Funäsfjällen med familjen

Funäsfjällen är ett riktigt paradis för barnfamiljer som vill uppleva fjällen och samla storslagna naturupplevelser tillsammans. Här finns det ett stort utbud av äventyr och upplevelser som inramas av en genuin och gemytlig fjällkänsla och fantastiska vidsträckta vyer. Funäsfjällen har blivit familjens favoritdestination, en plats dit vi ofta återkommer och som nästan känns som ett andra hem. Trots detta finns det fortfarande många härliga upplevelser och äventyr kvar att upptäcka.

Vi tänkte nu ta med dig på några av de äventyr som vi har gjort och som vi kan rekommendera till barnfamiljer som besöker området. Vi hoppas att vi på så sätt ska kunna inspirera dig till att hitta ut i Funäsfjällens fantastiska natur tillsammans med familjen, och framförallt att ni ska få riktigt härliga och spännande upplevelser och skapa gemensamma minnen för resten av livet.

Bestig en topp tillsammans

Det är något speciellt med att bestiga en topp, att för egen maskin ta sig hela vägen upp för att sedan stå och blicka ut över vyerna. Känslan av att det inte går att komma högre på just den här platsen, den känslan är fantastisk. Trots att en topptur många gånger kan vara både strapatsrik och jobbig så är det en härlig känsla att komma upp på toppen. Denna känsla är någonting som under historien har lockat stora och små äventyrare till att bestiga stora och små toppar. I Funäsfjällen finns många toppar att bestiga och vi har vandrat upp på flera tillsammans med barnen.

Några toppturer som vi har gjort tillsammans är Mittåkläppen, Lill-Skarven, Kariknallen och Hamrafjället. Vi vill också slå ett slag för Mellankröket i Tännäskröket som bjuder på Funäsfjällens kanske bästa utsikt. Har man mindre barn eller inte orken för att vandra upp på en topp så kan man ta Funäsgondolen upp på Funäsdalsberget. Färden upp blir ett spännande äventyr i sig och endast en kort vandring upp till toppen där det bjuds på fantastisk utsikt. Vi vill också tipsa om 1000-metersjakten som är en utmaning där man har samlat några av de toppar som passar bäst för toppturssugna barn.

Ta er ett svalkande dopp i Livsäterån

Att under en varm sommardag få ta sig ett svalkande dopp i en fjällbäck är svårslaget. Funäsfjällen är full av små bäckar och åar. En av de vackraste är Livsäterån. Leden dit slingrar sig fram genom björkskog, över myrmark full av blommande ängsull och små fjällbäckar för att sedan fortsätta flackt uppe på kalfjället där man möts av fantastiska fjällvyer. Vi följde sedan ån nedströms, en vacker vandring förbi släta hällar och små vattenfall.  Ån är nedskuren i fjället och har många släta hällar att rasta på. Detta är ett riktigt paradis varma soliga sommardagar och att det är populärt att bada i de små vattenfall som finns längs åns porlande vatten nedströms. Vandringen hit och tillbaka från Hållan är ungefär 5 km.

Mickelinas vandringsled

Ett av de första besöken vi gjorde till Funäsfjällen med barnen var när vi besökte Ramundberget. Vi vandrade då den mysiga Mickelinas vandringsled som är ca 3 km härlig vandring för hela familjen. Börja med att åka stolsliften, Fjällgårdsbanan, upp på toppen av fjället. Givetvis kan man vandra upp också om man känner för det. Sedan slingrar sig leden nedför fjället i Ramundberget och bjuder på många spännande upplevelser. Den lilla handdrivna linbanan över Kvarnbäcken var ett mycket uppskattat inslag på Mickelinas stig. Längre ner längs vandringsleden finns det vackra Kvarnbäcksfallet, också värt ett stopp för att kolla på.

Cykla tillsammans

Funäsfjällens cykelarena är riktigt bra och har ett brett utbud av fjällcykling för hela familjen som enkelt kan anpassas efter barnens ålder och erfarenhet. Cykla mountainbike över högfjäll, ner för slingrande flowtrails eller i lekfulla pumptracks.  Vi vill slå ett slag för de helt nya MTB-lederna kring Mittåkläppen.

