5 äventyrliga vår- och sommaraktiviteter för familjen

Klockan är omställd till sommartid och ljuset börjat äntligen återvända. Det är en härlig tid när våren är på intågande och dagarna blir allt längre. De allt ljusare kvällarna väcker också någonting till liv inom oss. En längtan efter alla de äventyr och aktiviteter som sommarhalvåret möjliggör. Kanske är det också det bästa med att bo i ett land med årstidsvariationer. Det innebär att vi hinner längta efter saker och lära oss att uppskatta dem medan tiden är. Så även fast vi älskar vintern och allt vad den innebär med skidåkning och snölek så ser vi nu mycket fram emot de aktiviteter som möjliggörs när skogarna blir fria från snö och sjöarna från is. Vi tänkte därför dela med oss av fem äventyr som vi drömmer om att få göra mycket av under våren och sommaren. Aktiviteter som passar perfekt för familjer som tycker om att utforska naturen tillsammans. Kanske kan det också inspirera dig att prova någon av aktiviteterna i sommar?

Sova utomhus

Att sova utomhus är någonting som hela vår familj älskar. När vi frågar våra barn vad de längtar efter att få göra i sommar så blir garanterat ett av svaren att de vill tälta.

Och man kan ju förstå varför. Det är verkligen någonting speciellt med att spendera natten utomhus. Att få krypa ner i en sovsäck i ett tält, taktält, i ett vindskydd, i en hammock/hängmatta eller kanske direkt under bar himmel. Att sedan ligga där och höra hur vindens sus bland trädtopparna, bäcken som porlar, fågelsången i gryningen är en upplevelse som inspirerar och ger avkopplande stimulans för alla sinnen. Ja det är ett perfekt sätt att få uppleva naturen nära och en upplevelse som alla borde prova på någon gång under livet.

Och visst kan man sova utomhus även på vintern men det blir otroligt mycket enklare, smidigare och härligare på sommarhalvåret om du frågar oss och det kräver inte heller lika mycket kunskap och utrustning.

Med lite planering behöver det inte alls vara krångligt att komma ut och sova utomhus med familjen. Vi har tältat med våra barn sedan de var riktigt små och vårt bästa tips är att hålla det enkelt och fokusera på att få mysiga stunder tillsammans ute i naturen.

Som så mycket annat man gör som barnfamilj så är det viktigt att satsa på ett äventyr på lagom nivå, anpassa efter barnen. Ta bilen till ett fint ställe och slå upp tältet direkt på plats. Att sova utomhus måste inte betyda att man måste gå en halvdag innan man slår läger. Börja med att en helg på våren/sommaren med fint väder. Det gör det mesta så mycket enklare. 

Oavsett hur du väljer att spendera en natt ute i naturen så kan vi lova att det kommer att bli ett stort och spännande äventyr som efterlämnar minnen och upplevelser för livet.

Läs mer om att sova utomhus

Vi har tidigare skrivit inlägg här på hemsidan där du förhoppningsvis kan hitta lite matnyttiga tips och trix. Läs exempelvis detta inlägg om att tälta med barn eller detta om att taktälta. Många undrar även om vad vi har för tält när vi är ute och tältar. Om vi ska sova hela familjen använder vi ofta vårt Fjellheimen 6 camp som vi har skrivit lite om här.

Cykla

En annan aktivitet som vi älskar att göra så fort snön har försvunnit från skogarna är att cykla mtb. Att cykla är ett perfekt sätt att komma ut tillsammans som familj och utforska naturen på. Ett superbra sätt att få en aktiv och spännande tillsammanstid. Trots att vi har barn i olika åldrar får vi våra cykelutflykter att fungera fint. 

Så ta med familjen och och cykla i skogen, längst den där vackra grusvägen eller varför inte i en pump-track om du har en sådan i närheten. Cykla till stranden och bada eller cykla till skogen och bygg en koja och grilla korv.

Och det viktigaste av allt, glöm inte cykelhjälmen!

Läs mer om cykling

Vi har sedan tidigare skrivit flera inlägg om cykling. Exempelvis detta inlägg om att cykla med barn, eller detta om hur man lär sitt barn att cykla. Vi har också sammanställt denna lista med fantastiska platser att cykla på i Sverige.

Laga och äta mat utomhus

Det är något speciellt med att tillaga och äta maten utomhus! Oavsett om du planerar äventyr runt husknuten eller långt ut i skogen så blir det alltid lite trevligare om man har med sig något ätbart på vägen. Att laga mat utomhus är värt det lilla extra besväret eftersom det smakar så otroligt mycket godare – kan det bero på uteluften eller kanske på att man blir lite hungrigare än vanligt?

Att tillaga och äta mat ute är ett enkelt sätt att göra utflykten lite mera äventyrlig. Du kanske tror att det är svårt och krångligt att laga mat ute? Sanningen är att det inte behöver vara jobbigare och mer omständligt än att göra det hemma, kräver lite mer planering men upplevelsen blir ofta så mycket större. Det är ett fantastiskt sätt att sätta guldkant på tillvaron och njuta av naturen.

Vi åker ofta ut efter jobbet och äter middagen utomhus, det har resulterat i många fina familjestunder och tillsammanstid som är svårare att få till hemma när andra saker drar. Så packa dina favoritråvaror, ta med friluftsköket eller varför inte tillaga maten över öppen eld? 

