Fortsätt att utforska naturen tillsammans!

2020 är nu till ända och därmed också den inspirationskampanj (Utforska naturen tillsammans), som vi har haft under 2020 i samarbete med Outnorth. Syftet med kampanjen, där vi varje månad har haft en ny ”utmaning”, har varit att låta naturen få vara en del av barnens vardag genom att inspirera och uppmuntra till utomhusaktiviteter tillsammans med familjen. Nu sitter vi här och ska försöka summera ihop året och kampanjen, och kan konstatera att vi fick oväntad draghjälp när det gällde att få fler att komma ut och upptäcka naturen tillsammans. För aldrig tidigare har vi mött så mycket folk ute i skogarna som under detta år.

Ökat intresset för naturen och friluftsliv under året

Intresset för naturen och friluftsliv har fullkomligt exploderat under året och fler än någonsin har tagit sig ut i skog och mark för att utforska naturen tillsammans. För när allt annat har varit stängt och inställt på grund av coronapandemin så har naturen varit öppen som vanligt och är det är vi glada och tacksamma för.

Det är många som under året har utforskat närområdet, de platser som finns precis runt knuten men som vi aldrig tidigare tagit oss tid att besöka. Fler människor rör sig ute i naturen och aldrig förr har vi mött så mycket människor ute i hälsingeskogarna där vi bor som detta år. Detta har resulterat i att många har fått upp ögonen för det som finns i närområdet och att ”hemester” blev trendigare än någonsin. Flera som vi har mött under året har vittnat om fantastiska naturupplevelser. Och visst är det fantastiskt att få bo i ett land där man oavsett var man bor inte behöver ta sig långt för att kunna njuta av naturen.

Coronakrisen har även fått oss att återupptäcka de grundvärden som många har glömt bort och försummat i den vanligtvis så stressiga vardagen. Under året har tillsammanstid med familjen, naturupplevelser och fysisk rörelse prioriterats.  Precis det syfte och mål som vi hade med vår inspirationskampanj.

Årets utmaningar

Genom vår kampanj som vi har haft under året ville vi utmana andra familjer att komma ut och utforska naturentillsammans på flera olika sätt. Här följer nu en kort sammanfattning av årets tolv (12) olika utmaningar – en för varje månad.

Januari – gör in vinteraktivitet

Vi började med att utmana till vinteraktiviteter. Alla årstider har sina fördelar och när det gäller vintern så finns det ingen anledning att hålla sig inomhus bara för att det blir snö och minusgrader. Det finns massor av roliga aktiviteter att göra tillsammans med hela familjen. Dessvärre var vintern 2020 en snöfattig historia i stora delar av landet vilket försvårade utmaningen för många.  Men trots det så var det många som tog sig ut för att bygga snökojor och snögubbar, åka skidor, pulka och skridskor.  Ja det märktes att vintern väckte leklusten och barnasinnet hos många. Och saknades snö så tog många sig ut för att grilla en korv och bara mysa ute i naturen.

Februari – bygg en koja

Alla små (och stora) äventyrare behöver en bas att utgå ifrån när de ska ut på sina upptäcktsfärder och äventyr. En koja är det perfekta lägret. Under februari så byggdes det olika sorters kojor runtomkring i vårt land. Där det var snö såg vi hur man byggde snökojor medan man i andra delar av landet byggde kojor i skogen. Vi kunde konstatera att det här med att bygga en koja tillsammans och sedan leka i det färdiga resultatet är en fantastisk aktivitet som uppskattas av både stora och små. 

Mars – bestig en topp

Det är något speciellt med att bestiga en topp, att för egen maskin ta sig hela vägen upp och att stå och blicka ut över vyerna och omgivningarna. Känslan av att det inte går att komma högre på just den här platsen, den känslan är fantastisk. Det var också den känslan som många fick uppleva under mars månad när vi utmanade till stora och små toppexpeditioner.

April – ät mat utomhus

Mat smakar bäst ute, ja det är något speciellt med att tillaga och äta maten utomhus. Oavsett om man planerar äventyr runt husknuten eller långt ut i skogen så blir det alltid lite trevligare om man har med sig något ätbart på vägen.  Att tillaga och sedan äta mat ute är dessutom ett enkelt sätt att göra utflykten lite mera äventyrlig. Under april utmanade vi alla att bege sig ut i naturen för att tillaga och äta maten tillsammans. Och vi kunde se att det bjöds på mycket gott på utflykterna.

Maj – övernatta ute i naturen

Under maj månad utmanade vi till en av våra favoritäventyr, att övernatta ute i naturen. Det är någonting speciellt med att spendera natten utomhus, ett äventyr som ofta ger en stor upplevelse för både stora och små äventyrare. Att få krypa ner i en sovsäck i ett tält, i ett vindskydd, i en hammock/hängmatta eller kanske direkt under bar himmel. Att sedan ligga där och höra hur vindens sus bland trädtopparna, vågskvalpet från sjön, bäcken som porlar eller fågelsången i gryningen är en upplevelse som inspirerar och ger avkopplande stimulans för alla sinnen. Ja det är ett perfekt sätt att få uppleva naturen nära och en upplevelse som alla borde prova på någon gång under livet. 

Juni – titta närmare på naturen

Så kom sommaren och naturen fylldes av myllrande liv och rörelse. Under juni månad blev utmaningen därför att ta sig en närmare titt på naturen och utforska naturens fantastiska detaljrikedom, alla de där små sakerna som vi annars så lätt missar. Naturen är full av små detaljer och liv som man sällan tar sig tid att utforska. Att utforska naturens minsta detaljer blir ett stort och spännande äventyr om man bara tar sig tid för att stanna upp och titta lite närmare. Vi tog även fram en ”insektsjakt” som man kan ladda ner och använda för att göra äventyret lite mer spännande.

