börja jobba på nästa hörnsten inom suppaddlingen, nämligen paddlingstekniken.

Det vanligaste misstaget nybörjare gör är att inte utnyttja hela kroppen vid paddling, utan att paddla med endast armarna. Nyckeln till en avslappnad och effektiv paddling ligger i att använda sig av hela kroppen, bål, armar, höfter och till viss del ben.

En bra paddlingsteknik har likheter med längdskidåkningens stakning där bålmuskulaturen och ben utnyttjas för att få hela kroppens kraft överförd genom stavarna ner i snön. Samma princip används vid SUP paddling med skillnaden att det är genom en paddel som kraften ska överföras till vattnet och driva paddlaren framåt. En bra paddlingsteknik kan användas på alla typer av brädor och kommer aktivera hela kroppen på ett skonsamt vis och ger en väldigt effektiv träning.

Här nedanför är en bra video som vi tycker på att bra och pedagogiskt sätt beskriver grunderna i Stand Up Paddling.

Att svänga med en SUP

För att svänga med en SUP så finns det två olika varianter;

1. Den lite stadigare och varianten där man paddlar framåt på ena sidan av brädan och paddlar bakåt på andra sidan.

2. Den snabbare varianten där man förflyttar sig längre bak på brädan och paddlar bara på ena sidan. Ju längre bak på brädan du står ju snabbare svänger brädan men brädan blir också mer ostadig ju längre bak du förflyttar dig.

Paddeln

Först och främst måste du se till att ha rätt längd på paddeln. Paddeln ska vara ca 20-30cm längre än dig själv, alternativt ställ längden så att du med uppsträckt hand kan greppa om paddelns handtag. Detta är den generella rekommendationer och efter ett tag hittar du en längd som passar just dig vid olika situationer och förhållanden.

Avslutningsvis följer här nu en summering och 10 steg som kan vara bra att utgå ifrån när man ska börja paddla SUP. Dessa 10 steg har vi hittat på aktivtraning.se och vi tycker att de sammanfattar och beskriver det hela på ett ganska enkelt och bra sätt.

1. Placera brädan i vattnet och ställ dig på knä precis bakom mittpunkten på brädan med paddeln i händerna. Jobba nu med att hitta balansen i brädan. I början kan du ta stöd med händerna på brädan. Om det känns vingligt eller är vågigt, ta ett par paddeltag med händerna medan du fortfarande står på knä (brädan blir stabilare i lite rörelse).

2. Känn efter på brädan hur balansen påverkas. Lyft nu upp händerna och paddeln från brädan så att du står på knä och försök sedan att hitta balansen.

3. Börja att använda paddeln för att komma framåt. Och känn efter hur brädan reagerar på dina armtag.

4.  När du sedan känner att du är redo så kan du ställa dig upp. Placera armarna på brädan och res på dig medan du stödjer dig på händerna. För att få bäst balans så placera fötterna axelbrett strax bakom mitten på brädan, tårna ska vara riktade framåt. Böj lätt på benen för att kunna vara rörlig och kunna parera eventuella rörelser från vattnet.

5. När dina fötter står stadigt och axelbrett isär på mitten av brädan är du redo att släppa taget helt med armarna och ställa dig helt upp. Stå med fötterna axelbrett och båda fötterna bredvid varandra mitt på brädan. En bra utgångspunkt är bärhantaget som är placerat mitt på brädan.

6. Håll en låg tyngdpunkt genom att böja lätt i knäna och hålla ryggen rak. På så sätt håller du balansen bättre.

7. Börja att paddla framåt. Ju långsammare du glider fram, desto färre paddeltag kan du ta innan du måste byta sida. I början är 1–2 paddeltag på varje sida lagom. När du får upp farten lite kan du göra 5–6 paddeltag på varje sida innan du byter.

8. När du paddlar gäller det att få paddeln så långt fram som möjligt och använda den nedre armen för att dra in paddeln mot överkroppen. Alltid hela bladet i vattnet innan drag och fortsätt nedåt. Undvik virvlar och skvätt. På så sätt använder du hela din bålstyrka – och inte bara dina armmuskler. Böj lite på knäna och paddla med ganska raka armar. Stanna upp när du når till fötterna – därefter kommer paddeln bara att bromsa din fart.

9. När du börjar få upp farten så kan du använda samma teknik som i längdskidåkning. Börja med korta tag och släpp draget i höjd med fötterna. Försök att föra fram fötterna och brädan varje gång du tar ett paddeltag. På så sätt kommer du ännu längre fram med få paddeltag. Dra inte i nedre handen med armen utan jobba med bålen och behåll relativt raka armar genom hela draget. För mer kraft och fart, sträck dig längre fram, men fortsätt avsluta i höjd med foten. För högre fart avsluta t.o.m strax framför foten och gör snabbare drag istället.

10. Desto närmare brädan du sätter i dina paddeltag, desto rakare kommer du att surfa. Om du vill svänga kan du därför sätta i dina paddeltag längre ut från brädan.

Kontakta oss om du har frågor eller funderingar

Vi hoppas nu att våra inlägg har kunnat inspirera dig till att vilja prova på SUP i sommar! Självklart är du alltid välkommen att höra av dig med tankar, frågor och funderingar till oss så ska vi försöka besvara dem. Antingen via vår Instagram eller info@aktivtfamiljeliv.se

Och lämna gärna en liten kommentar i kommentarsfältet längs ner på sidan!

Skrivet om Stand Up Paddleboarding (SUP) i vår blogg

5 4 Röster
Inläggsbetyg
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x