Satsa på säkra kort, välj mat som ni vet att barnen äter. Att hålla energinivån uppe är a och o för en lyckad utflykt. Och en grillad korv med bröd ska aldrig underskattas! Förbered så mycket du kan hemma innan du ger dig iväg ut. Hacka grönsakerna och de andra råvarorna. Då minimerar du packningen, och det går fort att tillaga maten väl på plats. 

Läs mer om utomhusmatlagning

Vi har tidigare skrivit om att äta utomhus med familjen. Men även om 6 enkla maträtter på stormkök som barn gillar. För att inte tala om alla goda recept som finns här på sidan.

Paddla SUP

Att paddla SUP tillsammans är någonting som vi verkligen uppskattar. Så enkelt att alla kan klara av det och dessutom ett perfekt sätt att göra utflykter på vatten tillsammans som familj. Vi har gjort massor med mysiga utflykter på våra SUP brädor. En perfekt vattenaktivitet som passar stora som små. Vi har blivit SUP-frälsta och att paddla SUP är någonting vi vill inspirera andra barnfamiljer att våga testa på.

Idag har SUP seglat upp som en av de snabbast växande vattensporterna i världen. Anledningen är troligtvis att det enkel att lära sig men också att SUP har ett mycket brett användningsområde och fungerar på alla typer av vatten. För att kunna börja paddla SUP krävs det inte massor av träning som det är med exempelvis vind- och vågsurfing, utan bara man har rätt utrustning och kan grunderna så är det bara att börja paddla.

En fördel med SUP är att den kan utövas överallt där det finns vatten vilket gör SUP idealiskt för oss som bor i Sverige där vi har tillgång till hav, sjöar och åar i stort sett överallt. Eftersom vi har uppblåsbara brädor så är de enkla att ta med ut på äventyret, eller varför inte på semestern. Vi har ofta med en eller ett par brädor när vi åker på semester vilket gör att vi har paddlat på flera olika platser och i olika sorters vattendrag.

Läs mer om SUP

Vi har skrivit mycket om SUP tidigare. Här kan du exempelvis läsa om när vi paddlade i Älven Voxnan. En annan minnesvärd tur var när vi paddlade i Ljusnans klara vatten. Är du intresserad och vill veta med om SUP så kan du läsa i vår SUP-guide som vi har tagit fram, där hittar du allt och lite mer om SUP.

Vandra i naturen

Att vandra kan innebära så otroligt mycket. Det kan vara allt från att ta med en ryggsäck med lite fika och vandra till närmaste skog eller vindskydd för att mysa en stund. Det kan också innebära att ta sig runt en förutbestämd runda eller kanske upp på en fjälltopp. Oavsett längd och ambitionsnivå så är det fantastiskt att få vandra ute i naturen.

Ibland behöver man inte ha en speciell aktivitet för att ta sig ut, det räcker gott med en helt vanlig promenad. Promenera längs en vandringsled eller upptäck ett nytt område. Njut av lugnet i skogen, balansera på stockar, klättra upp på en sten, titta närmare på saker som ni passerar, ta in dofterna och av att bara vara i stunden. Att promenera i skogen tillsammans är dessutom ett perfekt sätt att få tillsammanstid och tid att samtala och bara vara tillsammans.

Vi åker ofta ut i skogen för att bara vandra runt och vara. Man behöver inte planera så mycket utan äventyret kan utformas efter vägen. Ofta upptäcker man mycket på vägen och barnen är experter på att hitta små äventyr i det stora.

Läs mer om vandring

Givetvis finns det mycket att läsa om vandring här på sidan. Vi har bl.a. skrivit om förberedelser för fjällvandring med små barn. Vi älskar bl.a. att fjällvandra och här kan du läsa om våra 5 favorittoppari Funäsfjällen eller om när vi besteg Sonfjället. Även i Vemdalen finns det mycket fin vandring och vackra vattenfall att besöka.

Anpassa äventyret efter barnen och låt dem vara delaktiga

Oavsett aktivitet så finns det några saker som skapar framgång. För det första så anpassa äventyret efter barnens ålder och förutsättningar. För det andra inbjud barnen och gör dem delaktiga i äventyret och planeringen redan från början. Om barnet får möjlighet att vara delaktigt så brukar de vara extra peppade när man ska iväg. Visa bilder och prata om platsen ni ska åka till och åt barnen vara med att packa för äventyret.

Vi har upplevt att genom att inkludera barnen i förberedelserna och äventyret så känner barnen sig delaktiga och engagerade vilket skapar goda förväntningar och trygghet inför äventyret.

Våra bästa tips för friluftsliv med barn

Vill du läsa mer om friluftsliv med barn? Här har vi samlat våra bästa tips!

Lämna gärna en kommentar!

Lämna gärna en liten kommentar här på sidan, eller ställ en fråga om du har någon. Vi vill också gärna höra om vilka aktiviteter du ser fram emot i vår och sommar?

4.8 4 Röster
Inläggsbetyg
Föregående inlägg
Regnkläder och vattentäta skor
Nästa inlägg
Tortillawraps (quesadillas)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x