Juli – gör en vattenaktivitet

Det finns massor av spännande vattenaktiviteter att prova på och vi ville under juli inspirera fler till att prova på olika vattenaktiviteter. Det är nämligen ett fantastiskt sätt att utforska naturen tillsammans på, och att se naturen från ett lite annorlunda perspektiv. Vi skrev även ihop en SUP-guide för alla som är nyfikna på det här med SUP.

Augusti  – gör en cykelutflykt

Att cykla hör verkligen sommaren till, och frågan är om cykling någonsin har varit lika populärt som det var under sommaren 2020? Att cykla är ett perfekt sätt att komma ut tillsammans som familj och utforska naturen på och vi ville därför utmana fler att komma ut och cykla tillsammans. Mindre barn kan åka med i en cykelbarnstol eller cykelvagn, och äldre barn kan cykla för egen maskin. Helt plötsligt öppnas nya möjligheter att ta sig ut i naturen och göra små utflykter som kan bli stora äventyr och minnen för livet.

September – plocka, laga och smaka på naturen

Sedan övergick sommaren till höst och skogens skafferi fylldes av matskatter och smaksensationer.  Vi ville därför utmana alla till att ta med familjen ut i naturen för att ta vara på allt smakrikt som finns där och genom detta få upp ögonen för hur mycket ätbart som det faktiskt finns i vår fantastiska natur. Att tillsammans leta efter någonting ätbart i skogens generösa skafferi och sedan äta det direkt eller ta med sig hem, tillaga och äta tillsammans. Kort och gott – Plocka, laga och smaka på naturen.

Oktober – gör en utflykt i regn och rusk

Sedan kom en av årets mörkaste och blötaste månader och då är det lätt hänt att man väljer att stanna inne och mysa under en filt i soffan istället för att ta med familjen ut på utflyter och äventyr i naturen. Samtidigt är det kanske just precis den här tiden på året som utomhusaktiviteter är som viktigast, att få komma ut och få frisk luft och ta tillvara på lite av det dagsljus som man får. Därför utmanade vi alla att trotsa höstrusket, hoppa i regnkläderna och göra en utflykt i regn och rusk.

November – gör en utflykt i pannlampans sken

Så passerades höstdagjämningen, klockan ställdes om till vintertid, dagarna blev allt kortare och den mörka delen av dygnet blev bara längre och längre. Det är väldigt lätt att bli sittandes inomhus när dagsljuset för längesedan är borta när man väl är hemma efter jobb och förskola/skola. Tanken på att vara utomhus känns inte lika lockande, och vad hittar man på där ute i mörkret? Nåja, vad är väl en novemberkväll i skogen? Den kan vara mörkt och kall och alldeles, alldeles underbar. Vi ville utmana alla att ta sig ut i mörkret och göra en utflykt med pannlampa/ficklampa. Vi tog även fram en tipspromenad som man kan ladda ner och göra en mörkerspårning ute i skogen.

December – Ta med adventsmyset ut i naturen

Så kom årets sista månad och likaså årets sista utmaning. För många innebär advents- och jultider inomhusmys i stor skala, vilket ju såklart har sin charm. Men vi ville också slå ett slag för att komma och ut ta chansen till dagsljus, rörelse och frisk luft. Och vad passade bättre än att avsluta vår inspirationskampanj och året 2020 med att ta med sig advents- och julmyset och familjen ut i naturen med 100% fokus på mys och tillsammanstid. Bl.a. tipsade vi om några favoriter där saffranskrabbelurer blev en favorit hos många.

#utforskanaturentillsammans

I samband med kampanjen så introducerades också hashtaggen #utforskanaturentillsammans och det har varit så roligt att få följa alla äventyr som andra har gjort under året. Vi hoppas nu att #utforskanaturentillsammans fortsätter att leva och att man på så sätt kan inspirera, tipsa och uppmuntra varandra till att fortsätta att leva ett aktivt familjeliv och utforska naturen tillsammans.

Kommer vi att fortsätta utforska naturen även efter pandemin?

Avslutningsvis har vi under året funderat mycket kring vad det ökande intresset för naturen och friluftsliv kan komma att resultera i på sikt? Kan det vara så att ett naturromantiskt skifte just nu äger rum där längtan efter hållbarhet, stabilitet och trygghet, ursprung och tillhörighet får oss att även fortsättningsvis söka oss ut i naturen.  Där naturen får blir en oas där fler fyller på energi. Där naturmötens betydelse lyfts fram ur ett hälsofrämjande perspektiv, och där vi lever lite långsammare och mer med omtanke om miljön.

Eller kommer vi att succesivt återgå till livet som det såg ut före coronapandemin så fort möjlighete ges, och kommer därmed naturens magiska tillgångar att åter att falla i glömska?

Vi hoppas och tror att kampanjen har kunnat inspirera och peppat familjer till att göra utomhusaktiviteter tillsammans och att många kommer att låta naturen fortsatt få vara en viktig del av livet, även efter pandemin. Att man fortsätter att utforska naturens fantastiska skatter. Att man fortsätter att ta med sig sina barn, familjer och vänner ut, och tillsammans utforska naturen!

Har du missat kampanjen och utmaningarna?

Har du missat kampanjen och de utmaningar som varit under 2020? Ingen fara, det som är så bra är att dessa utmaningar ligger kvar och att du enkelt kan anta dem under 2021 istället. Så fortsätt att utforska naturen tillsammans och att tagga dina bilder med #utforskanaturentillsammans.

5 1 Röst
Inläggsbetyg
utforskanaturentillsammans
Föregående inlägg
Lill-Skarven
Nästa inlägg
Våra bästa tips för friluftsliv med barn
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x