Vemdalen med familjen

Vemdalen är en relativt nysatsande, spännande och oexploaterad sommardestination. En oslipad diamant där det fortfarande finns möjlighet att få genuina naturupplevelser och följa med på unika guidade turer som inte upplevs som turistanpassade dussinupplevelser. Trots sin storlek så upplever vi Vemdalen som liten och gemytlig när vi besöker området – perfekt för barnfamiljer som vill uppleva fjällen tillsammans under sommaren. Vi tänkte nu ta er med på några av de utflykter och äventyr som vi gjorde under vår vistelse i Vemdalen sommaren 2020 och hoppas att det ska kunna inspirera dig till att utforska Vemdalsfjällen tillsammans med familjen.

Magiska vattenfall

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är fjfall8-1024x683.jpg

Omgivningarna runt Vemdalen är omtalade för sina många och vackra vattenfall. Vårt första äventyr i Vemdalen gick till det mest välkända, Fettjeåfallet strax väster om Klövsjö. Den 2 km långa leden från parkeringen till fallet slingrar sig fram längs med Fettjeån igenom en vacker, frodig och trolskt dalgång med mysig skog. Längs leden passerar man flera små forsar och vattenfall. De fantastiska stentrapporna som har byggts med hjälp av sherpas från Nepal längs leden är bara de värda ett besök, vilket hantverk! Och själva vattenfallet är sagolikt vackert . Vi stod länge och bara betraktade och förundrades, helt klart det vackraste vattenfallet vi har besökt.

Under vår vistelse i Vemdalen besökte vi även det lite mindre och lättillgängliga Sångbäcksfallet. Ett mysigt och perfekt utflyktsmål även för barnfamiljer med mindre barn som inte orkar gå så långt eller för den som vill göra en kortare kvällsutflykt.  Den omgivande naturen är nästan regnskogslik, otroligt vackert, grönt och frodigt.

Besök hos Plupp i Storhogna

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är pluppstigen-3-1024x764.jpg

Vi besökte även den mysiga, blåhårige och omtänksamma lilla filuren Plupp. Plupps stig i Storhogna är en enkel barnvandring med pluppiga aktiviteter och äventyr längs med stigen. Vi gick balansgång, hoppade på stubbar och stenar, smakade fjällvattnet ur en porlande källa och givetvis vandringens höjdpunkt, att besöka Plupps kåta  för att provsitta Plupps stol och kolla in i eldstaden. Den lilla vandringen fick högsta betyg av barnen och vi föräldrar kunde konstatera att det ofta är det enkla som tilltalat barnen lite extra. Hela stigen är enkelt men samtidigt så känns det så genuint och autentiskt, som att vi faktiskt hälsar på Plupp i den miljö där sagorna utspelar sig.

I björnens spår

Hilding har krupit in i ett björnide

Höjdpunkten på vår vistelse i Vemdalen var att tillsammans med Fjällevent Vemdalen följa med på ett guidat fjälläventyr i björnens spår för att bl.a. besöka ett flertal björniden. Under den bitvis ganska utmanande turen guidades vi genom trolsk och magisk fjällskog med näst intill orörd natur, uppför i branta och steniga fjällsluttningar med milsvid utsikt över fantastiska fjällvyer och längs porlande fjällbäckar med regnskogsliknande inramning. Men det var inte först och främst den fantastiska naturupplevelsen som gjorde störst avtryck och gjorde äventyret speciellt, utan framförallt det genuina, närvarande och engagerade intresset från guiden som smittade av sig på hela familjen. Guiden var så engagerad i barnens upplevelse och tog sig hela tiden tid att stanna upp, titta närmare på olika spår och svara på våra frågor.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är i-bjornens-spar-14-1024x679.jpg

Vägen vi vandrade var obestämt vilket gjorde att turen upplevdes unik och att turens innehåll varierar beroende på vad man upptäcker längs med vägen. Detta var ett fantastiskt äventyr, en av sommarens verkliga höjdpunkter.

Topptur på Sonfjället

På vägen hem stannade vi till vid Sonfjällets nationalpark för att avsluta vistelsen med ett lite tuffare äventyr, en11 km lång och krävande topptur till Högfjället (1278 m ö.h.). Det var en blåsig dag men de hårda vindarna hindrade oss inte från att kämpa oss hela vägen upp till toppen för att sedan få njuta av en fantastisk vy över bl.a. Vemdalsfjällen som belöning.

Vi hade fantastiska dagar i Vemdalen. Förutom de äventyr vi har skrivit om här hann vi även med att besöka Hovdegubben och prova på yoga uppe på Hovdetoppen. Vi cyklade i pumptrack och flowtrail vid Vemdalsskalet och lekte på Skalets torg.

Med flera fina äventyr, upplevelser och minnen i bagaget lämnade vi sedan Vemdalen. Förhoppningsvis kan vi komma tillbaka snart igen för att fortsätta att upptäcka de fjälläventyr som de vackra omgivningarna kan erbjuda.

5 2 Röster
Inläggsbetyg
vemdalen
Föregående inlägg
Guldvaskning i Hälsingland
Nästa inlägg
Anåfjället och Ånnfjällets topp
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x