Fålåtjärnsrundan bjuder på enkel cykling med vidunderliga vyer och finns orken kan man lätt ta två varv på den fina banan. Vi vill också tipsa om flowtrailen hos Tännäskröket och givetvis Ramundbergets cykelpark där det bjuds på rolig cykling för alla åldrar med vackra vyer. Är man mer intresserad av hög fart och att få susa nedför finns möjlighet till cykling på Funäsdalsberget eller i Tänndalen.

Handdriven linbana över Mittån

En favorittur som vi gjorde förra sommaren Säterturen med en avstickare efter Viteggen (en rullstensås) för huvudmålet med vandringen, den handdrivna linbanan över Mittån. Barnen tyckte att det var både roligt och spännande och åkte fram och tillbaka över Mittån flera gånger. Detta är en tur som också fungerar mycket bra att cykla om man vill göra det istället för att vandra.

Kanotpaddling i Ljusnan

Att paddla kanot på Ljusnan är ett spännande äventyr för hela familjen. Vi kan rekommendera den familjevänliga halvdagsturen i Ljusnan från Flon i Bruksvallarna till Bruksgården. Paddlingsturen går lätt nedströms längs med Ljusnan som här är ganska liten och verkligen slingrar sig fram genom landskapet mellan kohagar, sandstränder och fjällbjörkar.  Det finns gott om underbara små sandstränder att stanna till på längs med vägen för att ta en paus och bada i det kristallklara vattnet.

Andersjöåfallet

Ibland är det skönt med en utflykt som kräver minimal vandring och där man är framme nästan när man kliver ut ur bilen. Andersjöåfallet är just en sådant utflyktsmål. Gå ner till ån och du är framme vid ett storslaget vattenfall. Du kan också följa de långa trapporna upp längs det mäktiga fallet. Faller lusten på finns det möjlighet att vandra vidare längs med ån och vidare mot exempelvis Hamrafjället.

guldtur

Maltes vildmarksstig

Malte Myskoxe har satt ihop en aktivitetsbana som löper ca 2 km genom skogen i Tännäskröket. Banan är full med lek, hopp och skutt. Håll även utkik efter och svara på Maltes finurliga frågor under banans sträckning så finns chans att vinna priser. Svarstalong hittar ni i receptionen. Vintertid kan ni ta ett varv runt stigen på skidor. Efter vildmarksstigen finns det även en grillplats där ni kan pausa och äta en god lunch tillsammans.

Bäverstigen

Ett annat utflyktsmål som är ett perfekt utflyktsmål för familjer med mindre barn är Bäverstigen i Funäsdalen.  Stigen som är ca 1,5 km innehåller bl.a. en hinderbara med spännande och utmanande klätter- och kryphinder.

Myskoxhägnet

Myskoxguidning i dess naturliga miljö hos Myskoxcentrum, Tännäs. Man får följa med in i hägnet och får möta de stora häftiga urtidsdjuren öga mot öga. Visste du att det endast finns ett fåtal vilda myskoxar i Sverige!

Besök en våffelstuga

I Funäsfjällen finns flera våffelstugor att besöka, och det är ett perfekt mål för vandring med barn. Men ska aldrig underskatta motivationen i att locka med ett tydligt mål för vandringen och något gott att stoppa i magen. Gör ett fjälläventyr tillsammans och avsluta sedan med en nygräddad våffla som belöning.

våffelstuga

Anpassa äventyren efter barnen

Med lite förberedelser och rätt inställning är friluftsliv med barn kanske det allra bästa som finns, man skapar stunder att minnas för resten av livet. Här är avslutningsvis våra 5 bästa tips för fjällvandring med barn;

  1. Att ha gott om tid är nyckeln till en lyckad tur. Pausa ofta och tillåt er vara kvar vid en plats.
  2. Planera turen efter väderlek. Busväder upplevs mycket tuffare uppe på fjället.
  3. Bra kläder som klarar av fjällets ibland snabba och tuffa väderomslag.
  4. Låt leken ta plats, naturen bjuder på många äventyr och lockar spontana fantasilekar. Och när orken tryter kan man oftast leka sig framåt.
  5. Ta med gott om mat och energi att fylla på med längs med vägen. Glöm inte vatten!
5 4 Röster
Inläggsbetyg
Föregående inlägg
Lära barn att cykla
Nästa inlägg
Tarzanbanans äventyrsstig i Alfta
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x